Koalīcija vienojas par kadastrālo vērtību iesaldēšanu • IR.lv

Koalīcija vienojas par kadastrālo vērtību iesaldēšanu

22
Foto: Ieva Lūka, LETA

 Kadastra vērtības nemainīs līdz piemērotam risinājumam par NĪN noteikšanu

Vienu vai divus gadus, kamēr tiks piedāvāts piemērots risinājums nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) noteikšanai, kadastrālās vērtības tiks iesaldētas un nepieaugs. Par šādu vienošanos pirmdien pēc koalīcijas sēdes sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), vēsta aģentūra LETA.

Kučinskis atgādināja, ka pirmdien jautājumu par NĪN skatīja Ministru kabineta komiteja, kas neatbalstīja NĪN atcelšanu vienīgajam mājoklim, tā vietā rosinot mazināt kadastrālās vērtības ietekmi uz NĪN aprēķinu. Savukārt koalīcija vērtēja “Vienotības” priekšlikumu pagaidām iesaldēt NĪN 2013.gada līmenī.

Trešdien, 5.aprīlī, Finanšu ministrija (FM) vadītā darba grupa gatavos iespējamos risinājumus, par kuriem nākamnedēļ lems valdība. Premjerministrs pauda, ka problēma ar nesamērīgu NĪN pieaugumu ir raksturīga Rīgai un tās apkārtnei. Tāpēc būtu jāvērtē iespēja šo jautājumu arī risināt no reģionāla skatījuma. Būtiski, lai risinājums būtu sabalansēts un pašvaldības neprasītu valdībai kompensācijas.

Valdības vadītājs pauda cerību, ka koalīcija spēs vienoties par risinājumu, bet jau tagad ir skaidrs, ka kadastrālās vērtības tiks iesaldētas uz laiku. Komentējot “Vienotības” ierosinājumu, Kučinskis skaidroja, ka vēl ir jāsaprot, ko tas nozīmē “ciparu valodā”.

“Vienotības” priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns uzskata, ka NĪNir kļuvis par instrumentu Rīgas mēra Nila Ušakova (S) rokās, lai cilvēki deklarētos galvaspilsētā. Viņš piebilda, ka FM bija skeptiska par minēto priekšlikumu, bet kopējais noskaņojums koalīcijā liecināja, ka situācija tiks risināta.

NĪN jautājumu pirmdien valdes sēdē pārrunāja nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (NA). Politiskais spēks paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem informē, ka NA valde vienojas virzīt tālāk jaunu NĪN aprēķināšanas kārtību, kur īpašuma kadastrālajai vērtībai būtu ievērojami mazāka nozīme, kā arī atbalsta vienīgā vai dzimtas mājokļa atbrīvošanu no NĪN līdz noteiktam kvadrātmetru skaitam vai īpašuma vērtībai.

Jaunajā aprēķina modelī tiktu ievērojami mazināta kadastrālās vērtības ietekme uz NĪN aprēķinu, kas radītu taisnīgākus nosacījumus nodokļa apmēra noteikšanā. Noteiktās likmes zemei un ēkām būtu 0,1% vai 0,2% no kadastrālās vērtības, skaidro NA. “Mums ir jāpanāk sabalansēts risinājums, kas ļautu gan iedzīvotājiem maksāt taisnīgu un samaksājamu nekustamā īpašuma nodokli, gan vienlaikus neradītu milzīgu iztrūkumu pašvaldību budžetos – kā zināms, tieši ienākumi no NĪN finansē daudzas pašvaldību funkcijas,” akcentēja NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Kā ziņots, jautājumā par izmaiņām NĪN regulējumā ir izskanējuši dažādi ierosinājumi, taču lielākoties iesaistītās puses par tiem nav spējušas vienoties. No līdz šim pārcilātajiem variantiem FM darba grupā neviens neliekas gana labs un atbalstāms, teicis ministrijas valsts sekretāres vietnieks nodokļu, muitas un grāmatvedības lietās Ilmārs Šņucins.

Komentāri (22)

west 03.04.2017. 21.55

Atkal vēlēšanas nāk un vajag kaut ko solīt ? Pēc tam taču varēs atsaldēt un nepildīt ?

Jūrmalas dome dod 70 % (!) atlaidi NĪN. Citādi daudzi pamatiedzīvotāji var aizvākties projām no šīs pilsētas uz neatgriešanos.

Kāpēc Jūrmalas iedzīvotājiem ir jābūt atkarīgiem no domes garastāvokļa un labvēlības ? Tiem atkal būs jābalso par jebkuru, kurš apsolīs šo atlaidi saglabāt ? Par jebkuru ?

+4
0
Atbildēt

4

    zanE. > west 04.04.2017. 07.58

    ….Jūrmalas dome dod ne tikai 70% atlaidi, bet arī 90% atlaidi…ne tikai Jūrmalā deklarētajiem iedzīvotājiem, bet arī mantiniekiem, kuriem īpašums piederējis pirms 1940.gada…

    …interesants NĪN maksātāju kategoriju saraksts, uz kuriem attiecas atvieglojumi…

    https://www.jurmala.lv/lv/pasvaldiba/pakalpojumi/iesniegumu-un-dokumentu-pienemsana-nekustama-ipasuma-nodokla-atvieglojumu-pieskirsanai/iesniedzamie-dokumenti-un-veidlapas/

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ēriks > west 04.04.2017. 10.15

    Matejs, apzinājies savus grēkus, atmaksāja četrkārtīgi tiem, kurus agrāk apkrāpa, pārējo īpašumu izdalīja nabagiem un kopā ar citiem apustuļiem sekoja Kristum. Svētais Matejs uzklausīja Dievišķā Skolotāja pamācības, redzēja Viņa neskaitāmos brīnumus, gāja kopā ar 12 apustuļiem sludināt „pie Izraēla cilts pazudušajām avīm” (Mt. 10:6), bija liecinieks Kunga ciešanām, nāvei, Augšāmcelšanai un Debesbraukšanai.

    Atlaides – tā vispār ir lieliska prakse.Iedzīvotāji var justies kā izglābtie,bet nodokļu iekasētāji kā labdari.90 % atlaides vajadzētu ieviest visos lielveikalos,protams,vispirms cenu attiecīgi paaugstinot,un Latvijas iedzīvotāju laimes indekss ieņemtu pirmās vietas ne tikai Eiropā,bet visā pasaulē.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Rasa > west 04.04.2017. 11.44

    Svesas naudas pārdalīsana, pēc nopelniem – nekas jauns. Reizēm tie no kuriem nauda tiek ņemta ir trūcīgāki par tiem, kuriem dala.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lno > west 04.04.2017. 11.30

    zanE. Nav atlaides TUA saņēmējiem?:):):)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Rasa 04.04.2017. 12.01

Taisnība – NĪN ir instruments (E. Smiltēns, V). Rīgas seja ir spogulis tam kā sis instruments darbojas, tiek lietots. Viss ir skaidri nolasāms. “Kā zināms, tiesi, ieņēmumi no NĪN finansē daudzas pasvaldības funkcijas.”(R. Dzintars, NA). Tātad, NĪN veido būtisku pasvaldības budžeta daļu ar kuru rēķinās ( būtu apsveicami, ja tā būtu arī izsekojama). Kāpēc kā tik pat passaprotams un būtisks netiek kopts un lolots domes un reālo maksātāju dialogs. Īpasnieks nav citrons, ko izspiež un izmet, ja, protams, tāds nav mērķis. Uzliekot nodokļus ir jādomā ilgtermiņā, par esosajiem iedzīvotājiem, pilsētai ir jāattīstās organiski.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu