Ungārijas vēstniece Latvijā: Ungāri nav anti eiropeiski • IR.lv

Ungārijas vēstniece Latvijā: Ungāri nav anti eiropeiski

10
Ungārijas vēstniece Latvijā Adriena Millere. Foto: Zane Bitere, LETA

Izteikumi par iespējamu ”Huxit” ir graujoši, Ungārijas valdība skaidri apliecina saistības ar ES

Ungāri nav anti eiropeiski un negrib izstāties no Eiropas Savienības (ES), atbildot uz Latvijas eiroparlamentāriešu Sandras Kalnietes (V) un Arta Pabrika (V) komentāriem par politisko situāciju Ungārijā, aģentūrai LETA teica Ungārijas vēstniece Latvijā Adriena Millere.

Viņa norādīja, ka dažu ārvalstu politiķu izteikumi par anti eiropeisku Ungāriju vai “Huxit” ir vairāk nekā graujoši, un Ungārijas valdība vairākkārt ir skaidri apliecinājusi savas saistības ar ES. “Tāpat kā Latvija, arī Ungārija vēlas stipru Eiropu, kurai pamatā ir stipras dalībvalstis,” teikts vēstnieces paziņojumā.

Vēstniece skaidro, ka Kalnietes un Pabrika viedokļi par Ungāriju bijuši kritiski, norādot, ka Ungārijā neviens neapdraud akadēmisko vai izglītības brīvību un šādi apgalvojumi ir nepatiesi. Savukārt apgalvojumi, ka Ungārijas valdība vēlas pārņemt kontroli pār nevalstiskajām organizācijām, ir maldinoši, jo šobrīd Ungārijas parlamentā izskatīšanai nodotā Nevalstisko organizāciju likuma grozījumu mērķis ir nodrošināt lielāku caurskatāmību, norādīts vēstnieces paziņojumā.

Ungārijas vēstniece apliecina, ka Ungārijā demokrātija nav trausla un ungāri patiesi tic demokrātijai. “Ungārijā politiskās debates ir karstas un spilgtas, kā tam ir jābūt demokrātijā, bet mediju orientācija ir daudzpusīga un par politiku ir atrodami pilnīgi dažādi viedokļi. Ir jārespektē vēlētāju demokrātiskā politiskā izvēle, un politiskie rezultāti ir jāatzīst bez dubultstandartiem,” uzskata Millere.

Vēstniece uzsver, ka Ungārija ir par stipru Eiropu, ir uzticama un stipra Latvijas sabiedrotā, un tai nav vēlmes vājināt Latvijas nacionālās intereses. “Ungārijas centieni nodrošināt ārējo robežu pilnīgu kontroli, stingri ievērojot Šengenas noteikumus, aizsargā visu ES no nekontrolētas migrantu plūsmas un stiprina ES, ungāru karavīru dalība NATO operācijās Latvijā un Baltijas valstīs ir skaidrs pierādījums mūsu saistībām stiprināt reģionu,” uzsver vēstniece.

Kā ziņots, Kalniete aģentūrai LETA norādīja, ka šā brīža politiskā situācija Ungārijā ir piemērs tam, cik demokrātija Centrāleiropā, Baltijā un citur ir trausla un viegli manipulējama. Viņa uzskata, ka Ungārija ir izvēlējusies diezgan asu nostāju jautājumos, kas daudziem Eiropā ir svarīgi. “Nevar censties izkārtot lietas tā, ka prese, izglītība un nevalstiskās organizācijas tiek kontrolētas un vēl vairākkārt ierunāties par nāvessoda atjaunošanu,” domā deputāte.

Pabriks aģentūrai LETA sacīja, ka Ungārijas un arī citu valstu piemēri liecina par problēmu, kad populisms tiek apvienots ar anti eiropeisku politiku, kas no Latvijas pozīcijām ir ļoti bīstami, jo esam robežvalsts, un, vājinot ES, tiek vājinātas arī Latvijas nacionālās intereses.

Komentāri (10)

Ivars 03.05.2017. 12.47

Ungārija, ko apstiprina viņu rīcība robežu nostiprināšanā, noteikti nav anti eiropeiska – gluži otrādi. Problēma ir pašā Eiropā, kuru, maskējoties aiz “demokrātiskām vērtībām” pārņem institucionalizēta islamofilija.

+11
-2
Atbildēt

0

fretka 03.05.2017. 13.22

Aprīļa nogalē Kremlī ieradās kādas Eiropas valsts naftas un gāzes kompānijas rīkotājdirektors un sarunā ar KF prezidentu Puķinu sacīja:

“Prezidenta kungs, paldies par Jūsu laipnajiem vārdiem. Mēs gatavojamies nākamgad svinēt “zelta kāzas” [ar Gazprom], un es vēlos teikt, ka mūsu uzņēmuma “laulība” ar Gazprom joprojām ir bez problēmām. Būšu ļoti priecīgs, ja jūs apmeklēsiet mūsu “zelta kāzu” svinības un sveiksiet mūs kopā ar mūsu valsts prezidentu. Kā jūs jau zināt, mūsu tauta nesen ievēlēja jaunu prezidentu. Viņš sūta jums sveicienus un ar nepacietību gaida tikšanos ar jums.”

http://en.kremlin.ru/events/president/news/54400

Taču runa nav par Ungāriju un tās naftas un gāzes kompāniju MOL. Glumais runātājs bija Austrijas uzņēmuma OMV (Österreichische Mineralölverwaltung) rīkotājdirektors Rainers Zēle. Savukārt sveicienus Puķinam sūta un ar nepacietību KF prezidenta vizīti Vīnē gaida jaunais Austrijas prezidents, “zaļo” partijas pārstāvis Aleksandrs van der Bellens, kurš nesen “sīvā cīņā uzveica puķinistu” Heincu Kristianu Štrahi.

+9
-1
Atbildēt

3

    valdemir > fretka 03.05.2017. 17.52

    Šķiet, ka krievi no turienes izvācās tikai 1955.gadā.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    basta > fretka 03.05.2017. 13.34

    Austriešiem derēja kaut gadiņu pabūt austrumvāciešu, pēc mūra uzcelšanas, ādā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    basta > fretka 03.05.2017. 18.39

    Un kurā gadā Vācijā uzcēla mūri?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

fretka 03.05.2017. 13.32

Starp citu, visu Polijā valdošās KONSERVATĪVĀS partijas “Likums un taisnība” lamātāju zināšanai:

Šodien poļu lidotāji ar lidmašinām F-16 (un spāņi ar C 15 Hornet) uzsāk Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanu NATO operācijas Baltic Air Policing ietvaros.

+7
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu