«Start-up» uzņēmumiem valsts piemaksās algām, atvieglos nodokļus • IR.lv

«Start-up» uzņēmumiem valsts piemaksās algām, atvieglos nodokļus

32
Foto: pixabay.com

Valdība atbalsta īpašo režīmu jaunuzņēmumiem jau no nākamā gada

Valdība otrdien, 27.septembrī, atbalstīja Ekonomikas ministrijas ieceri jau no nākamā gada 1.janvāra izveidot īpašu atbalsta modeli strauji augošiem tehnoloģiju uzņēmumiem (“start-up”) jeb jaunuzņēmumiem – valsts atbalstu kvalificēto darbinieku algām un nodokļu atvieglojumus, vēsta lsm.lv.

Ekonomikas ministrijas piedāvājums paredz no nākamā gada ieviest grantu programmu augsti kvalificētu darbinieku piesaistei – valsts varētu līdzfinansēt augsti kvalificēto darbinieku algas, jo sākumstadijā uzņēmums to nevarētu atļauties.

Lai mazinātu nodokļu slogu, jaunuzņēmumiem darbības sākumposmā būs iespēja par katru nodarbināto iemaksāt minimālo fiksēto mēneša maksājumu – divu valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu apmērā, kas šobrīd ir 252 eiro. Vienlaikus uzņēmumam nebūs jāmaksā iedzīvotāju un uzņēmuma ienākuma nodoklis.

Par jaunuzņēmumiem uzskatāmi strauji augoši tehnoloģiju uzņēmumi, komersanti ar augstu izaugsmes potenciālu, saistīti ar inovatīvu, mērogojamu biznesa modeļu, produktu izstrādi, ražošanu un attīstību, pirmajos 5 gados ražo inovatīvus produktus vai pakalpojumus ar augstu tehnoloģisko vērtību, piesaista liela apjoma riska kapitāla investīcijas.

Plānots ieviest fiksētu mēneša maksājumu par katru nodarbināto, nevis aprēķināt ienākuma un sociālo nodokli. Šāds maksājums būtu piemērojams uzņēmumam, kurš ražo, attīsta inovatīvus produktus vai pakalpojumus ar augstu tehnoloģisko vērtību tā darbības pirmajos piecos gados. Svarīgs nosacījums atbalsta saņemšanai ir piesaistītās riska kapitāla investīcijas. Fiksēta maksājuma ieviešanai nepieciešamos grozījumus ministra iesniegs līdz 4.oktobrim.

Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (‘Vienotība”) skaidroja, ka “start-up” uzņēmumiem ir būtiska nozīme Latvijas ekonomiskās izaugsmes, pievienotās vērtības un inovāciju sekmēšanā. “Tādēļ Latvijā jārada tāda uzņēmējdarbības ekosistēma, kas labvēlīga šo uzņēmumu tālākai izaugsmei, augstas pievienotās vērtības produktu un jaunu darba vietu radīšanai,” uzsvēra ministrs.

Pašlaik Latvijā ir vidēji 20 “start – up” uzņēmumi gadā, taču ministrs Latvijas Radio atzina, ka ar īpašo režīmu gribētu šo skaitu vismaz dubultot. Ekonomikas ministrija gatavo jaunu atbalsta programmu augsti kvalificētu darbinieku piesaistei, kuru arī iesniegt izskatīšanai valdībā līdz 11.oktobrim. Tās plānotais finansējums – 3 miljoni eiro.

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu