Saeima noraida ieceri reformēt VID, lai neizveidotu tajā «mazo KNAB» • IR.lv

Saeima noraida ieceri reformēt VID, lai neizveidotu tajā «mazo KNAB»

12
NULL

Par balsojuši ZZS un Nacionālās apvienības, pret – ”Vienotības” deputāti

Saeima ceturtdien, 22.septembrī, noraidīja likumu grozījumus, kas paredz apvienot Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policiju un Muitas policiju, izveidojot Nodokļu un muitas policiju, kā arī noteikt izmeklēšanas iestādes funkcijas Iekšējās drošības dienestam, kas būtu pakļauts VID vadītājam, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv.

Izskatot Kriminālprocesa likuma un likuma par VID grozījumus pirmajā lasījumā, par tiem balsoja 40 deputāti, pārējie tautas kalpi bija pret vai atturējās. Līdz ar to likumprojekti netika atbalstīti. Likumprojektus atbalstīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), Nacionālās apvienības, kā arī opozīcijā esošās “No sirds Latvijai” deputāti. Pret likumprojektiem balsoja opozīcijā esošās Latvijas Reģionu apvienības (LRA) deputāti, kā arī lielākā daļa “Vienotības” deputātu. Balsojumos atturējās lielākoties opozīcijā esošās partijas “Saskaņa” deputāti.

Kā diskusijās par likumu grozījumiem norādīja Saeimas deputāts Andrejs Judins (“Vienotība”), iebildumi nav saistīti ar priekšlikumu par VID Finanšu policijas un Muitas policijas apvienošanu. Iebildes ir pret ideju VID iekšienē izveidotajam Iekšējās drošības dienestam paredzēt izmeklēšanas funkcijas, vienlaikus nododot šo iestādi VID ģenerāldirektora tiešā pakļautībā. Pēc Judina domām, tā tiktu veidots “mazs Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB)”, kas būtu tiešā VID ģenerāldirektora paspārnē.

Kā debatēs norādīja Saeimas opozīcijā esošās LRA deputāts Mārtiņš Bondars, labāk būtu Iekšējās drošības dienesta funkcijas nodot kādai citai iestādei, piemēram, KNAB, kas gan “šodien vairs nevienam neknābj”. Pēc LRA deputāta teiktā, ar šiem likuma grozījumiem nepieciešamās būtiskās pārmaiņas VID darbā nav gaidāmas.

Judins norādīja – nav atbalstāms priekšlikums, ka VID ģenerāldirektoram būtu jānēsā forma. Viņš norādīja uz likumprojekta anotācijā teikto – ir svarīgi pievērst uzmanību jaunām formu uzšuvēm. “Tas ir ārkārtīgi svarīgs jautājums, jo tas palīdzēs VID labāk strādāt. (…) Tā nav reforma, bet imitācija,” noteica Judins.

Pret normu likt VID ģenerāldirektoram nēsāt formas tērpu iebilda arī “Vienotības” deputāte Ilze Viņķele un opozīcijas partijas “Saskaņa” deputāts Jānis Ādamsons. “No tā, vai valkās formu vai ne – vai tā uzlabosies [VID darba] kvalitāte?” retoriski vaicāja Ādamsons.

Finanšu ministrijas (FM) parlamentārais sekretārs Edgars Putra (ZZS) nepieciešamību VID Iekšējās drošības dienestu nodot VID vadītāja pakļautībā skaidroja ar to, ka šobrīd tas, iespējams, esot ”pakļauts blēžiem”. Putra debatēs mudināja nenoraidīt likumprojektu, bet atbalstīt to pirmajā lasījumā un pēc tam Saeimas komisijās diskutēt par priekšlikumiem. Viņš uzskata – noraidot likumprojektu, tiks balsots pret kontrabandas ierobežošanu, PVN shēmām un negodprātīgu VID darbinieku izskaušanu.

Finanšu ministre Dana Reizniece – Ozola (ZZS) aģentūrai LETA atzina, ka nepadosies un domās, kā panākt VID Finanšu policijas un Muitas policijas apvienošanu. Viņa pauda izbrīnu, ka Saeimas deputāti mainījuši viedokli jautājumā, kuru atbalstīja Saeimas budžeta komisija. “Cerēju, ka Saeima būs konsekventa, bet šīs dienas lēmums liecina, ka tiem, kas nevēlas pārmaiņas VID, ir liela ietekme,” piebilda Reizniece-Ozola.

Patlaban finanšu ministrei nav skaidrs, kā viņa rīkosies, ja Saeima priekšlikumu par VID Finanšu policijas un Muitas policijas apvienošanu noraidīs arī galīgajā lasījumā, taču viņa ir apņēmusies nepadoties un izdomāt, kā panākt, lai abas VID institūcijas tomēr apvienotu. “Visu noteiks politiskā griba,” uzsvēra ministre.

Jau ziņots, ka likuma grozījumi raisījuši domstarpības starp koalīcijas partijām “Vienotība” un ZZS, kuras pārstāve finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola iepriekš pārmeta likumprojekta virzības bremzēšanu. Tikmēr “Vienotība” norādīja – likumprojekts ir “juridiski nekorekts”.

Vēstīts, ka Nodokļu un muitas policijas izveide šā gada 14.jūnijā bez iebildēm un diskusijām akceptēta valdībā. Likumprojekts paredzēja VID Finanšu policijas pārvaldes Iekšējās drošības daļu nodot VID ģenerāldirektora pakļautībā. “Tā būs labāks varas līdzsvars, un mēs kopā labāk varēsim ķert blēžus,” iepriekš skaidroja finanšu ministre.

Komentāri (12)

jurisml_inbox_lv 22.09.2016. 18.28

bleežus jaamet cietumaa nevis jaataisa reforma peec cietuma parauga ar galdiem , es jau vakar briidinaaju , kaadas reformas lembe ar savaam kabatas lupatu partijaam gribees dabuut cauri

+6
-2
Atbildēt

0

dzeris49 22.09.2016. 14.40

Nu, ģeniāli, nepietiek “lielo KNAB” vai parodiju, par ko KNAB pārvērties, vajag vēl “mazo KNAB”, nē, nu saprotams, jaunas darbavietas “biedriem”, jauni parazīti, kas “apgūs” nodokļu maksātāju naudu, imitēs cīņu ar korupciju, lielāks finansējums, utt.

Kāpēc gan tādus “mazos KNAB” nevarētu izveidot pie jebkuras valsts iestādes, paskat, cik jaunas darbavietas tiks radītas!

Un lielais KNAB ar Streļčenoku nodarbosies ar Rasnača ģimenes konfliktu vai Vējoņa un Rasnača narcisisma izpausmju pārbaudi!

Vai tad vēl ir tādi muļķīši, kas tic, ka viss notiekošais ir cīņa par to, kā būs labāk valstij, kā labāk iekasēt nodokļus, cīņa ar korupciju, utt?

Nevis kādu ekonomisku grupējumu un tos apkalpojošo politiķu cīņa par lielāku ietekmi un naudu?

Ticēt, ka muļķuzemē kaut kas var notikt godīgi, un politiķi tiešām rūpējas par valsts, nevis savām un savu naudas devēju intersēm, tiešām var tikai idiots.

Tāpēc, aborigēni, varat mierīgi pastāvēt pie ratiem, uz jums tas viss, kas notiek muļķuzemes “augšās”, neattiecas.

+7
-3
Atbildēt

0

Ozols 22.09.2016. 17.00

Greiza pieeja – VID vadītāju vēl tikai meklē, bet reformas jau veic. Bieži piesaus igauņu VID, kur pats EE VID vadītājs atzinis, ka ir lielas pilnvaras visu lemt pašam. Kāda DRO starpība, vai izmeklēšanas pārvaldi sauc vienā vai otrā vārdā, ja vadītājs nodrošinātu rezultātu? Vai arī jau startā tādā veidā pasaka, ka jaunajama vadītājam nekāda lielā brīvība nebūs?

Un DRO vispār labāk par Koļegovas gadījumu varētu atvainoties sabiedrībai.

+7
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu