Prokuratūra pārsūdzēs piespriesto četru gadu cietumsodu jaunietim par dalību Sīrijas konfliktā • IR.lv

Prokuratūra pārsūdzēs piespriesto četru gadu cietumsodu jaunietim par dalību Sīrijas konfliktā

40
Par dalību Sīrijas konfliktā apsūdzētais Mārtiņš Grīnbergs pirmās instances tiesas sēdē. Foto: Paula Čurkste, LETA

Prokurore apsūdzēto lūdza sodīt ar 11 gadu brīvības atņemšanas.

Prokuratūra iesniegs protestu par tiesas spriedumu piespriest četru gadu cietumsodu Mārtiņam Grīnbergam par dalību Sīrijas konfliktā, ziņo LETA.

Tiesas preses pārstāve Kristīne Sutugina informējusi LETA, ka prokurore lūgusi tiesai sagatavot pilna sprieduma tekstu. Savukārt pēc iepazīšanās ar pilna sprieduma tekstu prokurore par pirmās instances tiesas spriedumu iesniegs apelācijas protestu.

Apsūdzības uzturētāja pauž gandarījumu, ka, neskatoties uz krimināllietas sarežģītību, krimināllieta jau ir iztiesāta pirmās instances tiesā.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 27.aprīlī piesprieda četru gadu cietumsodu Grīnbergam par dalību Sīrijas konfliktā, nosakot probācijas uzraudzību uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem. Grīnbergs tika attaisnots pēc Krimināllikuma 89.1 panta, tas ir, par piedalīšanos noziedzīgas organizācijas noziegumos pret cilvēci vai mieru, vai valsti vai kara noziegumos. Tomēr tiesa piesprieda apsūdzētajam četru gadu cietumsodu par Krimināllikuma 77.1 panta inkriminēto – par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā.

Prokurore apsūdzēto lūdza sodīt ar 11 gadu brīvības atņemšanas.

Apsūdzētais jaunietis savu vainu viņam inkriminētajos noziegumos neatzīst.

Rīgas tiesas apgabala prokuratūra jaunietim cēlusi apsūdzību pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā un piedalīšanos noziedzīgas organizācijas noziegumos pret cilvēci vai mieru, vai valsti vai kara noziegumos. Krimināllikums par piedalīšanos noziedzīgas organizācijas noziegumos pret cilvēci vai mieru, vai valsti vai kara noziegumos paredz mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu no desmit līdz 20 gadiem.

Prokuratūrā iepriekš apstiprināja, ka apsūdzētais darbojies teroristu grupējuma “Daesh” pusē. Pagājušā gada vasarā DP ieguva informāciju, ka minēto Latvijas pilsoni ir aizturējušas Turcijas varas iestādes, kas septembrī pieņēma lēmumu par šīs personas deportēšanu. Pēc deportācijas no Turcijas DP konvojēja jaunieti uz Latviju, kur viņš tika aizturēts.

Kā aģentūrai LETA iepriekš norādījis jaunieša advokāts Raitis Mediņš, atrodoties Sīrijā, Grīnbergs neesot piedalījies bruņotās sadursmēs ne ar karojošām pusēm, ne ar civiliedzīvotājiem.

Latvijas Televīzija iepriekš vēstīja, ka jaunietis esot no Brocēniem, labi pratis angļu valodu, daudz laika pavadījis internetā un, mācoties 12.klasē, reģistrējies vienā no lielākajiem musulmaņu forumiem. Jaunietis intervijā Latvijas Televīzijai apgalvojis, ka uz Sīriju devies, jo viņu aizrāvusi islāma kalifāta ideja un viņš “meklējis patiesību”. Jaunietis esot domājis iesaistīties islāma valsts veidošanā kā civilists, nepiedaloties karadarbībā, viņš esot vēlējies palīdzēt vietējiem iedzīvotājiem. Jaunietis apgalvojis, ka, vēl Latvijā esot, neesot apjautis teroristu nežēlību, lai arī tā plaši tika aprakstīta masu medijos.

Par savu naudu jaunietis aizbraucis uz Turciju, no turienes pārieta Sīrijas robeža un nonākts pie kāda “Daesh” grupējuma, kur viņam atņemti dokumenti un visas mantas. Tad viņu sākuši apmācīt karadarbībai, no kā izvairīties neesot bijis iespējams. Tobrīd jaunietis sapratis, ka tas nav gluži tas, ko viņš vēlas darīt Sīrijā, tāpēc sācis meklēt iespējas nokļūt atpakaļ Latvijā. Tas esot bijis ļoti sarežģīti, un šo mēģinājumu gaitā viņu Rakā noķēruši “Daesh” cilvēki un ielikuši cietumā, kur viņš pavadījis piecus mēnešus. Pēc jaunieša teiktā, cietumā esot tūkstošiem cilvēku, kuri sapratuši “Daesh” ideoloģijas ekstrēmo dabu un grib tikt prom no islāma valsts, taču neatrod šādas iespējas.

Jaunieti esot bijis plānots sodīt, nosūtot uz karadarbības karstākajiem punktiem par “lielgabalu gaļu”, taču pārvietošanas laikā jaunietim ar vēl pieciem cilvēkiem izdevies izbēgt, lai arī trīs no bēgļiem nošauti. Jaunietis ticis līdz Turcijas robežai, kur viņu arestējuši turki, kuriem viņš izteicis lūgumu, nogādāt viņu atpakaļ Latvijā.

Tagad jaunietis uzskata, ka “Daesh” vervētāji viņu piemānījuši, solot, ka islāma valstī viss būšot labi, ka tur būs taisnīgums, taču izrādījies viss pretēji. Nevienu cilvēku no Latvijas viņš Sīrijā saticis neesot.

Šis ir pirmais tiesas spriedums lietā, kas paredz atbildību par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā ārvalstī.

Pagājušā gadā DP pirmo reizi kriminālvajāšanai prokuratūrā nodeva trīs kriminālprocesus par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā. No tiem divi – par piedalīšanos Sīrijā notiekošajā bruņotajā konfliktā, bet viens – par piedalīšanos bruņotā konfliktā Austrumukrainā.

 

Komentāri (40)

rinķī apkārt 28.04.2017. 20.12

Pieprasīt 11 gadus puišelim, kurš ar sagrozītu galvu devies piedzīvojumus meklēt, tur daudz drosmes nevajag.

Iebāzt kādu atklātu LR ienaidnieku – ušakovieti aiz restēm, kurš ar savu mērķtiecīgu darbību tiešām apdraud valsts drošību, tam dūšas nepietiek.

Piemēram, to tipu, kurš vervē LR skolēnus apmācībai Krievijas militārajās nometnēs. Liekas Sergejs Īvāns, un viņam līdzīgus.

+8
-2
Atbildēt

0

traductrice 29.04.2017. 11.56

Mani tomēr fascinē tiesu varas spēja “interpretēt” likuma burtu, staipot deķīti līdz absurdumam, un nespēja skatīt likuma garu. Vienā gadījumā būtiski ir kukuļa “ņemšanu” nosaukt par “piesavināšanos” un traktēt to par būtiski mīkstinošu apstākli, bet, lūk, šajā gadījumā kādam apvārdodam puikam jau ir gatavi piešūt noziegumu pret cilvēci! Vot, to es saprotu!

Es saprotu, ka tiesu vara vēlas nodarboties ar prevenciju, tā teikt, būs neizbēgams un bargs sods! Bet varbūt, ka valsts rīkotos daudz saprātīgāk un tālredzīgāk, ja nevis bargi sodītu, bet gan sniegtu palīdzību šim puikam, kas aiz muļķības/naivuma/pusaudžu dulluma kļuvis par naidīgas propogandas UPURI. Spriežot pēc apraksta, viņš jau ir izgājis cauri ellei. Vai mērķis ir “sist” līdz galam?

+6
-1
Atbildēt

5

    valdemir > traductrice 29.04.2017. 13.10

    Vai tādas pašas siltas jūtas Jūs lolojat arī pret skripņikiem un aijesiem?

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > traductrice 29.04.2017. 15.43

    valdemir – nu, pēc tavas loģikas, gan jau arī tu dari tādas lietas, par ko tevi varētu ietupināt.

    Ja nedari, tad vismaz teorētiski varētu darīt, un tas, pēc tavām domām, arī ir pamats piespriest 12 gadus.

    Jo pēc taviem komentāriejm tu esi īsts staļinists, tātad maz atšķiries no radikāliem izlamistiem, ja atšķiries, tad tikai pēc formas, nevis būtības, tātad – esi pelnījis nokļūt aiz restēm.

    Jo konkrētus pierādījumus taču nevajag, tu taču tā uzskati?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    valdemir > traductrice 29.04.2017. 15.24

    Principā jau katrs noziedznieks pats sevi soda un, no kristīgās morāles viedokļa, Jums varētu būt taisnība, taču visa veida propaganda ir mums visapkārt, tāpat netrūkst narkotiku, datorspēļu un koka rotaļlietu upuru, kuri slepkavo tepat uz vietas un, ja katram paglaudīsim galviņu, sak, vairāk gan tā nedari… Gan jau arī Mārtiņam, lai pierādītu savu uzticamību, nācās darīt tādas lietas, ko viņa dūša neturēja un tāpēc laidās, vairs pat īpaši nedomājot par savu ādu.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 29.04.2017. 15.45

    tikai, lūdzu, nevajag te moralizēt par kristīgajām vērtībām. Manā komentārā ar tām nav nekāda sakara. Tāpat es nesaku, ka muļķim par nesaprātīgām izdarībām nav jāsaņem sods. Taču sodam ir jābūt TAISNĪGAM un SAMĒRĪGAM. ja puikam grib piešūt “noziegumu pret cilvēci” un iesēdināt uz 11 gadiem par to, ka puika ir kritis par upuri smadzeņu manipulatoriem, tad es gribu teikt, ka tiek diskreditēta šāda nozieguma definīcija. Ja grib piešūt karošanu svešā valstī (resp. reālu darbību, nevis fantāziju), tad tiesai ir jābalstās uz lietiskiem pierādījumiem. Sēdēšana cietumā/mukšana no ienaidnieka teritorijas utml. liecina par ko citu, ne karošanu. Ar šāda veida paraugprāvām uzticamība tiesai kā taisnīgai tiesai vēl vairāk mazinās.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 29.04.2017. 14.17

    Es mēģinu atšķirt APZINĀTU rīcību no NEAPDOMĪGAS rīcības. Beņa, šķiet, ļoti apzināti, demonstratīvi un de facto karo svešā valstī, visticamāk, ar to pelna naudu. Mārtiņš ar galvā sabūvētām ilūzijām aizdevās būvēt jaunu pasauli (es nesaku, ka viņš rīkojās “pareizi”), taču tur viņam acis atvērās, un viņš tika notverts BĒGAM, nevis šaujam vai spridzinam. Vai tas ir tas pats?

    Viņš jau sevi ir 100-kārtīgi sodījis par savu pseidoideālismu.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

west 28.04.2017. 20.59

“Varonis” no cietuma noteikti iznāks gudrāks un pāraudzinātāks. Cietums ir tā iestāde, kura to veicina. Noteikti..

Lai četrus gadus slauka ielas. Vismaz kaut kur varbūt kļūs tīrāks un sabiedrībai nebūs to idiotu no savas kabatas jābaro.

+5
-1
Atbildēt

5

    dzeris49 > west 29.04.2017. 11.03

    “Varonis” no cietuma noteikti iznāks gudrāks un pāraudzinātāks…”- varbūt, spried no personiskās pieredzes?

    Vismaz, pasaules prakse to neapstiprina, nekādu gudrību cietums neiemāca, tāpat arī nepāraudzina.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    basta > west 30.04.2017. 04.34

    to traductrice

    Likt četrus gadus slaucīt ielas, tas nav sarkasms, bet gan sadisms.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    west > west 29.04.2017. 11.49

    traductrice

    Paldies, ka vismaz tev pielēca :)

    Nākošreiz noteikti iekavas atzīmēšu, ka tas bija sarkasms.

    Ja nopietni, tad grūti atpazīt rakstītu ņirgāšanos no vienkārša teksta, jo nedzirdi runātāja intonāciju. Protams, tie, kam anekdotes nav jāstāsta divreiz, visu sapratīs uzreiz.

    Tas dzera49 aizstāvībai :)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > west 29.04.2017. 12.02

    Laikam, šoreiz man kaut kā nepieleca, tāpēc atvainojos west.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    traductrice > west 29.04.2017. 11.29

    Džeri, vārdu “sarkasms” zini? :)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu