Astoņus gadus pēc 13. janvāra grautiņiem tiesvedība joprojām turpinās pret piecām personām • IR.lv

Astoņus gadus pēc 13. janvāra grautiņiem tiesvedība joprojām turpinās pret piecām personām

14
Sakopšanas darbi pēc 13. janvāra grautiņiem Vecrīgā. Foto: Lita Krone, LETA.

Visbiežāk notiesātajiem tiesa piespriedusi piespiedu darbus.

Patlaban spriedums 13.janvāra grautiņu krimināllietā nav stājies spēkā vēl tikai vienā lietā, kas nonākusi Augstākajā tiesā (AT), liecina tiesu apkopotā informācija. Visbiežāk notiesātajiem tiesa piespriedusi piespiedu darbus.

Kā aģentūru LETA informēja Rīgas apgabaltiesas preses sekretārs Raimonds Ločmelis, uz apsūdzēto sola apgabaltiesā pēc Krimināllikuma 225. panta 2. daļas sēdās 65 personas.

Patlaban spēkā stājušies notiesājoši spriedumi 56 apsūdzētajiem, savukārt četras personas tika attaisnotas.

Tiesvedība turpinās vēl pret piecām personām vienā lietā.

Reāli cietumsodi šajās lietās tika piespriesti deviņām personām, nosacīts sods piespriests 17 personām, taču trim personām sods mainīts uz reālu cietumsodu, jo netika pildīti nosacītā soda noteikumi. Piespiedu darbs bija noteikts 26 cilvēkiem, tajā skaitā vienā gadījuma notika šā soda aizstāšana ar īslaicīgu brīvības atņemšanu.

Naudas sods tika piespriests trim personām.

Kā norādīja Ločmelis, vienā gadījumā tika piemērots medicīniska rakstura piespiedu līdzeklis, tas ir, ārstēšana vispārēja tipa psihiatriskajā stacionārā, kas vēlāk grozīts uz medicīniska rakstura piespiedu līdzekli — mbulatorisku ārstēšanu medicīnas iestādē.

Kā aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, patlaban AT Krimināllietu departamentā ir viena lieta apsūdzībā pēc Krimināllikuma 225. panta 2. daļas.

Lieta tiesā saņemta pērn 18. jūlijā ar prokurora kasācijas protestu un divu apsūdzēto kasācijas sūdzībām par Rīgas apgabaltiesas spriedumu. Pagaidām neviena darbība nav reģistrēta, proti, vēl nav izlemts jautājums, vai lieta tiks skatīta kasācijas kārtībā.

Attiecībā uz lietām, kas skatītas AT, Kataja piebilda, ka vērā ņemams ir apstāklis, ka kādās no lietām spriedums varbūt nav ticis pārsūdzēts un tajās ir stājies spēkā pirmās vai otrās instances tiesas spriedums.

2015. gadā Krimināllietu departamentā tika pieņemts lēmums par atteikšanos pārbaudīt nolēmuma tiesiskumu. Līdz ar to stājas spēkā AT Krimināllietu tiesu palātas spriedums, ar ko divas personas sodītas ar nosacītu brīvības atņemšanu.

Vēl 2015. gadā Krimināllietu departaments nolēma atteikties pārbaudīt nolēmuma tiesiskumu, un stājas spēkā Rīgas apgabaltiesas spriedums, kur trīs personas tika attaisnotas, bet vienai piespriests piespiedu darbs.

2013. gadā stājas spēkā Krimināllietu tiesu palātas lēmums, ar ko divām personām tika piespriests reāls cietumsods, bet trim — piespiedu darbs. Vēl tajā gadā nepārsūdzēts stājies spēkā Krimināllietu tiesu palātas lēmums, ar ko vienai personai tika piespriests reāls cietumsods.

Tāpat 2013. gada vasarā kā nepārsūdzēts stājies spēkā Krimināllietu tiesu palātas spriedums, kur piecām personām piespriesti nosacīti cietumsodi. Šajā lietā ar Rīgas apgabaltiesas spriedumu notiesātas arī vēl sešas personas, bet attiecībā uz viņiem pirmās instances tiesas spriedums netika pārsūdzēts.

2013. gadā stājās spēkā vēl viens Krimināllietu tiesu palātas spriedums, kur personai piespriests nosacīts cietumsods, tāpat nepārsūdzēti stājās spēkā vēl divi palātas spriedumi 2012. gadā un 2011. gadā.

Šajā laika posmā viens no publiski redzamākajiem 2009. gada 13. janvāra Vecrīgas grautiņos apsūdzētajiem — nsis Ataols Bērziņš — tika izsludināts meklēšanā, lai gan viņš pats apgalvoja, ka devies politiskajā emigrācijā. Valsts policijā toreiz norādīja, ka, izpildot tiesas spriedumu, policijai neizdevās noskaidrot Bērziņa atrašanās vietu, tāpēc kopš pagājušā gada februāra vīrietis ir izsludināts meklēšanā.

Rīgas apgabaltiesa pērn februārī noraidīja Bērziņa sūdzību par viņam piespriesto sodu. Līdz ar to vajadzēja izpildīt iepriekš pieņemto spriedumu, kas Bērziņam kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz vienu gadu un astoņiem mēnešiem. Iepriekš Bērziņam bija piespriesta nosacīta brīvības atņemšana uz tādu pašu termiņu.

LETA jau ziņoja, ka 2009. gada 13. janvārī aptuveni 10 000 cilvēku pulcējās uz protesta akciju Doma laukumā, lai nevardarbīgā veidā pieprasītu Saeimas atlaišanu.

Pēc protesta akcijas Vecrīgā sākās grautiņi — tika izsisti logi vairākām ēkām, tostarp stipri cieta Saeimas nams, tika aplaupīts veikals, kurā tirgoja AS “Latvijas balzams” produkciju, kā arī cieta muzikālais restorāns “Fīlings”. Grautiņos piedalījās vairāki simti jauniešu, no kuriem daudzi bija alkohola reibumā. Šie cilvēki vairākas stundas demolēja Vecrīgu.

Grautiņu laikā tika aizturētas 126 personas, un sadursmēs pie Saeimas ēkas mediķi palīdzību sniedza vairāk nekā 30 cilvēkiem, savukārt slimnīcās ar dažādām traumām tika ievietoti 28 cietušie, bet četri cilvēki no hospitalizācijas atteicās. Tāpat mediķi sniedza palīdzību aizturētajiem sadursmju dalībniekiem, kuri jau bija nogādāti policijas iecirkņos. Nekārtībās cieta arī paši policisti.

Komentāri (14)

lno 13.01.2017. 18.04

Temps un kvalitāte:)

+3
0
Atbildēt

0

robotron 13.01.2017. 12.46

Jātiesā bija tikai marodieri un organizatori, visi pārējie jāuzskata par protestētājiem. Čehijas tiesa atteicās atzīt prokremliskā izdzimteņa, kurš 9. maijā piemāvās lopā Krievijas vēstniecībā, preža Zēmana, apmētāšanu ar olām par kriminālnoziegumu.

Kā ziņoja TV3, vēl dienu iepriekš Bolderājas krievu skolā par gaidāmiem grautiņiem jau notika runas un niecīga DP un SAB piepūle, būtu ļāvusi atklāt organizatorus. Kā zināms, mūsu speciālie dienesti pilda pavisam citas funkcijas, kā rokas salaušanu Latvijas patriotam, Grantiņa kungam, vai Gustava Celmiņa centra biedru represēšana.

+3
-1
Atbildēt

2

    Miervaldis > robotron 13.01.2017. 22.28

    Sveicieni tavam megadraudētājam grantiņam un pasaki, lai iemācās uzvesties. Gan internetā, gan policijas klātbūtnē.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > robotron 13.01.2017. 22.29

    Ja robotroniņu nomētātu ar vanckariem, tas būtu noziegums vai nē? Ja nē, kāpēc?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

robotron 13.01.2017. 13.38

DP uzmanīs Krievijas tautiešu politikas atbalstītāja Bukaina organizēto akciju par KNAB nepieciešamību

http://www.delfi.lv/news/national/criminal/dp-uzmanis-krievijas-tautiesu-politikas-atbalstitaja-bukaina-organizeto-akciju-par-knab-nepieciesamibu.d?id=48403055

Tikai uzmanīs, nevis aizturēs, kā savulaik Latvijas patriotu, vēlāk nogalināto, Uldi Freimani, par vēlēšanos atzīmēt gadadienu, kad Rīga tika atbrīvota no krievu fašistiskiem okupantiem.

+3
-2
Atbildēt

4

    Miervaldis > robotron 13.01.2017. 22.27

    Tagad izlabosim faktu kļūdas. Pirmkārt, nekādas nogalināšanas nebija. Otrkāt, ja vieni fašisti un okupanti padzen otrus, tā nav atbrīvošana.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > robotron 15.01.2017. 21.42

    Kad vieni fašistiski briesmoņi patriec no pilsētas otrus, bet pēc tam otrie atkal pirmos, iedzīvotājiem nekas nemainās – pār viņiem visu laiku valda fašistiski briesmoņi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    robotron > robotron 13.01.2017. 22.43

    Miervaldis

    Kad ir patriekti drausmīgākie briesmoņi, kādus vien sātanam kādreiz bija izdevies radīt, tā viennozīmīgi ir atbrīvošana un katrs nolādēts staļinists, kurš pārdzīvo, ka krievs nepaguva nogalināt vai izsūtīt visus latviešus, ir pelnījis vēl pirms tikšanās ar savu radītāju ellē, izbaudīt uz zemes katra no desmitiem miljonu nevainīgu eiropiešu ciešanām, ko krievs tiem bija sagādājis.

    https://www.youtube.com/watch?v=ZKsOx67-bNI

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    robotron > robotron 13.01.2017. 22.54

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu