Valsts kontrole iesaka VM veselības aprūpes budžetu izlietot efektīvāk • IR.lv

Valsts kontrole iesaka VM veselības aprūpes budžetu izlietot efektīvāk

28
Slimnīcas palāta. Foto: Sintija Zandersone, LETA.

Valsts kontrole revīzijā par ambulatorās veselības aprūpes sistēmu Latvijā iesaka Veselības ministrijai (VM) uzlabot veselības aprūpes budžeta izlietojuma efektivitāti.

Pamatojoties uz lietderības revīzijas secinājumiem, Valsts kontrole VM kā vadošajai valsts pārvaldes iestādei veselības aprūpes jomā ir sniegusi 12 ieteikumus, kurus ieviešot, tiks pilnveidota ambulatorās veselības aprūpes sistēmas darbība, tai skaitā ģimenes ārstu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība un kvalitāte, racionāli izlietojot ambulatorajai veselības aprūpei piešķirtos finanšu līdzekļus, ziņo aģentūra LETA.

Ambulatorās veselības aprūpes sistēmas pilnveidošanai Valsts kontrole aicina VM veikt virkni darbību. Tajā skaitā, izstrādājot nozares attīstības plānošanas dokumentus, radīt tālredzīgus, dzīvotspējīgus un labvēlīgus priekšnosacījumus ambulatorās veselības aprūpes sistēmas efektīvai darbībai. Tāpat Valsts kontrole iesaka VM sadarbībā ar pašvaldībām veikt pasākumus primārās veselības aprūpes pakalpojumu teritoriālās pieejamības uzlabošanai.

Ministrijai, pārskatot ģimenes ārstu darbības novērtēšanas un finansēšanas kārtību, būtu jāizveido efektīvs mehānisms savlaicīgas, drošas, kvalitatīvas un pieejamas veselības aprūpes nodrošināšanā, vienlaikus racionāli izmantojot pieejamos resursus. Tāpat Valsts kontroles ieskatā VM jāuzlabo valsts budžeta līdzekļu izlietojuma efektivitāte, rodot risinājumu publisko veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju resursu racionālākai izmantošanai.

Revidenti arī norāda, ka revīzijas ziņojuma saskaņošanas laikā VM nenorādīja konkrētas darbības, kuras tā ir iecerējusi veikt, lai pilnveidotu ambulatorās veselības aprūpes sistēmas darbību, un nespēja noteikt termiņus Valsts kontroles ieteikumu ieviešanai. Piemēram, lai politikas plānošana nebūtu tikai formāls process, Valsts kontrole ieteica ministrijai politikas plānošanas dokumentus izstrādāt kvalitatīvi un normatīvo aktu prasībām atbilstoši, kā arī tos sistemātiski un konsekventi īstenot, ievērojot finansiālo iespēju principu, tomēr ministrija nenorādīja kādas darbības tā veiks, lai nodrošinātu šī ieteikuma ieviešanu.

Valsts kontrolei nav izprotama arī VM nevēlēšanas veicināt pasākumus, lai uzlabotu nozares resursu efektīvu izlietojumu, jo ministrija neuzskata par nepieciešamu veicināt klīnisko vadlīniju izstrādi un apstiprināšanu, uzskatot, ka tā ir tikai nozares speciālistu kompetence Pēc atkārtota Valsts kontroles pieprasījuma VM ir apņēmusies informāciju par veiktajiem pasākumiem ieteikumu ieviešanā Valsts kontrolei iesniegt divos termiņos — līdz 2018. gada 1. septembrim un līdz 2020. gada 1. septembrim.

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu