"Ausma" iekļauta 50 labāko Eiropas filmu sarakstā • IR.lv

“Ausma” iekļauta 50 labāko Eiropas filmu sarakstā

24
Kadrs no filmas ''Ausma'': Nacionālā kinocentra albums

Pakalniņas pilnmetrāžas lente pirmā no Latvijas ir starp prestižās balvas pretendentiem

Eiropas Kinoakadēmijas (EFA) šī gada 50 labāko pilnmetrāžas spēlfilmu sarakstā (http://europeanfilmawards.eu/en_EN/selection-current) iekļauta režisores Lailas Pakalniņas spēlfilma “Ausma”, un šī ir pirmā reize, kad Latvijas pilnmetrāžas spēlfilma nonākusi tik prestižas balvas pretendentu sarakstā, informē Nacionālā Kino centra vecākā referente nozares informācijas jautājumos Kristīne Matīsa.

No saraksta tiks izvēlēti pretendenti nominācijām Eiropas Kinoakadēmijas balvām vairākās kategorijās. Tajā iekļautas filmas no 33 valstīm, demonstrējot Eiropas kinomākslas daudzveidību. Sarakstā ir filmas no pavasarī aizvadītā Kannu kinofestivāla konkursa skates, “Zelta palmas zara” ieguvēja, britu režisora Kena Louča filma “Es, Daniels Bleiks” (“I, Daniel Blake”), kā arī Pedro Almodovara “Julieta”, Pola Verhovena “Viņa” (“Elle”), Kristiana Mungiu “Izlaidums” (“Bacalaureat”) u.c.

Pakalniņas veidotā “Ausma”, kas ir Latvijas, Polijas un Igaunijas kopražojums, šī gada EFA sarakstā ir vienīgā filma no Baltijas valstīm. Igauniju kopražojumā pārstāv montāžas režisors un līdzproducents, Pakalniņas ilggadējais domubiedrs Kaspars Kallass. No Polijas radošajā komandā ietilpst vairākos festivālos apbalvotais operators Voiteks Starons un kostīmu māksliniece Natālija Čečota.

Tuvākajās nedēļās vairāk nekā 3000 EFA biedru no visām Eiropas Savienības valstīm balsos par nominācijām kategorijās “Labākā filma”, “Labākais režisors”, “Labākā aktrise”, “Labākais aktieris” un “Labākais scenārijs”. Balvām nominēto filmu un profesionāļu saraksts tiks publiskots 5.novembrī Seviļas Starptautiskajā kinofestivālā Spānijā. Savukārt par balvām specifiskākās kinoprofesiju kategorijās – par labākajiem operatoriem, māksliniekiem, montāžas režisoriem, grima un kostīmu māksliniekiem, komponistiem un skaņu režisoriem – lems EFA septiņu profesionāļu žūrija.

Kinoakadēmijas balvu pasniegšana šogad notiks decembrī Polijas pilsētā Vroclavā, šāgada Eiropas kultūras galvaspilsētā. Arī Rīga jau reiz ir uzņēmusi Eiropas Kinoakadēmijas gada grandiozāko ceremoniju – tas notika 2014.gada decembrī, bet neviena Latvijas filma godpilnajā 50 labāko sarakstā nebija iekļauta.

Režisorei Pakalniņai jau ir bijusi saistība ar EFA gada balvu procesiem – viņas dokumentālā filma “Leiputrija”, kas tapa “Vides filmu studijā” kopā ar operatoru Māri Maskalānu, saņēma godpilno EFA nomināciju kā Eiropas labākā dokumentālā filma, un spēles īsfilma “Uguns” kvalificējās nominācijai labāko īsfilmu kategorijā, saņemot galveno balvu Grimstadas festivālā Norvēģijā.

Savukārt 2012.gada Eiropas labāko filmu sacensībā savulaik iesaistījās Vladimira Leščova animācijas filma “Villa Antropoff”, kas uzvarēja Krakovas īsfilmu festivālā. Latvijas kinovēsturē ir arī fakts, ka filma ne tikai nominēta šai balvai, bet to arī saņēmusi – klasiķa Ivara Selecka pilnmetrāžas dokumentālā filma “Šķērsiela” tika atzīta par Eiropas labāko dokumentālo filmu 1989.gadā un saņēma balvu, kuru tolaik sauca par “Fēliksu”.

Komentāri (24)

Anonīms 24.08.2016. 08.42

kopš Pakalniņa intervijā dienai paziņoja , ka komentāru rakstītāji ir kaut kādi nelieši un sūdi – es boikotēju jebko , kas saistīts ar viņu – manis pēc lai iegūst oskaru – neskatīšos un nevērtēšu – zobs pret zobu – taisi savas filmas citiem, man tās nevajag

0
-3
Atbildēt

2

    Anonīms > Anonīms 24.08.2016. 12.47

    tautas balss – tā Kunga balss – āmen !

    Ai ai kā daudziem tā nepatīk , ai ai …

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    igulens_gmx_de > Anonīms 24.08.2016. 12.43

    Redzi nu,kas te par smalkjūtībām tiek atklātas. Savu darbu/rakstu/komentāru spēji tikai no citu reakcijām novērtēt?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu