Infografiks: kas ir bezkontakta norēķinu kartes un kā tās lietot • IR.lv

Infografiks: kas ir bezkontakta norēķinu kartes un kā tās lietot

22
NULL

Lai norēķinātos par summu līdz 10 eiro, bezkontakta karte ir tikai jāpietuvina terminālim – nav nepieciešams meklēt skaidru naudu vai ievadīt PIN kodu.

Bankas Latvijā jau sākušas pakāpeniski ieviest ātrāko un mūsdienīgāko norēķinu veidu – bezkontakta kartes. Līdz 2020. gadam lielākajai daļai banku klientu būs karte ar bezkontakta funkciju – to paredz Starptautisko maksājumu karšu organizācijas noteikumi termināļu turētājiem . Nosacījumu uzdevums ir atvieglot nelielu pirkumu apmaksu un samazināt darījumus ar lielu monētu skaitu, skaidro Latvijas Komercbanku asociācija, kas apkopojusi svarīgāko par  bezkontakta karšu lietošanu.

Bezkontakta karšu galvenā funkcionalitāte slēpjas iespējā ātri un ērti samaksāt par sīkiem pirkumiem. Lai norēķinātos par summu līdz 10 eiro, karte ir tikai jāpietuvina terminālim – nav nepieciešams meklēt skaidru naudu vai ievadīt PIN kodu.

 

 

 

 

 

Komentāri (22)

Aldis-2 13.09.2016. 12.25

Jautājums, uz kuŗu šajā infografikā nez kāpēc netiek sniegta atbilde:

Ja tiek nozagta/pazaudēta parasta banku karte, tad cits nevarēs to izmantot, nezinot PIN kōdu.

Ja tiek nozagta/pazaudēta bezkontakta karte, tad…?

+3
0
Atbildēt

2

    Anonīms > 14.09.2016. 10.34

    Manuprāt ir diezgan skaidrs, ka līdz 10 EUR zaglis arī var karti izmantot. Domāju, ka tāpēc arī tāds limits. Faktiski Tu būtiski paātrini apmaksu, bet nedaudz palielini savu risku, bet domāju, ka tas nav lielāks nekā tas, ka makā turētie pārdesmit eiro kopā ar maku tiek pazaudēti/nozagti.

    Pie tam, nozagtai skaidrai naudai neizsekotsi, bet kartes izmantošanas veitai/laikam gan var izsekot, līdz ar ko manuprāt potenciālus zagļus arī vieglāk būtu noķert.

    Kā arī es nedomāju, ka būtu sarežģīti internetā atrast tālruņa numuru uz kuru zvanīt, lai karti nobloķētu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    mūsu alus > 13.09.2016. 18.54

    Tad zaglis/atradējs, ātri skrienot no vienas kases uz otru, iztērē tik cik iztērē, kamēr kartes lietotājs attopas un meklē tel.Nr uz kuru zvanīt, jo tas ir uzdriķēts uz kartes, kuras viņam vairs nav…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu