Kučinskis zemkopības ministra rīcību saistībā ar Lietuvas braucienu uzskata par atbilstīgu • IR.lv

Kučinskis zemkopības ministra rīcību saistībā ar Lietuvas braucienu uzskata par atbilstīgu

31
Ilustratīvs foto: lvm.lv

Grībauskaite: ministres skaidrojums par medībām ar Dūklavu rada diplomātisku saspīlējumu

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) uzskata, ka zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) saistībā ar piedalīšanos vakariņās un medību braucienā Lietuvā ir rīkojies «pilnībā» atbilstoši, ziņo aģentūra LETA. Valdības vadītājs uzsvēra, ka viņam nav ne mazākā pamata neuzticēties ministra skaidrojumam un teikt, ka viņš kaut ko būtu pārkāpis.

Kučinskis norādīja, ka Latvijas un Lietuvas kopējās attiecības pārrunātas ar kaimiņvalsts premjeru Aļģirdu Butkeviču, un Lietuvā pašlaik ir priekšvēlēšanu periods, kura laikā arī turpinās ministru tikšanās. Jautājums par ministru tikšanos tiek nedaudz pārspīlēts, piebilda premjerministrs.

Dūklavs aģentūrai LETA šodien pieļauj, ka varētu būt neprecīzi izteicies par dalību medībās Lietuvā, jo, lai gan nav šāvis, viņš tomēr ir iekļauts medību listē. Viņš skaidroja – neatkarīgi no tā, vai persona šauj vai nešauj un vai tai ir vai nav līdzi ierocis, ja cilvēks ir ierakstīts medību listē, tas nozīmē, ka viņš ir medībās. Dūklavs uzsvēra, ka viņam nebija līdzi ieroča, tāpēc medību laikā nav šāvis.

“Varbūt es neprecīzi izteicos,” iepriekš pausto komentēja Dūklavs, norādot, ka tagad šo jautājumu ir noskaidrojis. Vaicāts, vai iepriekš teicis, ka nebijis medībās, jo neesot šāvis, ministrs atbildēja apstiprinoši. Kā ziņots, Dūklavs aģentūrai LETA iepriekš teica, ka viņu vakariņās un medībās bija uzaicinājusi Lietuvas zemkopības ministre Virgīnija Baltraitiene un viņam neesot bijis informācijas, ka uz pasākumu tiks uzaicināti arī uzņēmēji. Atsaucoties uz Lietuvas mediju vēstīto, Dūklavs pieļāva, ka vakariņas un medību braucienu, kurā viņš piedalījies, ir apmaksājis Baltraitienes vīrs.

Lietuvas ministre paziņoja, ka uzņēmējus uzaicinājis Dūklavs, kurš to noliedza. Nav skaidrības, kas apmaksāja pasākumu. Lietuvas Lauksaimniecības ministrija ir paziņojusi, ka nekādus rēķinus nav saņēmusi.

Tēma par Dūklava vakariņām un medību braucienu Lietuvā ir slēgta, un jautājums, kurš sedzis izmaksas, ministram kā ciemiņam nav jāskaidro, uzskata Saeimas Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. ZZS valde šodien uzklausīja Dūklava sniegto informāciju, un Brigmanis pēc valdes sēdes aģentūrai LETA sacīja, ka nav nekādu pretenziju par ministra rīcību Lietuvā. Brigmanis nedomā, ka Dūklavs būtu tāda persona, kas, aizbraucot uz kaimiņvalsti, pats saaicinātu viesus un organizētu medības.

ZZS līderis norādīja, ka pasākuma izmaksas jāsedz pusei, kura ir uzaicinājusi uz pasākumu. Komentējot to, ka publiski nav zināms, kurš ir sedzis vakariņu un medību brauciena izdevumus, Brigmanis uzsvēra, ka Dūklavam tas nav jāskaidro, un piebilda – ja kāds viesotos vai viesojas pie viņa, tad ciemiņiem nebūtu vajadzības jautāt par izdevumu segšanu. Situācija radusies Lietuvas parlamenta priekšvēlēšanu gaisotnē, piebilda ZZS frakcijas priekšsēdētājs.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite paziņojusi, ka Lietuvas ministres Baltraitienes skaidrojums par vakariņām un medībām ar Dūklava piedalīšanos ir neattaisnojams un ministres interpretācija par to rada saspīlējumu diplomātiskajās attiecībās ar Latviju. Baltraitiene un Dūklavs ir snieguši pretrunīgu informāciju – pirmā paziņoja, ka uzņēmējus uzaicinājis Dūklavs, kurš to noliedz. Jautājums – kurš no ministriem melo un kādēļ, norādījusi prezidente.

«Vājā izpratne par caurskatāmību ir šai valdībai raksturīga. Iecietība pret ļaunprātīgu amata stāvokļa izmantošanu, rīkojumu, nepotisma un savu interešu aizsargāšanas tradīcijas, jautājumu risināšana nomenklatūras medībās – tas viss kavē valsts attīstību un mazina cilvēku uzticību. Ministres stāsts par medībām nav attaisnojams. To interpretējot, ministre radīja diplomātisku saspīlējumu ar kaimiņvalsti,» Grībauskaites teikto citēja viņas preses dienests.

Lietuvas prezidente norādīja, ka premjerministram Aļģirdam Butkevičam, kurš ir atbildīgs par ministru darbu, vajadzētu uzņemties atbildību par caurskatāmu valdības sniegumu. Butkevičs vada Sociāldemokrātu partiju, bet Baltraitiene pārstāv Darba partiju. Lietuvā ministrus pēc premjerministra ierosinājuma amatā ieceļ un no tā atbrīvo valsts prezidents.

Butkevičs pagājušajā nedēļā paziņoja, ka pieprasīs skaidras atbildes no Baltraitienes par jūlija beigās notikušajam vakariņām un medībām viesu namā Panevēžas rajonā. Ministre šodien atvainojusies Dūklavam par, skaidrojot to ar ”paranoiskām bailēm”, kas valda Lietuvā. Ministre sasaukusi preses konferenci, pēc kura Butkevičs sacījies vērtēt viņas atbilstību amatam.

Vakariņas ar medībām piedalījās arī Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārā dienesta vadītājs Jons Miļus, Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta vadītājs Māris Balodis, kā arī gaļas pārstrādes uzņēmuma «Biovela» vadītājs Virgīnijs Kantausks un Prans Dailide, kurš vada lauksaimniecības tehnikas uzņēmumu «Dojus agro», kas ir ASV lauksaimniecības tehnikas ražotāja «John Deere» pārstāvis un darbojas arī Latvijā.

Komentāri (31)

zanE 29.08.2016. 17.03

….skatos, kā Jaunups TV24 Preses klubā uzmeties par advokātu Dūklavam…Dūklavs, nabadziņš, nav varējis zināt ar ko šim tā tikšanās paredzēta, ar ko ēdīs vakariņas, kādos pasākumos piedalīsies….hmmm…tad rodas jautājums – ar ko nodarbojas Zemkopības ministra biroja darbinieki?…tās tak nebija privātas medības, kurās kaimiņš aizbrauc pie kaimiņa un šam vēl līdzi draugu kompānija…tā bija oficiāla starpvalstu ZM darba vizīte, kuras organizēšanā piedalās abu pušu ierēdņi – saskaņo darba plānu, pasākumu plānu, izrunā apspriežamos jautājumus, jo abām pusēm sarunu tēmām ir jāsagatavojas…teikt, ka Dūklavu iesēdināja mašīnā un veda nezināmā virzienā, pat nezinot ar ko viņš tiksies un par ko runās – tie jau izskatās pēc saltiem meliem…bet…ja tas atbilst patiesībai, tad kādā līmenī tiek organizētas Dūklava darba vizītes ārzemēs?…aizbrauca “pabazarēt” par laika apstākļiem?…nu, i līmenis valdības ministram!…

+11
0
Atbildēt

3

    moonlight > zanE 29.08.2016. 17.18

    zanE ….

    Vai tiek gatavota augsne, lai Maizītis atņemtu pielaidi valsts noslēpumiem Dūklava kungam? Tā jau drīz būs palikušas tikai Vienotības un SC padlas un to kuratori un saimnieki, kuri nav zaudējuši uzticību.

    +1
    -9
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE 30.08.2016. 07.43

    …Ozols…mjā, par Loginova aizstāvēšanu – Edgars centās, cik spēja…sporta kluba intereses par esošo vai iespējamo sponsoru ņēma virsroku pār tiesisku rīcību…intereses, kā tas pierasts mūsu sabiedrībā…

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Ozols > zanE 30.08.2016. 07.31

    Ne tikai Dūklavam par advokātu uzmetās. 30min iepriekš Dienas top 5 ziņās vēl tiešāk slavēja Loginovu. Ne vienu kritisku piezīmi pēc būtības.

    Klubs, radi u.c. miglo vērtējumu.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

jurisml_inbox_lv 29.08.2016. 16.14

Kušinskim atbilstiigs kaa saimnieks ( lembe) noriikojis , leišiem diplomaatisks saspiileejums , kas par lietu , nevareeja komunisti vienoties par visiem izgaismotu programmu , jeb viss pa vecam slapstu pa kaktiem , jeb kaa klasikaa teikts , pgriidee.

+11
-1
Atbildēt

0

DD1 29.08.2016. 17.41

1) Nesen Kučinskis (ZZS), neskatoties uz “Vienotības” protestiem par nepareizām ienākumu deklarācijām, apsolīja, ka tiks pieņemts lēmums iecelt Vides dienesta vadītāju Koļegovu VID ģenerāldirektores amatā,

2) tad Kučinskis paziņoja, ka viņam nav iebildumu pret Streļčenoka personālpolitiku KNAB,

3) tagad Kučinskim nav nekas bilstams zemkopības ministra Dūklava (ZZS) medību sakarā Lietuvā,

4) kā arī Kučinskis zinājis par viņa pārstāvētās partijas ministru slepeno tikšanos ar Krievijas premjera pirmo vietnieku Arkādiju Dvorkoviču, kas ir pretrunā ar ES kopējo ārpolitikas līniju.

Manuprāt laiks mainīt premjerministru, kam tādi uzskati.

+9
-1
Atbildēt

2

    maču-pikču > DD1 29.08.2016. 18.03

    >DD1

    Atcerieties, kāda bija sākumā Kučinska reakcija uz Belēviča gribēšanu sūdzēt tiesā medijus, kas izcēluši Belēviča sīkos melus atklātībā? Kučinskis bija pārliecināts par Belēviča nevainīgumu, jo tas esot licis roku uz sirds. Ir tikai divi varianti, mūsu premjers ir lētticīgs vai muļķis. Katrs var izvēlēties sev tīkamāko variantu, bet par valdības vadītāju viņš neder ne vienā, ne otrā gadījumā.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    jurisml_inbox_lv > DD1 29.08.2016. 19.07

    vienalga kaadu premjeru lembe ieliks , tas tikuntaa dancos peec viņa stabules , pats jau nekad par premjeru neies, taakaa kučinskis ir labs dancotaajs , tad viņu nemainiis.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu