Debates: Vai mazajās slimnīcās jāsamazina pakalpojumu klāsts? • IR.lv

Debates: Vai mazajās slimnīcās jāsamazina pakalpojumu klāsts?

22
Foto: Edijs Pālens, LETA
Evita Puriņa

Balso un paud savu viedokli portāla Ir.lv debašu sadaļā

Veselības ministrija (VM) piedāvājusi tuvākajos gados spert nākamo lielo soli mazo slimnīcu reorganizācijā. Neviena slēgta netikšot, taču vairākās tiktu sašaurināts pakalpojumu klāsts, piemēram, kādās vairs nepieņemtu dzemdības, nenodrošinātu diennakts neatliekamo palīdzību vai nepiedāvātu specifisku ārstēšanu stacionārā.

Ir jānovērš situācija, ka dažādās vietās viena veida izmeklējumi vai ārstnieciskas manipulācijas var tikt sniegtas atšķirīgā kvalitātē, debatēs norāda Veselības ministrijas valsts sekretārs Kārlis Ketners. Viens no reformas argumentiem ir Pasaules Bankas (PB) pētījumā secinātais, ka rezultāti atšķiras un labāki tie ir tur, kur strādā speciālisti ar lielāku pieredzi, tātad lielākās slimnīcās. VM norāda, ka dārgu pakalpojumu sniegšana centros ir finansiāli pamatotāka. Pirmo ziņojumu ministrija sola decembrī, lēmumus – nākamā gada pavasarī.

Kategoriski pret ir Latvijas slimnīcu biedrība, kas apšauba PB pētījuma secinājumus. Biedrības vadītāja vietniece Egija Širova norāda, ka jau tagad reģionos pieejams mazākais iespējamais pakalpojumu klāsts un līdz tuvākajai neatliekamās palīdzības slimnīcai var nokļūt ne ātrāk kā stundā.

Ja lokālās slimnīcas pārveidotu par zema līmeņa dienas aprūpes centriem – tas saskaņā ar PB priekšlikumiem varot skart vairākas mazpilsētas, tad ceļā līdz slimnīcai lielajās pilsētās vai Rīgā būšot jāpavada vēl vismaz 40 minūtes. “Tik ilga brauciena sekas var būt ļoti skumjas, piemēram, insulta gadījumā,” raksta Širova. Viņa ir pārliecināta, ka šāda reforma vēl vairāk samazinātu veselības aprūpes pieejamību un līdz ar to kvalitāti kopumā.

Kā domājat jūs? Balsojiet un komentējiet Ir.lv debašu sadaļā.

Komentāri (22)

dzeris49 25.10.2016. 07.08

Mūsu birokrāti labprāt pilda visus tos ieteikumus, kur kaut kas jāslēdz vai jālikvidē.

Toties ieteikumus, kas attiecas uz katastrofālu med. palīdzības, nabadzibas, korupcijas līmeni mūsu birokrātija izliekas nedzirdam.

Tā pati VM tērē sevis uzturēšanai ap 50 milj. gadā, pie kam, spriežot pēc situācijas medicīnā, pilnīgi bezjēdzīgi, varbūt, jāsāk ar amazināšanu un taupīšanu ministrijas centrālā aparātā un aģentūrās, un tad ķerties klāt tālākai iedzīvotāju situācijas pasliktināšanai?

+1
0
Atbildēt

0

eraksti 26.10.2016. 18.13

Slimnīcu nedrīkst slēgt!

+1
0
Atbildēt

0

silvijal 26.10.2016. 21.07

Cūkcepures rulle nerēķinoties ar tautu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu