NMPD ārstu trūkumu dienestā aizlāpa ar nesertificētiem speciālistiem • IR.lv

NMPD ārstu trūkumu dienestā aizlāpa ar nesertificētiem speciālistiem

22
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas teritorijā. Foto: Edijs Pālēns, LETA

15% no visām ātrās palīdzības brigādēm strādā nesertificēti speciālisti.

Izmantojot likumā dotās iespējas, 77 neatliekamās medicīniskās palīdzības sertificētie ārsti un ārstu palīgi devušies izdienas pensijā, taču šo pieredzējušo ārstu iztrūkumu nav izdevies aizpildīt, tāpēc sertificētu ārstu vietā dažviet strādā Medicīnas koledžas studenti, kuri vēl apgūst zināšanas nepieciešamā sertifikāta iegūšanai, laikraksta “Latvijas Avīze” vēstīto atstāsta LETA.

Atbilstoši likumam izdienas pensijā var doties, ja sasniegts 55 gadu vecums un neatliekamās medicīniskās palīdzības struktūrās ir nostrādāti ne mazāk kā 20 gadi, no kuriem pēdējie pieci tieši neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā. Kaut gan ātrās palīdzības brigādē, kurā ir divi mediķi un šoferis, vienam medicīnas darbi niekam – ārstam vai ārsta palīgam – noteikti ir jābūt sertificētam, tomēr lielā kadru trūkuma dēļ to nav iespējams nodrošināt. Reģionos mediķu mainība nav tik jūtama, bet to nevar teikt par Rīgu, kur ir daudz plašākas labāk atalgota darba iespējas.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) brigāžu atbalsta centrs “Krasts” atrodas Rīgā un tā 13 brigādes brauc pēc izsaukuma pie pacientiem ne tikai Rīgā, bet arī Jūrmalā, Baldonē un Salaspilī. 

Laikraksts centrā satiek no izsaukuma nupat atbraukušo Ramonu Galsoni, ārsti stažieri, kura mācās rezidentūrā ginekoloģiju, un Agri Vilni, sanitāru un 6.kursa medicīnas studentu, kurš ātrās palīdzības brigādē strādā jau trīs gadus. Abi nesertificēti, bet, kā laikrakstam atzīst Ramona, “gatavi arī trakām situācijām”. Ramona vada brigādi, kurā ir Agris un autovadītājs Aļģis, un viņai ir tiesības pieņemt lēmumus par pacientu veselības stāvokli. Ja kaut kas nav skaidrs, var zvanīt NMPD operatīvās vadības dienestam un konsultēties ar pieredzējušiem NMPD ārstiem. 

Savukārt centrā sastaptais Jānis Uļģis ir nesertificēts ārsta palīgs, kurš Rīgas Medicīnas koledžā ir mācījies trīs gadus, ieguvis ārsta palīga kvalifikāciju un tagad ceturtajā mācību gadā specializējas par neatliekamās medicīnas ārsta palīgu, lai varētu nokārtot sertifikācijas eksāmenu. Šo specializācijas gadu viņam apmaksā NMPD, un viņš ir viens no 34 topošajiem sertificētajiem ārsta palīgiem, kuriem nav par studijām jāmaksā no savas kabatas. Pārējiem 105 ceturtā gada studentiem par mācībām pašiem ir jāmaksā 800 eiro.

Kad Jānis būs pabeidzis studijas, viņam kā sertificētam ārsta palīgam būs tiesības uzstādīt diagnozi, izmeklēt slimnieku un noteikt ārstēšanu. Šis darbs Jānim esot aicinājums, un jau iepriekš tam gatavojies, strādājot par sanitāru Rīgas Austrumu slimnīcā. Uļģis vada brigādi, kurā iekļauta arī topošā anestezioloģe Jūlija Glazačeva. Viņa ir sanitāre un, kā atklāj laikrakstam, pieradusi pie smagām situācijām, jo pusotru gadu strādājusi reanimācijā.

“Krasta” vadītāja Kalvāne neslēpj, ka speciālistu trūkums ātrajā palīdzībā ir milzīgs. Aizbrauc ne tikai daļa no tiem ārstiem, kas stažējušies NMPD rezidentūras laikā, bet ari vidējais personāls – ārstu palīgi iegūst medicīnas māsas diplomu, kas ir zemākas kvalifikācijas, bet dod tiesības strādāt ārzemēs.

NMPD vadītāja Sarmīte Villere stāsta, ka 85% no visām ātrās palīdzības brigādēm ir ar MK noteikumiem atbilstošu brigādes sastāvu. Pārējās brigādēs mediķu trūkuma dēļ pagaidām nav iespējams nodrošināt sertificētu vadītāju. Situācija nav apskaužama rudens un ziemas sezonā, kad darbinieki sāk slimot. “Tad par brigādes vadītāju kļūst tas, kurš ir pieejams,” saka Villere.

“Jau četrus gadus pēc kārtas esam aktualizējuši jautājumu Veselības ministrijā, ka valstij ir jāapmaksā visu ārstu palīgu ceturtā gada studijas, jo mums šie speciālisti it ļoti nepieciešami, taču situācija nav mainījusies,” skaidro Villere.

 

Komentāri (22)

dzeris49 31.10.2016. 11.00

Labi, ka tur vēl vispār kāds strādā, un ĀP vispār vēl kaut kur brauc.

Kaut, pēdējā laikā, tur kļūst arvien vairāk maksas pakalpojumu, un cilvēki, kas ir informētāki, iesākumā zvana pa to dežūrģimenesārstu telefonu, jo zina, ka ja tie pateiks, ka jāsauc ātros, tad, vismaz, nebūs jāmaksā.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu