Nākamgad MUN likme pieaugs līdz 15%, mazajiem uzņēmumiem — līdz 12% • IR.lv

Nākamgad MUN likme pieaugs līdz 15%, mazajiem uzņēmumiem — līdz 12%

30
Jēkaba iela un Saeimas ēka. Foto: Lita Krone, LETA.

To paredz šodien Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi MUN likumā.

Nākamgad mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likme pieaugs līdz 15%, savukārt uzņēmumiem ar mazu apgrozījumu — līdz 12%. To paredz šodien Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi MUN likumā, kas nosaka, ka turpmāk MUN likme būs 15%, tomēr uzņēmumiem ar apgrozījumu līdz 7000 eiro gadā tiks piemērota 12% MUN likme. Šāds izņēmums darbosies tikai 2017. gadā.

Likumprojektu atbalstīja 78 deputāti, tostarp “Vienotības” parlamentārieši. Vēl desmit deputāti — Latvijas Reģionu apvienības pārstāvji, Solvita Āboltiņa (V), Andrejs Judins (V) un Jūlija Stepaņenko (S) — balsojumā nepiedalījās. Iepriekš koalīcijā nebija izdevies panākt vienošanos par nodokļu politikas izmaiņām.

Vienojoties par zemāku MUN likmi mazajiem uzņēmumiem, tika daļēji atbalstīti opozīcijas politisko spēku — “Saskaņas” un “No sirds Latvijai” — ierosinājumi.

Kā žurnālistiem skaidroja Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Putra (ZZS), šī priekšlikuma ietekme uz budžetu varētu būt līdz vienam miljonam eiro.

Vienlaikus deputāti šodien noraidīja “Vienotības” iesniegtos priekšlikumus, kas ļautu uzņēmumiem izvēlēties — maksāt sociālās iemaksas par visiem darbiniekiem un MUN likmi 5%, vai arī tikai MUN likmi 15%.

Nosakot MUN likmi 15% apmērā, no 2017. gada 70,4% no MUN ieņēmumiem tiks novirzīti valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu kontā. Savukārt ar 2018. gada 1. janvāri sociālajās iemaksās iecerēts novirzīt 80% no MUN ieņēmumiem.

Šīs izmaiņas saistītas ar ieceri pagaidām atteikties no minimālo sociālo iemaksu ieviešanas. Pašlaik MUN likme ir 9%, bet nākamgad to bija iecerēts samazināt līdz 5%.

Kā ziņots, Saeima šodien pieņēma vēl vienu likumu, nosakot, ka MUN režīms darbosies vēl gadu pēc tam, kad spēkā stāsies jauns regulējums mazajiem uzņēmumiem. Tāpat likuma izmaiņas paredz atteikties no nozaru ierobežojuma, kurās var darboties mikrouzņēmumi.

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu