TV3: valsts noslēpuma pielaides pārbaude noslēgusies Pētersonei-Godmanei nelabvēlīgi • IR.lv

TV3: valsts noslēpuma pielaides pārbaude noslēgusies Pētersonei-Godmanei nelabvēlīgi

30
Ilze Pētersone-Godmane. Foto: Edijs Pālens, LETA

IeM valsts sekretāre procesu nekomentē; ministrs un valdības vadītājs par rezultātu neesot informēti

Pārbaude par pielaidi valsts noslēpumam Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretārei Ilzei Pētersonei-Godmanei noslēgusies nelabvēlīgi, atsaucoties uz drošiem avotiem, vēsta TV3 raidījums “Nekā personīga”. Viņa esot aicināta uz pārrunām Satversmes aizsardzības birojā (SAB), lai pirmā saņemtu informāciju par pārbaudes gaitu, citē aģentūra LETA.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) un premjerministrs Māris Kučinskis (ZZS) norāda, ka nav saņēmuši nekādus jaunumus par pārbaudi. Kā raidījumu informēja SAB pārstāve Iveta Maura, procedūra pilnībā vēl nav noslēgusies, jo atbilstīgi Satversmes tiesas spriedumam persona jāuzklausa un iespējamā atteikuma gadījumā ir jāinformē par atteikuma iemesliem iespēju robežās, cik valsts drošības iestāde var atklāt.

Vaicāta, cik sen strādā bez pielaides un kad lūdza SAB to pagarināt, Pētersone-Godmane raidījumam atbild, ka procesu nekomentēs. “Šobrīd nekādu lēmumu jaunu nav un ko komentēt man nav,” viņa norāda. Pārvaicāta, vai SAB nav viņu aicinājis uz pārrunām, amatpersona vēlreiz uzsver, ka par procesu komentārus nesniegs. “Domāju, ka tas iet saskaņā ar noteikto kārtību un visas puses ir apmierinātas,” viņa piebilst.

Iepriekš izskanējis pieņēmums, ka iemesls pielaides nepagarināšanai varētu būt Godmaņu ģimenes tuva draudzība ar energokompānijas “Itera Latvija” vadītāju Juri Savicki. Vaicāta, vai, kā amatpersona ir pieņēmusi labvēlīgus lēmumus Savickim vai viņam pietuvinātiem cilvēkiem, IeM valsts sekretāre atbild, ka nav šādus lēmumus pieņēmusi.

Premjerministrs raidījumam norāda, ka vēl gaida lēmumu. Vaicāts, vai Pētersone-Godmane varētu palikt strādāt valsts pārvaldē arī tad, ja SAB gala lēmums būtu negatīvs, Kučinskis norāda, ka tādā gadījumā būs diskusijas par viņas darbu kādā citā iestādē, kurā ir ļoti grūti uzdevumi.

Pati Pētersone-Godmane neesot domājusi, vai redz iespēju palikt valsts pārvaldē, ja SAB lēmums būs negatīvs. Iekšlietu ministrs uzsver, ka valsts sekretāre pilda savus pienākumus un pašlaik nestrādā tikai ar tiem ar jautājumiem, kas saistīti ar pieeju valsts noslēpumu saturošai informācijai.

IeM valsts sekretārei šobrīd nav tiesību strādāt ar valsts noslēpuma objektiem, aģentūrai LETA 10.aprīlī pastāstīja SAB preses pārstāve Maura. Viņa apliecināja, ka IeM valsts sekretārei bija beidzies speciālās atļaujas darbam ar valsts noslēpumu termiņš. Šobrīd SAB vērtē, vai amatpersonai arī turpmāk piešķirt pieeju valsts noslēpumu saturošai informācijai. Pētersone-Godmane valsts sekretāres pienākumus IeM veic kopš 2009.gada.

Komentāri (30)

Mantrausis 02.05.2017. 06.33

Savulaik notikumi KNAB arī bija labi zināmi. Brīnos – SAB tipina to pašu ceļu.

Lasot biedra M. interviju un domājot par īpatno lietu “Valsts noslēpums” (Satversmes 2. pants), jautāju sev: Kas notiek ar to slepeno informāciju, ko IPG zina tagad???? Piecus gadus viņa strādāja ar informāciju, piemēram, un daudz zina. Viņai tās zināšanas kaut kā atņems?????

+2
-1
Atbildēt

1

    basta > Mantrausis 02.05.2017. 10.36

    “Valsts noslēpumi” tikai kā rīks, lai noņemtu no trases Antonijas ielas namam nevēlamas personas. Visu, kas nepieciešam: Meļņikam, Zaharjinam, Savickim, Rāvim, Korenam un citiem, zobos uz šķīvīša ar apzeltītu maliņu tāpat pienes viņu apteksnes. Acīmredzot Godmaņiene nepietiekoši uzcītīgi pildīja saimnieka uzdevumus un tāpēc bija nolemts viņu nomainīt.

    Brokas kundzei atņēma pielaidi, kad vajadzēja par sviestmaizi atdot Citadeli, Dreimanei, kad viņa kritiski izteicās par SAB metodēm, bet Belēvičam tika piedraudēts ar pielaides atņemšanu, kad viņš negribēja, lai par sataisīto brāķi Stradiņa slimnīcā no VM budžeta uzdāvina “Skonto būve” un Re&Re papildus 16 miljonus.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

basta 01.05.2017. 16.32

Līdz šim nekad neformālas attiecības ar Savicki nebija par iemeslu, lai kāds to dēļ zaudētu pielaidi valsts noslēpumiem, gluži otrādi. Iespējams, čekas veterāna, Godmaņa, laulenei jācieš no jaunās ASV administrācijas, kas, vismaz man liekas, varētu veicināt ļoti nopienas pozitīvas pārmaiņas pasaulē un attiecīgi arī Latvijā. Varbūt beidzot krievu spiegi tiks ķerti un atmaskoti pašu nodevēji, kā tas notiek Igaunijā, Lietuvā un Polijā?

+5
-6
Atbildēt

3

    basta > basta 01.05.2017. 19.59

    Vienotības fanātu sašutumu par nodevējiem varu saprast, jo kā reiz radio izteicās bijusī žurnāliste, Baiba Strautmane: ja nebūs Vienotības, tad nav par ko balsot. Muļķības, radnieciskais SC vienmēr jūsu rīcībā.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    basta > basta 01.05.2017. 20.48

    Vēl daudziem nāksies atzīt, ka Savicka daikts, tas nebūt nav sulīgs Teksasas steiks. Vai man jādodas uz arhīvu pēc bildītēm, kur figurē viņa apteksnes?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    vvilums > basta 01.05.2017. 20.14

    Kas ir trollīt, pats ar sevi ņemies? Ar Savicka dzimšanas dienas torti Godmaņiem gan nevajadzēja mieloties,- neveselīgi.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu