KNAB sarīko kratīšanu partijas "No sirds Latvijai" birojā • IR.lv

KNAB sarīko kratīšanu partijas “No sirds Latvijai” birojā

12
Foto: pixabay.com

Partiju nelikumīgas finansēšanas lietā aizturēts ar NSL saistīts cilvēks un vēl viens uzņēmējs

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki 4.oktobrī sarīkojuši kratīšanu arī partijas “No sirds Latvijai” (NSL) birojā saistībā ar ierosinātu kriminālprocesu, aģentūru LETA informējusi sacīja NSL līdere Inguna Sudraba. No amata saistībā ar partiju nelikumīgas finansēšanas lietu atstādināta Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētāja Aija Orniņa, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Jau vēstīts, ka otrdien KNAB rīkoja kratīšanu arī Jūrmalas mēra Gata Trukšņa (ZZS) birojā. Jau ziņots, ka otrdien aizdomās par iespējamiem pārkāpumiem partiju finansēšanā KNAB aizturēja Truksni un uzņēmēju Jūliju Krūmiņu. KNAB ierosinājis kriminālprocesu par nelikumīgu partiju finansēšanu lielā apmērā. Truksnis pēc kratīšanas birojā tika nogādāts slimnīcā, bet šodien no tās izrakstīts un sniedzis liecības, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv. KNAB oficiāli informējis, ka lietā par partiju nelikumīgas finansēšanas lietu aizturētas četras personas, bet izmeklēšanas interesēs vairāk ziņu nesniedz.

Kā ziņo LETA, procesuālo darbību laikā NSL birojā bija partijas pārstāvis Gunārs Kūtris, kurš apliecināja faktu, tomēr sīkākus komentārus nesniedza. Viņš skaidroja, ka parakstījies par informācija neizpaušanu, līdz ar to plašākus komentārus sniegt nevar. Par KNAB veiktajām darbībām šodien frakcijas sēdē tika informēti NSL deputāti, aģentūrai LETA pavēstīja deputāte Silvija Šimfa (NSL).

Iepriekš Sudraba norādīja, ka viņai nav informācijas par otrdien aizturēto Jūrmalas mēra Gata Trukšņa un uzņēmēja, miljonāra Jūlija Krūmiņa attiecībām vai sadarbību. Politiķe sacīja, ka viņai ir pilnīgi neiespējami komentēt Trukšņa un Krūmiņa attiecības, jo viņa par tām neko nezinot un nekad nav bijusi ar tām saistīta.

Līdz ar Truksni un Krūmiņu aizturēts ar NSL saistītais Jorens Raitums, vēsta LETA. Raitums savulaik sadarbojies ar NSL un bijis atbildīgs par jautājumiem, kas saistīti ar partijas budžetu. Sudraba aģentūrai LETA uzsvēra, ka Raitums nekad nav bijis partijas biedrs un partijā aktīvi nedarbojas.

Advokāts Pāvels Rebenoks aģentūrai LETA nekomentēja, vai viņš ir aizstāvis Raitumam, taču nenoliedza, ka nodrošinot aizstāvību kādai KNAB aizturētai fiziskai personai lietā, kurā figurē divas publiski nosauktās personas – Jūrmalas mērs Gatis Truksnis un uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš. “Es nodrošinu aizstāvību šajā procesā vienai personai, taču tās vārdu es nevaru nosaukt,” norādīja advokāts un piebilda, ka klients esot vakar aizturēts un aizturētā statusā ir joprojām.

Latvijas Televīzijas rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka aizturēts viens no SIA “FELIX Holding” dibinātājiem un vadītājiem uzņēmējs Ēriks Igaunis. Kā ziņo LETA, “Firmas.lv” informācija liecina, ka Ērikam Igaunim pieder “Holdinga kompānijas Felix” 59,5% kapitāldaļu, bet 40,5% kapitāldaļu pieder viņa brālim – Valērijam Igaunim. Ēriks Igaunis ir Rīgas Ekonomikas foruma “World Trends Forum” prezidents, savukārt līdz 2015.gadam viņš pastarpināti bija “Rīgas vagonrūpnīcas” akcionārs.

Faktu par to, ka tiesnese Orniņa ir atstādināta no amata, aģentūrai LETA apstiprināja tiesā, kas par to tikusi informēta pirms neilga laika. Uz jautājumu, vai nedēļas sākumā tiesā bija ieradušies KNAB darbinieki, priekšsēdētājas palīdze atbildēja, ka šādu informāciju viņa nevar apliecināt. Pati Orniņa aģentūrai LETA pastāstīja, ka viņai ir aizdomās turētās statuss kriminālprocesā, kas saistīts ar aizturēto uzņēmēju Jūliju Krūmiņu. Tiesnese skaidroja, ka patlaban viņa ir atstādināta no amata, tomēr citu ierobežojumu viņai nav. Vakar viņa KNAB sniedza savas liecības.

Jautāta, vai konkrētais process ir saistīts ar kriminālprocesu par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, kur aizturēts Krūmiņš un Truksnis, Orniņa atbildēja noraidoši, tomēr apstiprināja, ka pret viņu sāktais kriminālprocess ir saistīts ar Krūmiņu. Tiesnese sacīja, ka viņai tiek inkriminēta neizpaužamu ziņu izpaušana un “piedāvājuma pieņemšana” no Krūmiņa.

Jautāta, vai kriminālprocess saistīts ar kādu konkrētu lietu, kas bija pie viņas izskatīšanā, Orniņa sacīja, ka tā neesot, turklāt viņa uzsvēra, ka Krūmiņu pazīst jau ilgus gadus un uzņēmējs nekad nav viņai piedāvājis kādus materiālus labumus, līdz ar to viņa nekad tādus nav varējusi pieņemt.

Orniņa Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētājas amatā ir kopš 2008.gada. Orniņa tika skatījusi bijušā Jūrmalas mēra Raimonda Munkevica kukuļdošanas krimināllietu, kurā apsūdzēts arī kādreizējais pilsētas ātrās palīdzības valdes loceklis Normunds Pīrants.

Kā aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja Trukšņa advokāts Jānis Rozenbergs, viņa klients ir aizturētā statusā. Aģentūras LETA rīcībā esošo informāciju, ka lieta pret Truksni sākta par iespējamiem partiju finansēšanas pārkāpumiem, Jūrmalas mēra advokāts nekomentēja, vien apliecināja, ka viņa klientam netiek inkriminēta kukuļošana. Savukārt Krūmiņa advokāts Egons Rusanovs aģentūrai LETA apstiprināja, ka KNAB ir aizturējis viņa klientu. Taujāts, vai aizturēšana saistīta ar iespējamiem partiju finansēšanas pārkāpumiem, advokāts atbildēja apstiprinoši.

KNAB apkopotā informācija par politisko partiju ziedojumiem liecina, ka Ēriks Igaunis nevienam politiskajam spēkam nav ziedojis. Savukārt dāsni partijām, tai skaitā ZZS, ziedojuši Krūmiņš un viņa meita. Krimināllikums par partijas nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā kā sodu paredz brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Kā vēsta LETA, Krūmiņš un viņa meita pirms diviem gadiem ziedojuši 30 000 eiro Trukšņa pārstāvētajai Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS). KNAB publiski sniegtā informācija liecina, ka 2011.gadā un 2004.gadā viņš divas reizes ziedojis vairākus tūkstošus eiro Zatlera reformu partijai un partijai “Latvijas ceļš”. Kopumā Krūmiņš visām trim minētajām partijām pārskaitījis 29 268 eiro.

KNAB informācija liecina, ka miljonāra meita Maija Čerņavska kopš 2005.gada četrām dažādām partijām piecos ziedojumos atvēlējusi kopumā 39 248 eiro – 2014.gadā ZZS pārskaitīti 15 000 eiro. Apjomīgas summas saņēmušas partijas “Saskaņa”, “No sirds Latvijai” un “Latvijas kalve”.

Truksnis atšķirībā no citu pašvaldību mēriem, kas pārstāv ZZS, nekad nav ziedojis partijām, arī ne paša partiju apvienībai, liecina KNAB informācija. ZZS pārstāvji Saeimā aģentūrai LETA atzinuši, ka viņiem informācijas par iespējamiem pārkāpumiem partiju apvienības finansēšanā.

Komentāri (12)

Mantrausis 05.10.2016. 13.13

Man šis pasākums izskatās šādi: KNAB ir lieliska iespēja “turēt rezervē” lietas, kuras pēc vajadzības var aktualizēt. Patlaban vajadzība ir ļoti “akūta” – priekšnieka vēlēšanas un pārmetumi bezdarbībā. Ir krājumos vecs sviests.

Diezgan svarīgi saprast, vai Latvijas likumdošana nerada iespēju manipulēt, variēt ar dažādām normām, kuras tīšuprāt sacerētas dažādi izprotamas.

Partijas var arī apbērt ar naudu, neievērojot neko, GALVENAIS – saprast šo partiju pārstāvju lēmumus, kas top vai netop naudas ietekmē. Tas paliek aiz borta…

+11
-1
Atbildēt

0

DD1 05.10.2016. 19.51

Streļčenokam šobrīd “po zarez” vajag imitēt korupcijas atklāšanu. Visdrīzāk, ka maizestēvs pat viņam atļāvis “atklāt” kādus faktus, kaut gan vēlēšanas sen aiz kalniem. Iespējams ir jau sagatavots plāns B, kā šos “upurus” reabilitēt.

+10
-2
Atbildēt

0

nomale 05.10.2016. 15.01

Tik liels troksnis dēļ tādas “sīknaudas” – nudien izskatās pēc vietas ierādīšanas mafijas hierarhijā. Interesanti, kas to KNAB rausa aiz striķīšiem? Man skaidrs ir viens – Streļčonoks ir ielikts un turēts tikai kā uzmanības novērsējs. Kamēr “domas veidotāji” apspriež Streļčonoka augumu un brillles, tikmēr KNABa patiesais īpašnieks iestādi izmanto kā ieroci savā personīgajā labā.

+7
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu