Neizslēdz iespēju valstij kļūt par galveno gāzes pārvades uzņēmuma akcionāru • IR.lv

Neizslēdz iespēju valstij kļūt par galveno gāzes pārvades uzņēmuma akcionāru

35
Foto: Krists Spruksts, LETA

Akcionāriem šonedēļ pilnsapulcē jālemj par “Latvijas gāzes” sadalīšanu

Ekonomikas ministrijā (EM) pašlaik vērtē dažādas valsts līdzdalības iespējas gāzes tirgus liberalizācijas procesā no akciju sabiedrības “Latvijas gāze” (LG) nodalītajā pārvades uzņēmumā, tostarp kontrolpaketes iegādi. Tā šodien Latvijas Radio 1 raidījumā “Krustpunktā” sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (“Vienotība”), vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv.

LG plānots sadalīt, reorganizējot gāzes tirgus monopoluzņēmumu LG. Reorganizācijā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas darbības virzienus līdz nākamā gada beigām nodalīs jaundibināmā uzņēmumā “Conexus Baltic Grid”, kura paspārnē nonāks arī Inčukalna pazemes gāzes krātuve.

“Mēs šobrīd izskatām iespēju [valstij] kļūt par kontrolpaketes īpašnieku, tieši tāpat kā scenāriju, ka mēs esam mazākuma daļas vai ļoti mazas daļas īpašnieki. Novembrī valdība pieņems galīgo lēmumu, kā rīkoties,” teica ekonomikas ministrs.

LG akcionāra gāzes kompānijas “Itera Latvija” vadītājs un līdzīpašnieks Juris Savickis gan atzina, ka nav zināms, kā šajā gadījumā rīkosies viens no lielākajiem LG akcionāriem Krievijas gāzes kompānija “Gazprom”. “Vēl jau nav zināma nostāja, ko teiks “Gazprom”, vai tas ies ārā kā akcionārs. Tendence it kā ir, bet var palikt kā akcionārs, neiespaidojot kompānijas darbu. To likums pieļauj,” apgalvoja Savickis. Savukārt ekonomikas ministrs atzīmēja, ka viņam ir “pretēja informācija” – “Gazprom” esot apliecinājis, ka tas vēlas savas daļas pārdot.

Savickis apgalvoja – ja piedāvātā cena par nodalītā uzņēmuma akcijām apmierinās “Gazprom” un “Itera”, tad tie pārdos savas akcijas. Savukārt, ja cena nebūs apmierinoša, tad ir iespēja, ka “Gazprom” paliks kā akcionārs, norādīja Savickis. Jāpiebilst, ka liberalizācijas mērķis ir nodalīt energoresursa tirdzniecības un pārvades funkciju, tāpēc likumdošanā noteikts ierobežojums gāzes tirgotājiem piedalīties pārvades uzņēmuma pamatkapitālā.

LG valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis “Krustpunktā” atgādināja, ka piektdien, 2.septembrī, ir paredzēta LG akcionāru sapulce, kurā plānots pieņemt lēmumu par uzņēmuma reorganizāciju. “Tas ir, kādā veidā tiks sadalīta “Latvijas Gāze”. Vēl nebūs divas kompānijas rītdien, bet tikai lēmums par to, ka tiks sadalīts,” teica Kalvītis. Viņš aicināja visus LG akcionārus ierasties kompānijas akcionāru sapulcē vai arī rakstiski pieteikties akcijām abos uzņēmumos – LG un no tā nodalāmajā “Conexus Baltic Grid”.

“Gribētu aicināt visus mazos akcionārus, kas vēl nav paspējuši to izdarīt, vai nu rakstiski apliecināt vēlmi saglabāt savas īpašumtiesības abos uzņēmumos, vai arī rīt ierasties akcionāru pilnsapulcē un balsot par reorganizāciju,” teica Kalvītis, norādot – tiem, kas balsos pret reorganizāciju, savas akcijas nodalītajā uzņēmumā būs jāpārdod.

Jau ziņots, ka Saeimā šā gada 11.februārī galīgajā lasījumā atbalstīja plaši apspriestos grozījumus Enerģētikas likumā. Ar tiem noteikta kārtība, kāda konkurencei atvērs dabasgāzes tirgu un kā tiks reorganizēts līdzšinējais tirgus monopolists – uzņēmums LG. Saskaņā ar Enerģētikas likuma grozījumiem LG līdz 2017.gada aprīlim jāizveido juridiski neatkarīgs dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators.

Arī AS “Rīgas siltums”, līdzīgi kā cits lielais patērētājs ”Latvenergo” interesējusies par sadarbības iespējām ar Lietuvas dabasgāzes piegādātāju, pastāstīja uzņēmuma sabiedrisko attiecību speciāliste Jana Roze, ziņo aģentūra LETA.

“”Rīgas siltumam” ir svarīgi saglabāt konkurētspējīgu siltumenerģijas cenu, vienlaikus nodrošinot klientiem drošu un nepārtrauktu siltumenerģijas piegādi. Ekonomiskais izdevīgums un energoresursu cena ir būtiski faktori, bet ne mazāk svarīgi ir, vai dabasgāzes piegādātājs spēj nodrošināt piegādes drošumu un nepārtrauktību,” sacīja Roze.

Viņa norādīja, ka patlaban uzņēmums dabasgāzi pērk no LG. “Esam interesējušies par sadarbības iespējām ar Lietuvas dabasgāzes piegādātāju, bet līdz šim vel neesam saņēmuši nevienu sadarbības piedāvājumu,” pauda “Rīgas siltuma” pārstāve. Viņa atgādina, ka “Rīgas siltums” būtiski palielinājis šķeldas izmantošanu ražošanā. Patlaban vairāk nekā 30% siltumenerģijas ražošanā “Rīgas siltuma” energoresursu bilancē aizņem šķelda, savukārt 2009.gadā tie bija vien 2%.

Jau vēstīts, ka AS “Latvenergo” vairākas reizes mēģinājusi piegādāt gāzi no Lietuvas, taču LG nav nodrošinājusi piekļuvi infrastruktūrai. Sabiedrisko pakalpojumu regulators pēc ”Latvenergo” iesnieguma uzdevis LG atļaut citu piegādātāju gāzes pārvadei, ja to izvēlējies klients.

Komentāri (35)

moonlight 01.09.2016. 20.05

Vienotība starp dzirnakmeņiem: Savicki un citiem kuratoriem un ES prasībām. Pietiek tikai vienreiz paņemt, lai līdz mūža galam būtu uz čekas āķa.

0
0
Atbildēt

0

Pelēkais Vilks 01.09.2016. 19.40

Neizlédzu iespéju, ka ‘sis IR iepriek’s, ieiepriek’s pédéjais IRzdevums.

Pat krem’la mafkas pametu’sas izdevumu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu