Kalnmeiers saistībā ar sodiem tiesnesei Bērziņai un Gulami atgādina par prokurora pārliecību • IR.lv

Kalnmeiers saistībā ar sodiem tiesnesei Bērziņai un Gulami atgādina par prokurora pārliecību

11
Uzņēmējs Gulams Gulami. Foto: Edijs Pālēns, LETA

Prokuratūras likuma 5.panta pirmā daļa noteic, ka prokurors lēmumus pieņem patstāvīgi un vienpersoniski, pamatojoties uz savu pārliecību un likumiem, akcentē Kalnmeiers.

Prokurors lēmumus pieņem patstāvīgi un vienpersoniski, pamatojoties uz savu pārliecību un likumiem, aģentūrai LETA norādījis ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, komentējot tiesas apstiprināto vienošanos par sodu bijušajai Rīgas apgabaltiesas tiesnesei Ivetai Bērziņai un uzņēmējam Gulamam Gulami.

Prokuratūras likuma 5.panta pirmā daļa noteic, ka prokurors lēmumus pieņem patstāvīgi un vienpersoniski, pamatojoties uz savu pārliecību un likumiem, ievērojot personu vienlīdzību likuma un tiesas priekšā, nevainīguma prezumpciju, patiesību un likumību, lūgts vērtēt tiesas apstiprināto vienošanos, norādīja Kalnmeiers. 

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa šonedēļ apstiprināja prokuratūras vienošanos par sodu ar apsūdzētajiem. Gulami par kukuļdošanu piemērota brīvības atņemšana uz gadu nosacīti ar pārbaudes laiku uz vienu gadu un sešiem mēnešiem, kā arī naudas sods 9250 eiro apmērā. Tāpat viņam kā papildsods noteikta tiesību ierobežošana ieņemt noteiktus amatus uz vienu gadu. 

Bērziņai par kukuļa piesavināšanos noteikts naudas sods 11 100 eiro apmērā. LTV raidījums “De facto” pagājušajā svētdienā vēstīja, ka Bērziņa vairs netiek apsūdzēta par kukuļņemšanu, bet par kukuļa piesavināšanos, kas viņai notiesāšanas gadījumā nozīmē maigāku sodu. Prokuratūrā raidījumam “De facto” skaidroja, ka krimināllieta daļā par kukuļņemšanu pret Bērziņu ir izbeigta pierādījumu trūkuma dēļ. 

Savukārt saskaņā ar prokuratūras atbildēm Gulami oponenta, uzbeku uzņēmēja pārstāvim Uldim Skudram, bijusī tiesnese tiek apsūdzēta par kukuļa piesavināšanos saistībā ar lietu, ko skatīja cits tiesnesis citā tiesā – Rīgas Centra rajona tiesas tiesnesis Imants Dzenis. Tiesnesis Dzenis 2013.gada vasarā pieņēma lēmumu, kas ļāva Gulami ģimenei turpināt saimniekot Vecrīgas viesnīcā “Garden Palace”, kurā, pēc Skudras teiktā, Gulami nostiprinājies noziedzīgām metodēm, norādīja “De facto”. 

Apelācijas instancē šī Dzeņa skatītā lieta nonākusi pie tiesneses Bērziņas. Pret Dzeni neesot bijis pietiekamu pierādījumu, ka viņš būtu zinājis par Gulami un Bērziņas vienošanos. Dzenis raidījumam skaidrojis, ka krimināllietā ir liecinieks, un parakstījies par informācijas neizpaušanu. Ar tiesnesi Bērziņu viņš neesot pazīstams. 

Iepriekš Ģenerālprokuratūra Bērziņai bija izsniegusi apsūdzību par kukuļņemšanu un diviem kukuļa piesavināšanās gadījumiem. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) iepriekš paziņojumā presei norādīja, ka lūdz sākt kriminālvajāšanu pret tiesnesi par kukuļņemšanu un kukuļa piesavināšanos, bet pret uzņēmēju – par kukuļdošanu. 

Kriminālprocess tika sākts 2014.gada oktobrī. KNAB toreiz paziņoja, ka uzņēmējs, kura uzņēmumi bija iesaistīti dažādās tiesvedībās, lai panāktu viņam labvēlīgu tiesas lēmumu pieņemšanu, vairākkārt nodeva kukuļus. 2014.gada novembrī Bērziņas kabinetā tika veikta kratīšana.

Komentāri (11)

janis_laiks 16.11.2016. 13.28

Ja Gulami ar šo atzīst, ka kukulis bijis, vienalga, kam un par ko, tad automātiski VISA viņa darbība jāpārvērtē no šāda skatupunkta, – šis ir kukuļdevējs un savas intereses realizē nelikumīgos veidos.

Kas tā par samērību – kukulis 45 000, sods 9 000??? Sodam par kukuļošanu jābūt nevis 5x mazākam, bet 5x lielākam par kukuli! Šis formālais prokurors nodemonstrēja savu nekompetenci un pilnīgo apjēgas trūkumu par sabiedriski bīstamāko ekonomisko noziegumu kaitīguma pakāpi un soda bardzības nepieciešamību šādos gadījumos! Šādam derētu pameklēt citu darbu, kur ar savu kroplo taisnīguma un godīguma izpratni nenodarītu kaitīgumu jau tā apzagtajai valstij. Vismaz nedzīvot no to nodokļu maksātāju naudas, kurus apspļauda ar šādiem truliem, “patstāvīgiem un vienpersoniskiem” lēmumiem.

+4
0
Atbildēt

1

    atrium > janis_laiks 16.11.2016. 14.03

    janis_laiks

    Šis formālais prokurors nodemonstrēja savu nekompetenci

    Šis prokurors ir sisķemas cilvēks, bez tādiem čekas un tās pakalpiņu 25 gadus ilgi celtais namiņš sabruks vienā mirklī.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

jurisml_inbox_lv 16.11.2016. 12.28

taatad kriminaallikums uz zagļiem un korumpantiem no augstajiem plauktiem nav attiecinaams , pietiek ar to ka prokurors ir paarliecinaats , kā šai gadiijimaa, kukulis nebija domaats tiesnesei ,šii tikai krita kaardinaajumaa un piesavinaajaas, bet par to kam tas bija domaats jau prokurora paarlieciiba nav vajadziiga , vells kaa noziedznieki iemaaciijušies interpreteet likums pa savai modei , manupraat šis prokurors ir šii noziedziigaa koruptiivaa dariijuma liidzdaliibnieks , man vismaz taada paarlieciiba , kautgan man taapat kaa Šveikam nav juridiskas izgliitiibas.

+4
-1
Atbildēt

1

    Ēriks > 16.11.2016. 13.11

    Te tev nu bija NA Tieslietu ministra atbildība…galvenais mērķis te dažam labam -kur tik varētu izgāzt žulti uz nacionāli orientētiem politiķiem.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

Sniega Roze 16.11.2016. 19.59

Bet vai tiesājamā eksprokure Irina Bogdanova jau izveseļojusies no Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra psihiatres Guntas Sondores vadītās ekspertu grupas apliecinātajiem traucējumiem, kas Gulami lietas figurantei atzīti tādi, kuru dēļ viņa nedrīkst atrasties brīvības atņemšanas vietās un piedalīties tiesas sēdēs?

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu