Meksika nāk klajā ar programmu imigrantu aizsargāšanai ASV • IR.lv

Meksika nāk klajā ar programmu imigrantu aizsargāšanai ASV

22
Protests pret Trampa sludināto imigrantu izraidīšanu. Foto: EPA-LETA

Ņujorkas mērs paziņojis Trampam, ka aizsargās nelegālos imigrantus

Meksikas valdība trešdien nāca klajā ar programmu imigrantu aizsargāšanai ASV pēc tam, kad par ASV prezidentu ir ievēlēts Donalds Tramps, kurš solījis izraidīt miljoniem nelegālo imigrantu, kas izdarījuši noziegumus, vēsta aģentūras LETA-AFP. Savukārt Ņujorkas mērs Bils de Blasio trešdien pavēstījis Trampam, ka darīs visu iespējamo, lai novērstu plaša mēroga nelegālo imigrantu deportāciju.

Meksikas Ārlietu ministrija ieskicēja 11 darbības, kuras īstenos ar vēstniecību un 50 konsulātiem ASV, lai meksikāņi varētu “izvairīties no kļūšanas par pārkāpumu un krāpšanas upuriem”. Viens no soļiem ir “aicināt [imigrantu] kopienas izvairīties no jebkādas konflikta situācijas un neveikt darbības, kas varētu novest līdz administratīvām vai kriminālām sankcijām”, teikts ministrijas paziņojumā.

Meksikas valdība aktivizēs bezmaksas “karstā telefona” līniju 1-800, kas būs pieejama visu diennakti, “lai tiktu galā ar jebkādām šaubām par pasākumiem imigrācijas jomā vai ziņotu par incidentiem”, kā arī ierīkos vairāk mobilo “konsulātu uz riteņiem” un palielinās pasu izsniegšanas iespējas.

“Līdzpilsoņi, šis ir nedrošs laiks. Esiet mierīgi. Neuzķerieties uz provokācijām un neļaujiet sevi apmuļķot,” aicināja Meksikas ārlietu ministre Klaudija Ruisa-Masjeu videoierakstā, kas bija ievietots “Tviterī”. Viņa sacīja, ka jaunās programmas mērķis ir sniegt informāciju par iespējamiem ASV pasākumiem imigrācijas jomā, kas varētu notikt “no februāra”. Ministre tieši nepieminēja Trampu, kura inaugurācija paredzēta 20.janvārī.

Tramps intervijā telekanāla CBS programmai “60 Minūtes” ir paziņojis, ka pēc viņa stāšanās amatā tiks izraidīti vai ieslodzīti cietumā trīs miljoni nelegālu imigrantu, kas izdarījuši noziegumus. Tiek lēsts, ka ASV ir 11 vai 12 miljoni nelegālu imigrantu, kas lielākoties ir meksikāņu izcelsmes. Tramps, pērn sākot savu vēlēšanu kampaņu, izraisīja meksikāņu sašutumu, nosaucot imigrantus no Meksikas par izvarotājiem un narkotiku tirgotājiem.

Ņujorkas mērs de Blasio trešdien apmeklējot Trampa torni, kur jaunievēlētais prezidents veido savu kabinetu, teicis republikānim, ka būs pret pirmsvēlēšanu solījumu deportēt miljoniem nelegālo imigrantu, aizstāvot ASV tradīciju ārzemnieku uzņemšanā. “Es vairākkārt atkārtoju viņam, ka šī pilsēta un daudzas citas pilsētas visā valstī darīs visu, ko mēs varam, lai aizsargātu mūsu iedzīvotājus, lai gādātu, ka ģimenes netiek izjauktas,” uzsvēra demokrātu mērs.

Ņujorkas mērs tomēr atzina, ka abu politiķu saruna bijusi “atklāta” un “cieņpilna”. Kreisi noskaņotais de Blasio uzsvēra, ka Ņujorka “ir guvusi panākumus, jo bijusi atvērta ikvienam, imigranti šo vietu veidoja paaudzi pēc paaudzes”.

De Blasio kopā ar Bostonas, Čikāgas, Filadelfijas, Losandželosas, Sanfrancisko un Vašingtonas mēriem ir pasludinājis savu pilsētu par “patvērumu” imigrantiem, solot pasargāt nelegālos imigrantus no deportēšanas un palielinot tiem pieejamos sabiedriskos pakalpojumus, neatkarīgi no to tiesiskā statusa.

Pēc Trampa ievēlēšanas de Blasio paziņoja, ka pilsēta no savas datubāzes izdzēsīs simtiem tūkstošu nelegālo imigrantu vārdus, kas saņēmuši pilsētas identifikācijas karti, lai neļautu nākamajai administrācijai identificēt vai izraidīt šos imigrantus. Pirms prezidenta vēlēšanām de Blasio kritizēja Trampu kā “bīstamu” un “nepiemērotu” valsts vadīšanai. Tramps savukārt de Blasio nosauca par “sliktāko mēru” ASV.

Republikāņu politiķis solījis izbeigt pašreizējā prezidenta Baraka Obamas programmu, kas pasargā no izraidīšanas nelegālos imigrantus, kas ASV ieradušies kā bērni. Tramps apstiprinājis plānu būvēt mūri gar daļu robežas ar Meksiku.

Komentāri (22)

nomale 17.11.2016. 10.31

Te arī atbilde visiem tiem, kas nesaprot kāpēc cilvēki balsoja par Trampu. Ar šādiem mēriem es ar būtu balsojis par viņu.

Interesanti, ko latvieši teiktu, ja mūsu valstī būtu ieradušies 11-12 miljoni nelegālo imigrantu – vienkārši, nezināmi cilvēki, no kaut kādas valsts, ar čemodāniem caur krūmiem pārbriduši Latvijas robežu?

+3
0
Atbildēt

0

Miervaldis 18.11.2016. 21.54

Interesanti, ko teiktu nomale, ja breksitjūgends viņam pskaidrotu, ka viņš ir untermenšs un Rietumeiropā nevēlams?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu