Ārvalstu investoru pārstāve: valdība neturpina solītās reformas • IR.lv

Ārvalstu investoru pārstāve: valdība neturpina solītās reformas

31
Marta Jaksona. Foto: Zane Bitere, LETA

Pieļauj spiedienu uz politiķiem maksātnespējas procesa grozījumu kavēšanai

Vērtējot Saeimā pieņemto nākamā gada valsts budžetu, uzņēmējiem ir divi galvenie jautājumi – spēles noteikumu paredzamība un valsts attīstības virzība, šorīt intervijā LNT raidījumā ”900 sekundes” sacīja Ārvalstu investoru padomes Latvijā (ĀIPL) izpilddirektore Marta Jaksona.

Investoriem svarīgi spēles noteikumi, ar kuriem rēķināties noteiktā laikposmā, un skaidra attīstība – kurp virzāmies, sacīja Jaksona. Maijā ĀIPL tikšanās laikā ar valdību premjerministrs solījis, ka svarīgākie nodokļi netiks celti, un tas ir izpildīts. Otra solījuma daļa bijusi turpināt strukturālās reformas, kur darbs apstājies, norādīja investoru pārstāve.

”Primāri tā ir veselība, izglītība un daudz runājām par pārkārtojumiem saistībā ar tiesu varu,” skaidroja Jaksona, norādot uz lēnu maksātnespējas procesa grozījumu virzību Saeimā. Kopumā novērtējot nākamgad plānotos tēriņu, ĀIPL vadītāja atzina – valsts ne pārāk gudri tērē naudu.

”Veselība un izglītība ir ārkārtīgi svarīga, jo šīs jomas skar darbiniekus – cik tie būs izglītoti, veseli, gatavi strādāt produktīvi,” uzņēmēju interesi par šo jomu reformām skaidro Jaksona, ”veselībā jau vairākus gadus nepieciešama nopietna reforma, ik gadu naudas trūkst, kaut kādi papildu līdzekļi tiek atrasti, bet skaidrības, vai ikviens iedzīvotājs varēs rēķināties ar pieejamu pakalpojumu klāstu, nav.” ĀIPL mudina valdību to risināt nemitīgi, tomēr uzlabojumu nav.

Kā liecina statistika, šī gada pirmajā pusgadā tiešās ārvalstu investīcijas Latvijā sarūk – to apjoms bijis 11,5 miljoni eiro, salīdzinot ar 37 miljoniem eiro pagājušā gada pirmajā pusgadā. Kā skaidro Jaksona, tam iemesli ir dažādi, tai skaitā nespēja pieķerties minētajām reformām, neziņa par nākamgad gaidāmo nodokļu reformu. ”Kamēr skaidrības nav, investori būtiskus lēmumus nepieņem. Taču jāņem vērā, ka ārvalstu investīciju apjoms sarūk arī Eiropā un pasaulē kopumā, tāpēc Latvijai jādomā, kā celt savu konkurētspēju. Nodokļu politika ir instruments, kā valsts var stimulēt ieguldījumus, ja darbaspēks ir konkurētspējīgs,” sacīja ĀIPL izpilddirektore.

Viņa norādīja, ka kritiskākā joprojām ir maksātnespējas reforma: ”Nepieļauju, ka nekas varētu nemainīties.” Jau vēstīts, ka šī gada aprīlī ĀIPL publiskoja datus, kas rāda, ka ļaunprātīgu maksātnespējas procesu rezultātā Latvijā zaudēti vairāk nekā 6 miljoni eiro.

”Nevar pievērt acis, ka tiek izšķērdēti tik milzīgi līdzekļi, jābūt momentānai reakcijai, īpaši tāpēc, ka naudas trūkst veselībai, izglītībai, aizsardzības jomai,” norāda Jaksona, ”maksātnespējas procesa grozījumi Saeimas Juridiskajā komisijā virzās ļoti smagnēji. Pēc investoru domām, pilnīgi neizskaidrojams ir lēmums atcelt amatpersonas statusu administratoriem – noņemt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja un Valsts ieņēmumu dienesta pārbaudes, vietā neliekot nekādu citu kontroles mehānismu.”

Jautāta par tieslietu ministra un deputātu atrunāšanos ar darba turpināšanu un kritiķu novecojušo informāciju, Jaksona pieļāva: ”Acīmredzot, mēs runājam par tik lielām summām, ka ir diezgan liels spiediens uz politiķiem. Taču es ļoti ceru, ka politiķi būs saprātīgi. Tieslietu ministrs par amatpersonas statusa [atcelšanu] diezgan asi reaģēja, ka tas ir nepieņemami. Es ar cerībām skatos, ka par tiem lēmumiem, kas tiks pieņemti Saeimā, politiķi būs atbildīgi gan Ārvalstu investoru padomes, gan visas sabiedrības priekšā.”

Jaksona norādīja, ka trīs gadu laikā grozījumos ielikts milzīgs darbs: ”ĀIPL pārstāvji turpinās runāt ar ministriem un politiķiem, jo ir ļoti svarīgi, lai ikviens ārvalstu investors un ikviens uzņēmējs varētu paļauties uz savu tiesību aizsardzību.”

Komentāri (31)

Skumjais Bruņinieks 28.11.2016. 18.16

Skatos, dzeris49 sāk zanEi zobus rādīt, kas to būt domājis…

Jādod dzerim medaļa par varonību, ne katrs līdīs zanEs liekulības lauciņā..tur tā neomulīgi paliek..salti un baisi..Lebeda ar saviem dzejolīšiem..Kampars uz “tumbočkas” uzrāpies, meklē jaunus individuālistus “atklātajā sarakstā” ..vēlēšanu likumu pārkāpušais Ķirsis ar “sirdsapziņu” padusē slāj Ušakovam Rīgu atkarot..Šadurskis Vējoni bīda un saka, ka par “Latviju balsos”…bet cilvēki bēg no savas Dzimtenes no Vienotības stulbās nodokļu politikas..korupcija milzīga..KANABs sagrauts…VID ir pornogrāfija…politiķi sev algas paaugstina..

Un pāri visam smagos noziegumos apsūdzētais – “valdības stiprinātājs”, Vienotības “Veiksmes stāsta” sausais atlikums….

Brrrr!!! Glābjās, kas var!!! Kaut ātrāk to “Nākotnes namu” uzceltu, jo spēka vairs nav ticēt politiķu pasakām. DELNAi iedeva trīssimtštukas, lai tā muti tur ciet..Kuģniecības prihvatizāciju tā “nomonitorēja” tā, ka tagad vēl atgūties nespējam..jomajo, kas tik nav jāpieredz dzīvē..!!!

+5
-2
Atbildēt

1

    zanE. > Skumjais Bruņinieks 28.11.2016. 20.34

    …Susuriņ, jūties vientuļš?…mēģini ar zobu pastu savas sarūsējušās bruņas uzspodrināt?…nekas cits jau vairs Tev nav atlicis…

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

nomale 28.11.2016. 11.38

Šim saeimas sastāvam nospļauties uz visu un visiem. Nupat jau pilnīgi atklāti nozaga 20 miljonus, lauvas tiesu aizsūtot savam pahanam uz Ventspili. Lai investoru pārstāve vēršas pa taisno pie Lemberga – saeimas deputāti ir tikai peškas, runāt ar viņiem ir tas pats kas runāt ar dārzeņiem tirgū.

+6
-4
Atbildēt

9

    atrium > 28.11.2016. 13.55

    Skumjais Bruņinieks

    Kad Puķina smegmas feinšmekers, Zatļers, rija saslaukas un uzlaizīja mērces paliekas no “smagos noziegumos apsūdzētā” galda, tad Lembis bija laps diezgan. Kad par skaļu šmakstināšanu un piršanu viņam šī nodarbe turpmāk bija liegta, Lembergs uzreiz pārvērtās par otru gitļeru.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    atrium > 28.11.2016. 14.39

    Ēriks

    Tad jau 15 būs aizgājuši “otkatā” Vienotības čekas kuratoriem.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Skumjais Bruņinieks > 28.11.2016. 13.38

    uz nomale

    Uz Mēness nedzīvoju, dzīvoju idiņu valstī..

    Ielieciet labāk Lemberga trollim Ērikam plusiņu un vēl arī ģenerālim, Jūs bijāt viņu sabiedrotie, kad vajadzēja ģenerāļa saimnieku, smagos noziegumos apsūdzēto saukt valdībā.

    Jūs bijāt Ērikiņa un destras domubiedri, kad gļēvais lācītis palīdzēja izdzēst sarkano nesadarbošanās līniju ar Lembergu.

    Jūs bijāt šo Puzes troļļu sabiedrotie, kad Vienotība nometa varu varu viņu Puzes saimniekam pie kājām.

    Jā, es esmu “baltā zirgā”, kā pats izsakāties, jo biju viens no nedaudzajiem valstī, kas protestēja pret

    Bezlemberga valdības gāšanu

    Valdības gāšanu bez Saeimas uzticības balsojuma

    Tautas referenduma rezultātu anulēšanu

    Smagos noziegumos apsūdzētā saukšanu valdībā.

    Esmu baltā zirgā, tikai, nomale, man prieka nav nekāda, jo mūsu valsts ir dubļos.

    Labprāt apmainītos vietām un redzētu mūsu Latviju Baltā zirgā, bet diemžēl izredžu nav nekādu..

    Kad es vaimanāju, Jūs par mani smējāt un muti bāzāt ciet..

    Tagad Jums pēkšņi acis ir atvērušās…

    Skumji!

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 28.11.2016. 13.12

    Skumjais sāk savu aģitāciju atkal īstā brīdī,Zatļeram neizdevās varu nodot mūsu Saskaņas rokās,tagad būtu izdevība nodot varu igauņu Saskaņas rokās.Kā teiktu austrumu kaimiņš,”posļedovaķeļnaja poļiķika”.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Skumjais Bruņinieks > 28.11.2016. 13.08

    uz nomale

    Kāpēc investoru pārstāvei būtu “jāvēršās pie Lemberga”..?

    Vai tad Lembergs ir vainīgs, ka viņu, tautas padzīto, smagos noziegumos apsūdzēto, Jūs visi pasaucāt atpakaļ un nometāt Aivaram varu pie kājām..?

    Uzdodiet šo jautājumu sev pašiem – vai tad protestējāt un iebildāt, kad Vienotība ievilka Lemberga ZZS varzu valdībā?

    Lūk, šie ir tie ziedi no “valdības stiprināšanas.

    Jūsu visu liekulība un gļēvums ir neizmērojams – esat gatavi visus mēslus novelt uz velnssazinko, bet tik lai paši izskatītos cēli.

    Lemberga ZZS tiešām “nostiprināja koalīciju”, tur nekas nav samelots, bet ar mazu piebildi –

    Nostiprināja un atjaunoja bijušo valsts nozagšanas sistēmas koalīciju.

    Bet nekas jau nav zaudēts, Jūs vēl varat visi ticēt Ozoliņa megateorijai, ka Lembergs vairs nav saimnieks valstī un ir kļuvis margināls.

    Tas, pirmkārt, būtu jāzina visiem Vienotības deputātiem… Savādāk dīvaini sanāk – smagos noziegumos apsūdzētais vairs nav “krusttēvs”, bet visa Vienotība ar Āboltiņu priekšgalā vēl pēc inerces turpina strādāt Aivara labā. Vai tiešām kāds pietuvinātais nevar pačuksēt Āboltiņai, Piebalgam un Kamparam, ka pietiek naudu sūtīt uz Ventspili, pietiek atbildīgos amatos likt Lemberga cilvēkus, pietiek degradēt KNAB un VID, pietiek likt lielākos kretīnus valsts pārvaldē, pietiek, pietiek, pietiek, jo- SMAGOS NOZIEGUMOS APSŪDZĒTAIS VAIRS NAV SAIMNIEKS VALSTĪ!

    Bet turpuniet tik tālāk vemdami balsot par savām liekulīgajām, zaglīgajām, Lemberga privatizētajām partijām, kas mūsu valsti ir novedušas katastrofas priekšā.

    Es taču vienreiz teicu – “..kamēr aitas un auni blēdami un badīdamies turpinās visās nelaimēs vainot viens otru un nesāks meklēt utis savā kažokā, mums nav un nevar būt nekāda nākotne.

    Kamēr pilnīgi un totāli nozagtajā valstī, kur ir viens no lielākajiem korupcijas līmeņiem ES, kur valda smagos noziegumos apsūdzētais, kas MILJARDU ir nozadzis, kur katru gadu no valsts nodokļos nozog MILJARDU,

    valsts exprezidentu Zatleru sauks par “ZAGĻERU”, mums gaišu nākotni neredzēt, kā savas ausis.

    Vienīgā iespēja(gandrīz neticama) –

    SASAUKT VALSTS SAPULCI, ATZĪT, KA ESAM NEVEIKSMĪGI VADĪJUŠI VALSTI, IZANALIZĒT KĻŪDAS, PADZĪT SMAGOS NOZIEGUMOS APSŪDZĒTO(otro reizi) un

    NODOT UZ PĀREJAS LAIKU VALSTS VADĪBU IGAUŅU ROKĀS!!!

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    andrejs > 28.11.2016. 15.37

    Jā, es esmu “baltā zirgā”, kā pats izsakāties, jo biju viens no nedaudzajiem valstī, kas protestēja pret bezlemberga valdības gāšanu

    —————-

    gluži tāpat kā andrejs.

    Man arī bija kauns skatīties uz Dombrovska gļēvulīgo un nodevīgo rīcību. Bet laikam jau Bērziņa rokās esošais kompromats bija ļoti nopietns. Tad nu “draudzīgas sarunas” laikā abi nonāca pie dīla – “es klusēju un tev par paklausību amats Briselē, bet tagad vācies!”

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Gameland.lv > 12.12.2016. 22.10

    Kad reiz valdība beigs spēlēt šīs spēles http://www.gameland.lv/ :@

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 28.11.2016. 14.33

    Lembergs gan saka,ka dabūjis tikai piecus miljonus:

    https://www.youtube.com/watch?v=0–PoQGeQE4

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    nomale > 28.11.2016. 13.12

    Bruņiniekam. Interesanta tev tā maniere – jūs to un to un to, es vienīgais labais, baltā zirgā. Uz mēness dzīvo?

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

ierados 28.11.2016. 11.55

Kura mamma atņems bērniem pupu?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu