Aizliedz Igaunijas "Versobank" sniegt finanšu pakalpojumus Latvijā • IR.lv

Aizliedz Igaunijas “Versobank” sniegt finanšu pakalpojumus Latvijā

38
Foto: Ieva Čīka, LETA

Bankas filiāle Rīgā likvidēta; ar FKTK sadarbojušies kaimiņvalsts finanšu uzraugi

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome aizliegusi Igaunijas “Versobank” sniegt finanšu pakalpojumus Latvijā – piesaistīt jaunus klientus , kā arī bankai ir jāizbeidz līgumattiecības ar esošajiem klientiem, vēsta komisijas Komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciāliste Agnese Līcīte.

Lēmums noteikt aizliegumu sniegt jebkādus finanšu pakalpojumus Latvijā ir pieņemts, jo “Versobank” ir ilgstoši pārkāpusi Kredītiestāžu likumā noteikto kārtību, kas noteic, kā citā dalībvalstī reģistrēta kredītiestāde var sākt pārrobežu pakalpojumu sniegšanu Latvijā ar filiāles starpniecību. “”Versobank” ilgstoši ir sniegusi finanšu pakalpojumus Latvijā ar fizisku klātbūtni, ko apliecina virkne faktu,” norādīja Līcīte.

Kā paziņoja Igaunijas Finanšu uzraudzības iestāde (Finansinspektsioon), “Versobank” iepriekš tai apliecinājusi, ka nesniedz neatļautus pakalpojumus Latvijā, vēsta aģentūra LETA. Igaunijas Finanšu uzraudzības iestāde norāda, ka sadarbojusies ar Latvijas kolēģiem izmeklēšanā par “Versobank” aktivitātēm Latvijā, kā arī turpina “Versobank” darbības Igaunijā uzraudzīšanu.

Jūnija beigās “TV3 Ziņas” vēstīja, ka Valsts policija rīkojusi kratīšanu “Versobank” pārstāvniecībā Latvijā, kas atradusies Mūkusalas ielā 101, Rīgā. Tas noticis kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā, kas sākts aizdomās par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un aizliegtu uzņēmējdarbību. “Versobank” pārstāvniecībā Latvijā ir likvidēta – tā darbojās no 2013.gada oktobra līdz šī gada 10.martam.

“Versobank” Latvijā bija tiesīga sniegt vienīgi finanšu pakalpojumus bez fiziskas klātbūtnes atbilstoši pakalpojumu sniegšanas brīvības principam. “Versobank” ir Igaunijā licencēta kredītiestāde, to uzrauga Igaunijas finanšu uzraudzības iestāde.

Atbilstoši Kredītiestāžu likumam, ja FKTK konstatē, ka citā dalībvalstī reģistrēta kredītiestāde, neatverot filiāli, veic darbības, kuras ir pretrunā ar Latvijas likumiem, tā nekavējoties pieprasa šai kredītiestādei izbeigt šādas darbības. Ja kredītiestāde nepārtrauc darbības, kuras ir pretrunā ar Latvijas likumiem, FKTK informē attiecīgās dalībvalsts uzraudzības institūciju, kuras pienākums ir rīkoties tā, lai pārkāpumi tiktu novērsti.

FKTK padome ir nolēmusi aizliegt “Versobank” sniegt jebkādus finanšu pakalpojumus Latvijā, lai nodrošinātu finanšu un kapitāla tirgus attīstību un stabilitāti, kā arī veicinātu ieguldītāju un noguldītāju, kuri izmanto finanšu pakalpojumus, interešu aizsardzību. “FKTK ieskatā “Versobank” darbība apdraud Latvijas kredītiestāžu sektora drošību, reputāciju un klientu intereses,” piebilda Līcīte.

Komentāri (38)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu