Kā sabiedriskajā televīzijā troļļus tvarstīja • IR.lv

Kā sabiedriskajā televīzijā troļļus tvarstīja

118
NULL
Iveta Buiķe

Kura partija patiesi ir ietekmīgākā sabiedriskās domas manipulēšanā?

Vakar noziedoju 50 minūtes savas dzīves laika, lai noskatītos Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumu “Aizliegtais paņēmiens” par ļoti aktuālu un svarīgu tematu – sabiedriskās domas ietekmēšanu caur interneta troļļu darbību. Akcents raidījumā likts uz Latvijas mediju vidi, īpaši jautājumu, vai Latvijas politiskās partijas izmanto troļļus savu ideju izplatīšanai un reitingu celšanai.

Temats nav vienkāršs, bet nozīmīgs. 50 minūtes ”prime time” jeb skatītākā ētera laika ir diezgan daudz, lai skatītājam radītu patiesu priekšstatu par to, kas notiek interneta un mediju vidē šajā jautājumā. Tā nu ar lielu interesi iekārtojos ekrāna priekšā, lai informētos par šo jautājumu. Diemžēl jāsecina, ka pēc 50 minūtēm vidējais statistiskais skatītājs ne tikai nebūs kļuvis gudrāks šajā jautājumā. Tieši otrādi, drīzāk viņam būs radušies greizi priekšstati par šo tematu.

Kas tad īsti skatītājam bija jāsaprot no šī raidījuma?
Pirmkārt, galvenais ”kaujas lauks” partiju cīņā par vēlētāju simpātijām ir Twitter, kurā informāciju iegūst ”piesekojoties kādam profilam”. (Vai patiesi? Bez piesekošanās nekā?)
Otrkārt, ja partija nedarbojas Twitter, tātad tā troļļus neizmanto un ar negodīgiem līdzekļiem sabiedrisko domu nemanipulē.
Treškārt, Twitter konts bez reālas personas vārda, kurš retvīto un/vai aizstāv kāda politiskā spēka viedokli vai pat tikai tam līdzīgus uzskatus, ir šīs partijas ”trollis”.
Ceturtkārt, pateicoties ”Aizliegtajam paņēmienam” tagad nācijai tapis zināms, ka praktiski lielākie troļļotāji Latvijā ir Nacionālā apvienība (NA) un ”Vienotība”.

Tiesa, garāmejot ir pieminēti Kremļa ”troļļu fermas” roboti, kuri izplata Nilu Ušakovu slavējošus tvītus. Taču kas gan ir šie Krievijas troļļu roboti un nezin cik tūkstoši Rīgas budžeta naudas, kura ieguldīta Ušakova privāto soctīklu kontu attīstībā, salīdzinot ar NA un Vienotības ”smago artilēriju” Martas tantes, Gaumīgā joka, ZanE’s, hansa_LV izskatā?!

Atliek vien izbrīnā sasist plaukstas un atcerēties seno labo anekdoti par dzērāju, kurš Jaungada rītā sūdzas par galvas sāpēm un nelabumu vēderā. Vecgada vakarā viņš dzēris alu, tad šņabi, tad vīnu, atkal alu, šampanieti, beigās konjaku, bet uzkodis visam pa virsu pīrādziņu. Skaidrs, ka pīrādziņš pie sabojātās veselības vainīgs!

Vai tiešām raidījuma komandai nekādas citas norises sabiedriskās domas ietekmēšanā nešķita īstas analīzes vērtas? Minēšu piemēru – centrālo mediju portālu komentāru sadaļu materiālu izvēle. Man rodas jautājums, kāpēc tad, kad ”Vienotība” bija varas partija, tā tika ”dauzīta” no visām pusēm, bet tagad ap ZZS vadīto valdību ir ”saudzējošs režīms”?

Daudz nozīmīgāka ir arī Krievijas ideoloģisko diversantu darbība mūsu valsts medijos, veidojot sabiedrības patiku vai nepatiku pret politiskajiem spēkiem.

Raidījuma veidotāji nedaudz runāja par joku portāliem, caur kuriem ”iebaro” lasītājiem vajadzīgo politisko uzskatu virzienu. Tomēr arī viņu nozīme nobālēja kaut vai tā paša Jāņa Iesalnieka ”masīvās soctīklu darbības” priekšā. Taču – vai tā ir? Vai tiešām portāli infotop.lv, focus.lv, bb.lv un citi līdzīgie, nemaz nerunājot par vietnēm krievu valodā, kā arī lapas soctīklos un dažādās blogu vietnēs kopumā sabiedrību iespaido mazāk nekā Martas Tante Twitterī?

Nesen daudzos portālos, lapās un pat atsevišķos profilos soctīklos pārpublicēts kāda Kaspara Pudnika raksts par to, ka viņš atkal neies uz vēlēšanām, jo viņam neesot, kur iet. Tas neesot viņa pilsoņa pienākums, un viņš aicina pārējos darīt tāpat. Aicina latviski.

Man vēl nekad nav nācies sastapties ar šādu aicinājumu Latvijas vēlētāju krieviski runājošajai daļai.

Tieši otrādi, daudz kur ir norādes, piemēram filmā ”Ģenerālplāns” un nesenajā vācu TV filmā par Ždanoku, ka krieviski runājošie vēlētāji pat saņem naudu, lai mudinātos iet un nobalsot par ”mūsu kandidātiem”. Pudnika raksts satur lielu daļu patiesības par korupciju, negodīgumu mūsu valsts valdošajās aprindās. Esmu vienmēr brīdinājusi, ka politiskā mantrausība ir nopietns drošības drauds Latvijai.

Par Pudnika rakstu atradu ļoti trāpīgu komentāru portālā draugiem.lv, kurš labi raksturo, kā notiek sabiedrības manipulācija. Citēju saīsināti: ”Nesen krievvalodīgajā presē bija raksts par bijušo VDR – cik tur austrumvācieši ir nomākti un pazemoti, jo pēc apvienošanās dzīvot kļuvis daudz sliktāk. Pēc apvienošanās ieradās bagātie rietumvācu radinieki un nopirka mājas un uzņēmumus, ko nabaga austrumvācieši bija cēluši, atjaunojuši un uzturējuši kārtībā. Kas vainīgs? Protams, rietumnieki! Kā šie uzdrošinājās būt bagāti, kad nabaga austrumnieki tikko savilka galus kopā?! Vainīga noteikti NAV komunistu sistēma, kas tautu nabadzībā iegrūda, bet tie, kas labi dzīvo!  Arī Pudnika rakstā secinājums tieši tas pats! Vainīga NAV sistēma, kas 50 gadus zemi turēja postā, un komunisti, kas pēc “atmodas” kļuva par valdošo kliķi, turpina zemi un tautu aplaupīt.  Vērojot, kas notika pēc “atmodas”, sapratu Ļeņina un Staļina “sarkanā terora” būtību – lai ieviestu jaunu iekārtu (sistēmu) ir pilnībā JĀATŅEM vara un iespējas tikt pie varas iepriekšējās sistēmas darboņiem un atbalstītājiem. Es nekādā ziņā neatbalstu Staļina metodes – iznīcināt un ieslodzīt, bet ir taču lustrācijas iespēja, kas Latvijā netika izmantota, Rietumvācijā pēc kara gan. Vai Rietumvācijā būtu bijusi iespēja Hitlera nacistiskās partijas augsta ranga ierēdņiem, gestapoviešiem “noprihvatizēt” tautas mantu un sēdēt varas krēslos? Latvijā pat “Interfrontes” darboņi kā Ždanoka, kas cīnījās PRET Latvijas neatkarību, pēc tam sēdēja Saeimā un tagad Eiropas Parlamentā. Rubiks, pēc kura pieprasījuma omonieši uzbruka IeM un gāja cilvēki bojā, arī sēdēja Saeimā un Eiropas Parlamentā. Un Brigmanis, kas gāza mēslus pie Kalpaka pieminekļa, lai tauta tur nepulcētos? Uzskaitījumu varētu turpināt. Kamēr “kaspari” neiet un neies uz vēlēšanām, komunisti sēdēs varas krēslos un Latvijā būs tā, kā rakstā ir aprakstīts.”

Šie daži piemēri ir ļoti nozīmīgas norādes uz Latviju apdraudošu rīcību. Par liela mēroga aktīvu darbību raidījuma LTV skatītājs neuzzināja neko. Viņš palika pārliecībā, ka pie vēdergraizēm vainīgs ”pīrādziņš”. Manuprāt, ”Aizliegtais paņēmiens” visai tendenciozi atspoguļoja Latvijas partiju PR darbību. Man šis raidījums radīja dziļas bažas par to, ko latviešu mediji dara ar sabiedrību un kādi profesionālie standarti tajos valda. Ēterā izskanēja kārtējais spilgts piemērs tam, kā formāli aplūkot tematu it kā no vairākām pusēm, radīt skatītājiem absolūti greizu priekšstatu.

Labāku reklāmas kampaņu ZZS un ”Saskaņas” tēlam par šo LTV raidījumu būtu grūti noorganizēt.

ZZS ar savu sadarbības partneri – Aivara Lemberga vadīto ”Latvijai un Ventspilij”, kā arī ”Saskaņa”, kuras sadarbības partneris ir Kremļa varas partija ”Vienotā Krievija” ir „balti un pūkaini”, tikai latviskās un eiropeiskās partijas ir nežēlīgi manipulatori. Jācer, ka raidījuma veidotāji vismaz saņēma kādu samaksu par to. Citādi jānonāk pie drūmā secinājuma, ka mūsu mediju vidē darbojas “noderīgie idioti”.

Komentāri (118)

Kurmitis 01.11.2016. 13.29

Vispār jau skatoties Rīta Panorāmu kurā viesojās Ameriks un Ušakovs ir sajūta, ka tu atgriezies Padomju savienībā. Neviena neērta jautājuma nu gluži, kā šiem kungiem, kad viņi reklāmas līgumu ietvaros intervējas Vesķi vai gādā citā pirktā saturā (varbūt LTV arī ticis pie kāda Rīgas domes reklāmas līgumiņa?). Arī Panorāmā ir tā ļoti dīvaini, par Rīgas domes neizdarībām vai korupcijas skandāliem ziņo bez maz vēl retāk nekā PBK un arī tad pajautā apsūdzētā advokātam vai klients ir vainīgs :D:D:D . Nebūtu TV3 un LNT ziņas Nilu vispār neviens nekritizētu. Daži saka, ka pie vainas šai bezzobainībai esot Elksnes kundzes ģimeniskās saites ar Ušakova PR komandas pārstāvi, bet nu par to lai spriež skatītāji…

+37
-1
Atbildēt

0

koals 01.11.2016. 13.16

Tā vietā,lai veidotu raidījumu par “troļļiem”(un vēl labāk par reāliem kremliniem),kuri vēršaš pret valsti un ir īsts apdraudējums,Bojārs taisa”storm in the tea cup”,kārtējais sižets ne par ko.Nesen bija brīnišķīgs ziņu ievads “Panorāmā”arī,kad bija sižets par Ungārijas notikumiem.Diktora teksts(varat pārbaudīt LSM arhīvos)-1956 gads bija pēdējā reize ,kad PSRS militāri iebruka kādā austrumeiropas valstī:).Kas,jāprasa notika pēc 9 gadiem Prāgā?:)).

+34
-1
Atbildēt

2

    Anonīms > koals 01.11.2016. 13.33

    bļedj kā mani tracina šitādi teksti – kā duncis atvērtā ievainojumā

    šī Latvijas valsts, kas no manis paņem 50 % manu ienākumu – jau janvāra menesī atbildēja, ka visi pieraksti uz konkrētiem izmeklējumiem ir beigušies – ja vari maksā – ja nevari maksāt – mirsti nost – neviens tevi te neglābs – nevienam tu šai valstī neesi vajadziga , maijā saņemu vēstuli no NVC – dzemdes kakla skrīnings- noldētie maitas – visi pieraksti ir pilni – to lapiņu es varu izmest – bet šī valsts noteikti ieskaitīs mani to bezatbildigo skaitā, kuras nav gājušas un pārbaudījušas savu veselību, kur valsts tācu par velti nodrošina.

    Uzraksti, cik Latvijas valsts naudu deva Premium medical. Ari bagatu pacientu meklēšanai nvs valstīs

    BANKU CITADELE pārdeva par sviestmaizi – skolām un izglītībai – piga – ne reformas, ne nauda – nav ne vainīgo , ne atbildīgo

    ko tu gribi lai es saku par šo bandītu kontrolēto valsti ? Ko?

    +6
    -24
    Atbildēt

    0

    not mii > koals 03.11.2016. 22.26

    nu cnn ir demokrātu rupors, euronews – masonu, rtr – Puķina, un totāli korumpētais LSM arī ir rupors atbilstoši tā īpašnieku korupcijas pakāpei, 1400e vidējā alga vien ko vērta un kur tad vēl pieņemšanas , komandējumi, ir vērts censties. Latvija vispār brīnumu zeme ar saviem neatkarīgajiem medijiem, citu jau nav, bet tā gribas uzzināt no valsts atkarīgo valsts viedokli nu kaut vai par latviešu zelta eksporta plaukstošo business; prasīja valsts sievai Laimdotai, a tai pirmā dzirdēšanu, un tā tā arī aizgāja brīnoties par uzzināto veiksmes stāstu un ar nodomu, pretēji ierastai praksei, par to nediskutēt.

    Un kapēc tik traki lamāt tagadējos bandītus, ja pie iepriekšējiem, kam ar komunismu bija tikpat liela līdzība kā saulei ar saules zaķīti, veikali bija daudz tukšāki un viss latviešu intelektuālais zieds bija radoši valsts dienestā, lai tauta būtu laimīgāka.

    Neaizmirsīsim Vairas viedos vārdus, ka hibrīdkara apstākļos kritizēt priekšniecību nav gudri, un Māras priekšvēlēšanu atgādinājumu, ka, lai neapjuktu ģeopolitikā , jāseko Vienotībai. Troļļi vispār tādi bērnudārznieki salīdzinājumā ar Panorāmas, deFakto, vai Nekā personīga valsti kritizējošiem sižetiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Dr. Bērziņš 01.11.2016. 13.52

Kopumā skaudra mūsu sabiedrisko mediju impotences analīze. Bēdīgs skats…

+26
-1
Atbildēt

9

    Anonīms > Dr. Bērziņš 01.11.2016. 16.46

    troļli visu vainu tagad grūž virsū medijiem – kā tad – mums mutītes no šausmām vaļā un visi tam noticam …eh

    0
    -18
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Dr. Bērziņš 01.11.2016. 18.03

    interesanti – tevi izsauca zaņju komandai kā papildspēku vai kā ?

    Nē nu patiesību jau nerakstīsi, bet savus melus vari paturēt pie sevis.

    Un par to izģērbšanos … tāpēc jau mani atraidīji, lai varētu turpinās savus posta darbus

    bet nu labi, man pietiek -eju mājās

    +2
    -17
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Dr. Bērziņš 01.11.2016. 17.15

    lai nu kura aita būtu blējusi …. novelc kažocinu – es arī izģērbšos – absolūti nav problēmu

    +2
    -14
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Dr. Bērziņš 01.11.2016. 17.27

    vēl viens trollis, mani te grūstīs nost no tiesībām izteikties – nekā nebūs – neceri , neizdosies

    +2
    -12
    Atbildēt

    0

    lno > Dr. Bērziņš 01.11.2016. 19.20

    Skaisle ir no Aizliegtā augļa blices:)

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    Nē, nu tāds trollis laikam nav piedzimis, kas Tev varētu spamot aizliegt. Raksti droši, mani vairāk uztrauca tā iespēja, ka Tu varētu “izģērbties”. Lai kas ar to arī nebūtu domāts…

    +11
    -3
    Atbildēt

    0

    Tevi izģērbtu?! Nebiedē tautu!

    +14
    -3
    Atbildēt

    0

    Tu priecājies, ka Tevi piemirsa, skaisle? Ja žurnālisti nespēj ievērot elementāru profesionalitāti, tad nav jābrīnās, ka to pamana ne tikai visādi bezvārdu konti ar skulptūrām profilā, bet arī rakstošā inteliģence.

    Kuru Tu vispār par trolli šajā sakarā nosauci?

    +17
    -3
    Atbildēt

    0

    Dr. Bērziņš > Dr. Bērziņš 01.11.2016. 18.21

    Skaisle, ja kāds iebilst Tavam viedoklim par izģērbšanos, tad automātiski tas ir izsaukts papildspēks? Tu gadījumā neesi no Aizliegtā paņēmiena komandas?

    +18
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu