Dizainparauga reģistrācija aizsargā uzņēmēja un dizainera radīto • IR.lv

Dizainparauga reģistrācija aizsargā uzņēmēja un dizainera radīto

31
Foto: design.lv

Patentu valde skaidro rūpnieciskā īpašuma aizsardzību

Latvijas Republikas Patentu valdes (PV) viens no uzdevumiem ir reģistrēt tiesības uz rūpnieciskā īpašuma objektiem, tai skaitā dizainparaugiem, taču nereti gan uzņēmēji, gan dizaineri rīkojas ļoti vieglprātīgi, nerūpējoties par sava izstrādājuma aizsardzību, vēsta PV pārstāve Līva Caune.

”Patentu valde arvien vairāk pievērš uzmanību uzņēmēju un dizaineru informēšanai par nepieciešamību aizsargāt savas tiesības, tādēļ mēs arvien plašāk cenšamies skaidrot, kas ir dizainparaugs un rūpnieciskā īpašuma aizsardzība, kādēļ tik svarīgi ir nodrošināties, reģistrējot savu rūpniecisko īpašumu,” saka PV direktors Sandris Laganovskis. ”Esam gandarīti, ka arvien pieaug uzņēmēju un dizaineru izpratne – 2015.gadā reģistrēto dizainparaugu skaits, salīdzinot ar 2014.gadu, ir audzis par 56%.”

Dizainparaugs ir izstrādājuma vai tā daļas ārējais veidols, kas izriet no izstrādājuma vai tā rotājuma īpatnībām, it sevišķi no līniju, apveida, krāsu, formas, virsmas struktūras vai izmantoto materiālu īpatnībām. Dizainparaugs var būt kā telpisks, tā arī plakans izstrādājums, piemēram, iepakojuma grafika, animācijas filmu un videospēļu tēli, mājaslapas izkārtojums. Dizainparaugs tiek uzskatīts par jaunu, ja identisks dizainparaugs nav ticis izpausts sabiedrībai. Nozīmīgi ir zināt, kam pieder tiesības uz dizainparaugu. Tās var piederēt dizaineram vai viņa tiesību pārņēmējam. Ja dizainparaugu radījušas vairākas personas, tad tiesības uz dizainparaugu pieder visiem tā veidotājiem. Ja dizainparaugs radīts darba devēja uzdevumā, tad tiesības uz to ir dizaineram, ja vien līgumā nav paredzēts citādi.

Patentu valdes tīmekļa vietnes sadaļā E-pakalpojumi ir nodrošināta iespēja aizpildīt un iesniegt tiešsaistē preču zīmju un dizainparaugu reģistrācijas pieteikumus Latvijā.

Komentāri (31)

Neticis 22.08.2016. 21.53

Valsts pārvaldei būtu jāizmēž simtgadu vecus monopolistu atbalsta veidus, nevis jāpalīdz t.s. “uzņēmējiem” par nodokļu maksātāju naudu veidot patentu, zīmolu un autorības tiesāšanās biznesu.

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu