Izmaiņas mikrouzņēmumu režīmā atliek līdz jauna regulējuma pieņemšanai • IR.lv

Izmaiņas mikrouzņēmumu režīmā atliek līdz jauna regulējuma pieņemšanai

49
Protests ar mērķi atturēt Saeimas deputātus no mikrouzņēmuma nodokļu režīma likvidēšanas. Foto: Ieva Čīka, LETA

Izmaiņas mikrouzņēmumu režīmā tiks atliktas līdz brīdim, kamēr stāsies spēkā alternatīvs mazo uzņēmumu regulējums.

Par šādu risinājumu šodien vienojās Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), ziņo aģentūra LETA.

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš aģentūrai LETA sacīja, ka tādējādi Saeimā pieņemtie grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, kurā paredzēts mikrouzņēmumu regulējuma izbeigšanas termiņš, pagaidām nebūs spēkā.

Līdz ar to, neatkarīgi no tā, vai Valsts prezidents Raimonds Vējonis izsludinās vai neizsludinās Saeimā pieņemtos grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likumā, šā gada decembrī valdība plāno iesniegt Saeimā grozījumus MUN likumā, papildinot to ar pārejas noteikumiem, proti, tās likuma normas, kas paredz mikrouzņēmuma režīma izbeigšanas termiņus, stāsies spēkā tikai pie nosacījuma, ja Saeimā tiks apstiprināts jauns mazo uzņēmumu regulējums.

Kučinskis žurnālistiem skaidroja, ka Ekonomikas ministrijai (EM) uzdots līdz nākamā gada aprīlim izstrādāt alternatīvu regulējumu, kas tiks skatīts kontekstā ar kopējām izmaiņām nodokļu politikā. Premjers piebilda, ka netiek atceltas valdības ieceres veikt izmaiņas mikrouzņēmumu regulējumā. “Ja valdība nebūs spējīga izveidot jaunu regulējumu, tad uzņēmumi varēs strādāt esošā režīma ietvaros,”” uzsvēra Kučinskis.

LTRK prezidents Aigars Rostovskis pauda gandarījumu, ka iepriekšējais regulējums tiks likvidēts tikai tad, kad spēkā stāsies jauns. “Tā ir galvenā ziņa mikrouzņēmumu režīmā strādājošajiem, ka viņi var turpināt darbu bez stresa,” piebilda Rostovskis.

Savukārt Ašeradens informēja, ka Ekonomikas ministrija jauno regulējumu neizstrādās sasteigti. Pēc viņa teiktā, vispirms tiks meklēts risinājums tam, ko vispār sagaida no mikrouzņēmumu režīma, pēc tam tiks piesaistīts kāds pētnieks no Latvijas, kas apstrādās datus un izstrādās rekomendācijas, visbeidzot tiks pieņemts regulējums, kas atbalstītu gan mazo biznesu, gan dzīvesstila uzņēmumus.

Komentāri (49)

traductrice 02.12.2016. 17.35

Tātad, tagad ir viss čikiniekā. 2018.gada beigās MU nebeigs pastāvēt kā šķira, ja nebūs izdomāta kāda alternatīva. Paldiesiņš.

Bet vai tikai man šķita, ka MU pārsvarā cepās par pilnīgi ko citu – par pilna soc.nod. piemērošanu nepilnai slodzei? Vai ar šito viss ir kārtībā?

+3
0
Atbildēt

3

    Miervaldis > traductrice 02.12.2016. 17.58

    Pašu nespēja nopelnīt pat minimālo algu viņus neuztrauc? Kādu pensiju viņi cer saņemt? Ies ielās un kliegs, ka pārējiem viņi jāuztur?

    Ir tāds termins ”underemployed”, kas nozīmē piespiedu dīkstāvi un ar to saistītu algas krišanos. Tātad visi ”uzņēmāji”, kas kliedz, ka nevar nopelnīt pat minimālo, ir vai nu slaisti vai neprašas vai krāpnieki. Jautājums – kurš maksās par viņu slinkuma vai krāpšanas sekām? Atkal sociālā sistēma?

    Alternatīva būtu likvidēt nodokļu krāpšanas shēmu ”pašnodarbinātais” un ieviest normālus darba līgumus, no kuriem var gan algu saņemt, gan nodokļus samaksāt.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    bender45 > traductrice 02.12.2016. 18.39

    Neko no uzņēmējdarbības nesajēdzošais kādreiz par izvarošanu tiesātais parašas pedarasts miervaldītis tagad visus vainos nemākulībā un krāpniecībā,lai tikai pats varētu turpināt savu liekēža eksistenci uz pabalstiem….

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > traductrice 04.12.2016. 05.37

    debilais Kremļa nacists, par izvarošanu tiesātais cietuma pidors, tēmu komentēt nespējīgais debilbļauris bender45 turpina savu populāro debilšovu ”Citu saukāsana savā vārdā – mans pēdējais arguments.”

    0
    0
    Atbildēt

    0

Ēriks 04.12.2016. 10.55

Ja miervaldulis pateiks,kur dabūt tos prasmīgos uzņēmējus,kuri varēs nodrošināt darbu tiem,kas vairs nevarēs strādāt mikrouzņēmumos,tad viņš būs ko vērts,citādi tāda tirgus klaču bāba vien ir.

0
0
Atbildēt

4

    atrium > Ēriks 05.12.2016. 11.15

    Ēriks

    Pat starp Vienotības draudziņiem, radiem un paziņām, kam izkārtotas nevajadzīgas ierēdņu vietas, atradīsies kādi 5%, kuri spējīgi nodarboties ar uzņēmējdarbību, citi var strādāt derīgus darbus. Kādi 30% no viņiem ies zagt, bet kad tos noķers un ieliks čokā, vienalga tos tur būs lētāk uzturēt. Uzņēmējdarbība, īpaši enerģētikā, tiek apzinēti traucēta Gazprom interesēs.

    Kad izdomāja mikrouzņēmumus, tūkstošiem cilvēku, kuri strādāja algotu darbu, savās darba vietās kā no zila gaisa kļuva par “uzņēmējiem”. Ja tos atcels, neizkustoties no vietām, kur viņi strādā jau desmit gadus, viņi atkal pārvērtīsies atpakaļ par algotiem darbiniekiem, kuri maksā nodokļus.

    Vai nemani, ka kremļa maukas, čekas kājslauķi, zagļi, kolorādi un pederasti raujās vaiga sviedros, lai padarītu Latviju par nevalsti, pat PVN nodokļu krāpnieku ērtībām, atļāva atvērt sia, iemaksājot 1 latu. Vācijā tie, ja nemaldos, bija 25 000 eiro uzreiz un vēl tik pat vēlāk.

    Ir simtiem aprobētu veidu, kā cilvēki var strādāt un būt noderīgi sabiedrībai, pietiek tikai pārņemt citu valstu desmitiem gadu ilgu pieredzi, bet nevar pieļaut, ka dakšists savā darbavietā ar īpašnieka auto ir kļuvis par mikrouzņēmēju.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Ēriks 05.12.2016. 18.01

    Šīs konkrētās mikrouzņēmumu nodokļa izmaiņas pagaidām attiecas tikai uz vienu minēto kategoriju,ierēdņi tāpēc vien jau par uzņēmējiem nekļūs un Gazproma intereses netiks apdraudētas,bet par zagļiem varbūt kļūs nevis 30,bet gan piecdesmit %,bet daļa aizbrauks.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    atrium > Ēriks 05.12.2016. 20.58

    Ēriks

    ierēdņi tāpēc vien jau par uzņēmējiem nekļūs

    Es minēju kādus 5%, ja viņiem atņems siles. Ja atcels mikrouzņēmumu nodokli, ielas nepārpludinās bezdarbnieku bari, bet 90% “mikrouzņēmēju” dzīvē vispār nekas nemainīsies. Strādās viņi pie tām pašām virpām, vai grozīs tā paša traktora tūti, ar to vien starpību, ka maksās nodokļus.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Ēriks 05.12.2016. 21.43

    0
    0
    Atbildēt

    0

Miervaldis 04.12.2016. 05.41

Atliek noskaidrot, kāpēc nemākulis un krāpnieks, cietuma pidors bender45 tik neadekvāti un histēriski reaģē uz vārdiem ”nepraša” un ”krāpnieks”? Pazini šajā raksturojumā sevi, debilais nacist, cietuma pidor un aizvērties nespējīgais kvekšķi?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu