Sāk virzīt ieceri aizliegt sejas aizsegu lietošanu publiskās vietās • IR.lv

Sāk virzīt ieceri aizliegt sejas aizsegu lietošanu publiskās vietās

10
Ilustratīvs foto: EPA-LETA

Likumprojektā ir daudz izņēmumu, uz ko liegums neattieksies

Tieslietu ministrija (TM) izskatīšanai valdībā virza likumprojektu, kas paredz Latvijā aizliegt publiskās telpās lietot sejas aizsegus, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv. Likumprojektā ir daudz izņēmumu, uz ko aizliegums neattieksies, medijiem pavēstīja Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Iesalnieks (Nacionālā apvienība).

Likumprojekts paredz aizliegt sejas aizsegšanu jebkurā publiskā vietā neatkarīgi no īpašuma formas. “Mājās vai citās slēgtās telpās katrs varēs darīt, kā grib,” teica Iesalnieks, norādot – arī reliģiskās telpās sejas aizsegi būs atļauti, ja tie nepieciešami noteiktu tradīciju ievērošanai.

Plānotie ierobežojumi attieksies uz personām, kas “bez īpaša iemesla aizsedz seju”. Tā kā ir pietiekami daudz situāciju, kad sejas aizsega lietošana ir pamatota, likumprojektā ir noteikts plašs izņēmumu loks. Sejas aizsegus drīkstēs lietot ārsti, specvienību kaujinieki, sportisti, mākslinieki, aktieri un citu profesiju pārstāvji, ja sejas aizsega lietošana nepieciešama darbā. “Zem šī kritērija ir plašs spektrs, arī Lieldienu zaķa, Salaveča tērps,” minēja TM parlamentārais sekretārs.

Pēc tieslietu ministra Dzintara Rasnača (NA) teiktā, likumprojekta primārais mērķis ir pasargāt Latvijas kultūrvēsturisko telpu, bet sabiedrības drošība ir “sekundārs” jautājums. “Drošības aspekts netiek uzsvērts kā pirmais un galvenais,” teica ministrs.

Pašlaik likumprojekts ir izsludināts valsts sekretāru sanāksmē. TM tagad gaidīs pārējo ministriju atzinumu par ierobežojumiem un pēc to saņemšanas tas tiks virzīts izskatīšanai valdībā un Saeimā. Paredzēts, ka likumprojekts stāsies spēkā pēc pieņemšanas Saeimā.

Par noteikto ierobežojumu pārkāpšanu tiks noteikts administratīvais sods. Tāpēc TM virzīs grozījumus arī Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Pagaidām TM pārstāvji vēl nevarēja pateikt, cik liels naudas sods varētu būt par aizlieguma pārkāpšanu. Rasnačs piebilda, ka pirmo reizi par pārkāpumu ierasts izteikt brīdinājumu un tikai atkārtota pārkāpuma gadījumā var uzlikt naudas sodu.

Komentāri (10)

rinķī apkārt 22.09.2016. 18.22

Likumprojektā ir daudz izņēmumu, uz ko liegums neattieksies +++ tas nozīmē, ka likums būs butaforisks un nestrādās. Tā pat kā nestrādā butaforiskais likums, kurš “regulē” PSRS simbolikas lietošanu. Atgādināšu, ka Latgalē pie kādas daudzdzīvokļu mājas brīvi plīvo PSRS Jūras kara flotes karogs, jo to atļauj likums.

Pieņēma arī likumu ar kuru dzēst diagnozes okupācijas laikā uz psihenēm aizsūtītajiem disidentiem, kas no tā iznāca, zinām.

+7
-2
Atbildēt

0

mooi 22.09.2016. 17.20

Ne jau tikai sejas aizsegi, bet arii maisveida drebes zem kuram loti viegli noslept ierocus, pasnavnieka jostas, lai uzspridinatu eiropiesus. Tas viss butu jaaizliedz, jo apdraud sabiedribas drosibu. Tagad ari daudzas sievietes ir teroristes pasnavnieces. Bet, ja par burku vai citu seju aizsedzosu drebju valkasanu, tad pirmais un galvenais, ka zem tadas maskas var slepties jebkirs islama kaujinieks. Kadas diskusijas vispar te vel var but!

+4
-2
Atbildēt

0

Raicha 22.09.2016. 23.34

Es saprotu, ka likuma noraidīšanas gadījumā varēs pa ielu staigāt t.s. “balaklavā”?

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu