Latvija «Oskara» nominācijai virzīs Pakalniņas filmu «Ausma» • IR.lv

Latvija «Oskara» nominācijai virzīs Pakalniņas filmu «Ausma»

24
Kadrs no filmas ''Ausma'': Nacionālā kinocentra albums

Pretendente izvēlēta starp četrām pieteiktajām šī un pagājušā gada lentēm

Latvija uz ASV Kinoakadēmijas balvas “Oskars” nomināciju kategorijā ”Labākā ārzemju filma” (Best Foreign Language Film Award) virzīs Lailas Pakalniņas spēlfilmu “Ausma”, paziņoja Nacionālā kino centra (NKC) ekspertu komisija.

Atbilstoši ASV Kinoakadēmijas balvas nolikumam, uz nominācijai var pretendēt pilnmetrāžas filma, kas pirmizrādi savā valstī piedzīvojusi laika periodā no 2015.gada 1.oktobra līdz 2016.gada 30.septembrim, vismaz nedēļu pabijusi kinoteātru repertuārā un tās pamatvaloda nav angļu valoda.

Jau vēstīts, ka režisores Lailas Pakalniņas spēlfilma “Ausma” šogad iekļauta Eiropas Kino akadēmijas (EKA) veidotajā 50 labāko spēlfilmu sarakstā, un tā ir pirmā reize, kad prestižajā lokā ir nonākusi Latvijas pilnmetrāžas filma. Par godu šim notikumam septembrī tika rīkots filmas goda seanss.

Spēlfilma “Ausma” starptautisko pirmizrādi piedzīvoja pagājušā gadā 18.novembrī A klases kinofestivālā “Black Nights” Tallinā, Latvijas pirmizrāde notika 2015.gada 23.novembrī kinoteātrī “Splendid Palace”. “Ausma” ir Lailas Pakalniņas piektā pilnmetrāžas spēlfilma.

Šogad Latvijas filmu producenti vērtēšanai bija pieteikuši trīs spēlfilmas un vienu dokumentālo filmu. Par izvirzīšanu “Oskara” balvas sacensībai līdz ar ”Ausmu” konkurēja Renāra Vimbas spēlfilma “Es esmu šeit” (2016), Dāvja Sīmaņa spēlfilma “Pelnu sanatorija” un Vitālija Manska dokumentālā filma “Saules staros” (2015).

Žūrijas pārstāvji atzīst, ka visas četras pieteiktās filmas šoreiz bija pārliecinoši kino darbi, bet ”Ausma” to vidū izceļas kā mākslinieciski izaicinošākā un profesionāli meistarīgākā, turklāt tā ir daudzslāņaini intelektuāla.

“Filma, kas nav personiski viegli skatāma, nav viegli uztverama, tomēr šai filmai piemīt ļoti liels spēks. Šī filma vairāk ir kā tāds intelektuāls, nevis emocionāls baudījums. Šī filma piedāvā ļoti daudzslāņainu un simbolisku vēstījumu,” “Ausmu” raksturo Rīgas Kino muzeja vadītāja Zane Balčus.

Kinozinātnieks Viktors Freibergs norāda, ka “Ausmas” virzīšana ir koleģiāls žūrijas lēmums, kuram viņš piekrīt, jo uzskata, ka “Ausmas” vizuālā kvalitāte varētu piesaistīt kinozinātnieku – “Oskaram” pretendentu filmu vērtētāju – uzmanību.

Lēmumu par filmas virzīšanu pieņēma Nacionālā kino centra ekspertu komisija – Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāja un kinomāksliniece Ieva Romanova, kinozinātnieks Viktors Freibergs, kinorežisors un teorētiķis Jānis Putniņš, Rīgas Kino muzeja vadītāja un kinozinātņu maģistre Zane Balčus, kino žurnāliste un portāla “Kino Raksti” galvenā redaktore Kristīne Matīsa un filmu producents un režisors Juris Kursietis, kura filma “Modris” tika virzīta “Oskara” nominācijai 2014.gadā, pašam režisoram piedzīvojot lielu daļu no “Oskaru” sacensības procesiem Losandželosā, ASV.

Lietuvas eksperti uz “Oskara” balvu izvirzījuši režisora Kristijona Vildžūna Baltijas valstu kopražojuma spēlfilmu “Senekas diena” (Senekos diena), kuras līdzproducente ir Latvijas “Studija Lokomotīve”. Ukraina savu filmu izvirzījusi pirmoreiz pēcrevolūcijas periodā, un tā ir režisora Romana Bondarčuka dokumentālā filma “Ukrainas šerifi” (Украинские шерифы), kuras līdzproducents ir Vides filmu studijas vadītājs Uldis Cekulis.

Igaunija ASV Kinoakadēmijas balvai virza režisores Kadri Kousāras filmu “Māte” (Ema), kas Latvijā būs skatāma Rīgas starptautiskā kinofestivāla (Riga IFF) programmā, tāpat kā “Ukrainas šerifi”. “Senekas diena” Latvijas pirmizrādi piedzīvos Lielā Kristapa ietvaros. Latvija virza filmu uz ASV Kinoakadēmijas “Oskara” nomināciju jau devīto gadu.

No Latvijas “Oskara” nominācijai par labāko ārzemju filmu 1992.gadā tika virzīta Jāņa Streiča filma “Cilvēka bērns”, 2008. – Aigara Graubas filma “Rīgas sargi”, 2010. – Māra Martinsona filma “Amaya”, 2011. – Gata Šmita filma “Seržanta Lapiņa atgriešanās”, 2012. – Jevgēņija Paškeviča filma “Golfa straume zem ledus kalna”, 2013. – Jāņa Norda filma “Mammu, es tevi mīlu”, 2014. – režisores Signes Baumanes pilnmetrāžas animācijas filma “Akmeņi manās kabatās”, 2015.gadā – Jura Kursieša spēlfilma “Modris”.

“Oskara” balvas pasniegšanas 89.ceremonija, kurā godinās 2016.gada labākos kinodarbus, notiks 2017.gada 26.februārī Losandželosā, nominantus paziņos 2017.gada 24.janvārī.

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu