Iekšlietu ministrs: Latvija joprojām ir droša valsts • IR.lv

Iekšlietu ministrs: Latvija joprojām ir droša valsts

22
Rihards Kozlovskis. Foto: Ieva Čīka, LETA

Visi Muceniekus atstājušies bēgļi pametuši mūsu valsti

Latvija joprojām ir droša valsts, tomēr pasaule ir mainījusies un uz ilgu laiku, tāpēc mēs nevaram būt pašapmierināti un teikt, ka viss ir kārtībā, tā šorīt intervijā telekompānijai LNT teica iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (”Vienotība”), vēsta aģentūra LETA.

Ministrs uzsvēra, ka terorisma draudu līmenis Latvijā joprojām ir zemākais un cilvēki var justies droši. Latvijas drošības dienesti aktīvi strādā pret Krievijas specdienestu aktivitātēm. Šim nolūkam valdība turpina palielināt finansējumu drošības dienestiem.

Kozlovskis neatklāja, cik daudz ārvalstu iedzīvotāju ir iekļauti Latvijai nevēlamo personu “melnajā sarakstā”, jo šī informācija ir klasificēta. Politiķis tomēr atklāja, ka “melnajā sarakstā” parādās arvien jauni ieraksti, un Krievijas aktieris Dmitrijs Pevcovs nav pēdējais ieraksts. Ne visi šie cilvēki ir plaši zināmi Krievijā, un pamats viņu iekļaušanai sarakstā nav tikai viena epizode vai kāds izteikums, bet gan tiek vērtēts darbību sistemātiskums.

Jau vēstīts, ka Drošības policijas (DP) priekšnieks Normunds Mežviets nesen atzina – kopējā drošības situācija Latvijā pašlaik ir vērtējama kā nedroša un sarežģīta. Pēc DP vadītāja vārdiem, pašlaik Latvijā var runāt par diviem galvenajiem nacionālās drošības apdraudējumiem – Krievijas neprognozējamo rīcību un starptautisko terorismu.

Kozlovskis pavēstīja, ka Latviju ir pametuši visi Eiropas Savienības (ES) programmā uz mūsu valsti pārvietotie bēgļi, kuriem ir nācies pamest patvēruma meklētāju centru Muceniekos. Šonakt uz Latviju ir pārvietoti vēl 16 patvēruma meklētāji no Grieķijas bēgļu nometnēm – vairākas ģimenes no Sīrijas, līdz ar to kopējais Latvijā uzņemto bēgļu skaits ES programmā ir sasniedzis 154 cilvēkus.

Tomēr visi bēgļi, kuri ir saņēmuši kādu statusu un izgājuši ārpus Muceniekiem, Latviju ir pametuši, “jo viņiem īsti nav, kur iet”. Pašlaik Muceniekos uzturas ap 140 personas, no tām ”ar statusu ir padmsit personas”, kurām būtu jādodas uz jaunām dzīvesvietām, taču viņi to nespēj.

Taujāts, kā risināt acīmredzamo problēmu, Kozlovskis stāstīja, ka valdība likumdošanā mainīs pabalstu izmaksas mehānismus. Politiķis atzina, ka Igaunijā ieviestā bēgļu uzņemšanas sistēma izskatās labāk, jo tur bēgļus uzreiz sadala pa pašvaldībām, un neesot zināmi gadījumi, kad viņi pamestu valsti.

Ministrs cer, ka jaunajā bēgļu mentoru konkursā atradīs veiksmīgākus patvēruma meklētāju integrētājus. Kozlovskis uzskata – nav jāpriecājas, ka bēgļi aizbrauc no Latvijas, jo reiz viņi vēl var kļūt par reālu slogu valstij. Vienlaikus ministrs uzsvēra, ka Latvija turpinās pildīt uzņemtās saistības un pārvietos uz mūsu valsti jaunus patvēruma meklētājus. Procesu sekmējot veiksmīgā sadarbība ar partnerdienestiem Grieķijā.

Komentāri (22)

atrium 08.11.2016. 12.13

Kur vēl drošāk, kā Krievijas FSB un Solncevas brigāžu gādīgās rokās?

Спасибо партии родной и Козловскису лично!

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu