Skolēnu skaits 10 gados sarucis par 23%, pedagogu skaits turpina augt • IR.lv

Skolēnu skaits 10 gados sarucis par 23%, pedagogu skaits turpina augt

27
Ilustratīvs foto: Ieva Makare, LETA

Šogad visvairāk skolēnu skaits audzis Mārupē, lielākais kritums Vecpiebalgā

Pēdējo desmit gadu laikā skolēnu skaits Latvijā kopumā sarucis par 23%, savukārt pedagogu skaits joprojām turpina pieaugt, atsaucoties uz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) apkopotajiem datiem, vēsta aģentūra LETA. IZM izglītības departamenta direktore Evija Papule šodien pavēstīja, ka turpmākajos piecos septiņos gados bērnu skaita pieaugums nav gaidāms.

“Saprotam, ka atbilstīgi raugāmies arī uz skolu tīkla veidošanu, kur runājam arī par koncentrētākām vidusskolām ar lielāku bērnu skaitu,” sacīja Papule. IZM pārstāve atzina, ka pēdējos gados notikušas nozīmīgas izmaiņas skolu tīklā, tomēr tās notiek lēnāk nekā mainās izglītojamo skaits.

Ņemot vērā, ka Latvijā ir viena vidusskola, kur kopumā mācās mazāk par 50 skolēniem, kā arī ir citas skolas, kur vidusskolas posmā mācās mazs skolēnu skaits, Papule norādīja, ka te ir jautājums, kā tiek organizēts mācību process un vai izglītojamie var apgūt kvalitatīvu izglītību.

Neskatoties uz to, ka samazinās gan skolēnu, gan izglītības iestāžu skaits, pedagogu skaits pieaug, atzina Papule. Pēdējo sešu gadu laikā pedagogu skaits ik gadu pieaudzis. Konkrēts pedagogu skaits šajā mācību gadā būs zināms, kad tiks sarēķinātas mērķdotācijas. Tomēr situācija radot jautājumus, kuru risināšanā arvien vairāk jāiesaistās gan izglītības iestādēm, gan arī pašvaldībām.

Šajā mācību gadā kopējais izglītojamo skaits Latvijā pašvaldību izglītības iestādēs palicis gandrīz nemainīgs, salīdzinot ar skaitu pērn. Kā liecina aktuālie dati par skolēnu skaitu 2016./2017.mācību gadā, šogad 119 pašvaldībās kopumā pašvaldību izglītības iestādēs mācās 243 607 izglītojamie. Salīdzinot ar pagājušo gadu, kopējais izglītojamo skaits ir samazinājies par 0,2%.

Skolēnu skaits pašvaldību izglītības iestāžu 1.-12.klasē kopumā pieaudzis par 0,5% jeb 1094 izglītojamajiem, piecus un sešus gadus vecu izglītojamo skaits valstī kopumā sarucis par 4,3% jeb 1537 bērniem. Izglītojamo skaits kopumā sarucis visā valstī, savukārt izglītojamo skaita pieaugums noticis galvenokārt Pierīgas reģionā, tātad turpinās skolēnu migrācija no reģioniem uz galvaspilsētas virzienā.

Lielākais izglītojamo skaita kritums fiksēts Vecpiebalgas novadā, kur piecgadīgo un sešgadīgo bērnu, kā arī 1.-12.klašu izglītojamo skaits gada laikā sarucis par 16%. Par vairāk nekā 10% kopējais izglītojamo skaits krities arī Rundāles novadā – 12,8%, un Raunas novadā – 12,1%. Kopējais izglītojamo skaits trīs pašvaldībās palicis nemainīgs – Jaunpiebalgas, Pāvilostas un Pļaviņu novadā.

Lielākais izglītojamo skaita pieaugums fiksēts Mārupes novadā, kur audzis gan piecus un sešus gadus vecu bērnu skaits, gan arī 1.-12.klašu skolēnu skaits – attiecīgi par 10,9% un 12,1%. Kopumā izglītojamo skaits pašvaldībā pieaudzis par 11,9%, šogad sasniedzot 2615 izglītojamos.

Latvijā vienā izglītības iestādē šogad vidēji mācās 302 skolēni. Izglītojamo skaita izmaiņas pašvaldību izglītības iestādēs 2016.gada 1.septembrī, salīdzinot ar 2015.gada 1.septembri, var aplūkot aģentūras LETA sagatavotajā kartē.

 

Komentāri (27)

dzeris49 22.09.2016. 21.19

Iedzīvotāju skaits arī samazinās, birokrātu skaits palielinās.

Drīz vien katram, kas dara ko derīgu, būs jāuztur pāris birokrātu, varbūt, pat trīs – pa vienam no katras pie varas esošas partijas.

Vienīgais, ko muļķuzemes politiķi spēj ( tas šiem klauniem ir atļauts) – cīnīties ar “divlitrenēm”, nekādas reāli nepieciešamas reformas šis te zombiju bariņš veikt nespēj un arī negrib.

Kaut, it kā taisni viņiem tas būtu jādara.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu