Rīdzinieki nav cērpami auni • IR.lv

Rīdzinieki nav cērpami auni

35
Foto: Ieva Lūka, LETA
Valdis Gavars

Apsaimniekotāja tāmi vērts pārbaudīt pašam vai ar ekspertu

Pienācis laiks, kad starp reklāmas žurnāliem, ar kuriem ik nedēļu tiek piepildītas mūsu pastkastītes, var atrast arī kādu noderīgāku vēsti. SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP) apsaimniekotajās ēkās dzīvokļu īpašnieki saņem nākamgad plānoto mājas uzturēšanas un apsaimniekošanas tāmes kopsavilkumu un remontdarbu apkopojumu.

Dokumentu var piedzīvot dažāds liktenis. Pirmkārt, to var starp raibajiem reklāmžurnāliem nepamanīt un uzreiz “ielidināt” atkritumu grozā, otrkārt, var ievērot un ar nolemtības sajūtu, ka tāpat jau nekas nav saprotams, iemest miskastē nedaudz vēlāk. Tomēr vispareizākais būtu izlasīt tāmi, jo tas ir ne tikai papīrs ar burtiem un cipariem, bet paša dzīvokļa īpašnieka vai kāda cita iemītnieka nākamā gada nauda. Ja arī īpašnieks neko daudz tāmē nesaprot, kāda jaunāka acs vai gudrāka galva var palīdzēt.

Vislabāk būtu pārbaudīt katru pozīciju tāmē, bet it īpaši to ar gaidāmajiem remonta darbiem.

Lai nesanāk tā, kā ēkā, kur tika aprēķināta samaksa par lifta remontu, lai gan lifta mājā nav, vai piecu patiesi eksistējošu skursteņu vietā aprēķināts remonts par septiņiem – katram saprotamas un acīmredzamas kļūdas.

Ir lietas, kuras var pārbaudīt paši iedzīvotāji, piemēram, vai papīros minētā siltināmo bēniņu kvadratūra atbilst reālajai, vai sakrīt dokumentos un realitātē esošā krāsojamās kāpņu telpas siena. Ir remontdarbi, par kuriem būtu vēlams konsultēties ar neatkarīgu ekspertu, lai saprastu, vai siltummezgla, kanalizācijas posma vai ūdens caurules remonts ir adekvāts.

Kādā ēkā Lāčplēša ielā iedzīvotāji ir neizpratnē par nākamgad plānoto apsekošanu [ar 1200 eiro. Iedzīvotāji uzskata, ka ēkas tehniskā stāvokļa novērtēšana ir viens no apsaimniekotāja pienākumiem un par to nav jāprasa papildu maksa vai vismaz tik liela summa.

Citādi var izveidoties situācija, kad apsekošana ir krietni dārgāka nekā pats remonts.

Tomēr, ja arī par apsekošanu tiek prasīta papildu samaksa, kādēļ tā ir vienāda gan divstāvu, gan deviņstāvu ēkā. Darba apjoms taču ir dažāds! Iedzīvotāji ir neizpratnē par 36 000 eiro jumta maiņai. Citā tāmē ēkas fasādes remontam paredzēti 23 000 eiro. Vai tiešām tik daudz?! Labs piemērs, kad nepieciešama cenu aptauja, uzrunājot arī citus iespējamos darbu veicējus.

Tāmes kopsavilkumā, kuru saņem RNP klienti, ir minēts, ka apsaimniekošanas maksā nav iekļauta sniega tīrīšana no jumtiem. To pievienotu nākamā mēneša maksājumam pēc darbu norises. Iedzīvotājiem jābūt modriem, vai notīrīts ir viss jumts vai tikai daļa, piemēram, lāstekas. Savukārt ēku ieņēmumi no reklāmām uz ārsienām vai liftos, pēc iedzīvotāju sniegtās informācijas, tāmēs nav atšifrēti vispār. Jau sen daudzu RNP pārvaldībā esošo māju iemītnieki bažījas, ka ēkas uzkrājumos netiek ieskaitīta nauda no reklāmām, kura īpašniekiem pienākas. Tāmes šīs bažas nemazina.

Turklāt jāievēro – ja RNP nesaņems iebildumus, tad uzskatīs, ka tāme ir apstiprināta.

Jāatceras, ka ēkai nepieciešamais jumta remonts, metāla durvju ielikšana, kāpņu telpas remonts vai kas cits nav jādara tieši RNP, lai arī tas ir apsaimniekotājs. Iedzīvotājiem labāk būtu rīkot cenu aptauju, izvērtēt citus priekšlikumus, salīdzināt ar RNP piedāvājumu un tad pieņemt lēmumu. Nevajadzētu gan bēgot no vilka ieskriet lācim rīklē – izvēlēties pašu lētāko piedāvājumu, nenoskaidrojot kvalitāti.

Lai remontam piesaistītu pašu izvēlēto uzņēmumu, nav mājas vecākajam jāstaigā pa dzīvokļiem ar cepuri rokā, vācot naudu. Nepieciešamais finansējums var tikt vākts RNP kontā, bet ēkas iedzīvotāji izvēlētos darbu veicēju un prasītu RNP nokārtot samaksu tieši šim uzņēmumam no iedzīvotāju uzkrātās naudas.

Jāatzīst, ka iespēja sevi aizstāvēt ir tad, ja mājas iedzīvotāji vai vismaz daļa no tiem ir pietiekami aktīvi, lai vērtētu izdevumus, paši plānotu nepieciešamos darbus un izmaksas, kā arī nepieļautu pārtēriņu. Tādēļ atliek tikai vēlreiz atgādināt seno parunu – ja pats sevi sargāsi, Dievs tevi sargās!

Autori Valdis Gavars un Nils Josts ir Rīgas domes deputāti.

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu