Latvija atpalikusi no Ukrainas • IR.lv

Latvija atpalikusi no Ukrainas

46
Stūra mājas fasādes remonta laikā. Foto: Ieva Lūka, LETA
Gunārs Nāgels

Ko Latvija un Ukraina var mācīties viena no otras?

2014. gada 18. februārī, kad Maidana nemieros tika nogalināti 22 cilvēki, turpat Kijevā, Nacionālās universitātes Kijevas-Mogiļas akadēmijā notika Atbrīvošanas kustības pētniecības centra rīkotās apaļā galda pārrunas ar tēmu: Latvijas pieredze totalitārismu seku pārvarēšanā.

Diskusijas tika translētas internetā, un jautājumus uzdeva gan klātesošie, gan neklātesošie. No Latvijas piedalījās Latvijas Okupācijas muzeja tā laika direktores vietnieki Ritvars Jansons un Gunārs Nāgels, kuri viesojās Kijevā muzejā ar ceļojošās izstādes “Latvijas traģēdija. 1941” atklāšanu Nacionālajā muzejā “Golodomora upuru piemiņas memoriāls”.

Ukrainas pārstāvji vēlējās saprast, kāpēc Latvija bija paspējusi panākt tik daudz, kamēr Ukraina vēl slīka totalitārisma sekās. Ukrainas valdība bija atcēlusi paredzēto tuvināšanos Eiropas Savienībai un brutāli centās apspiest protestētājus Maidana laukumā.

Latvijas pārstāvji izklāstīja likumus un apstākļus, kuri palīdzēja attālināties no padomju mantojuma, bet reizē bija jāatzīst, ka Latvijā nebija notikusi lustrācija un ka čekas maisi nebija publikai atvērti.

Pārrunās piedalījās Igors Kuliks, tai laikā Atbrīvošanas kustības pētniecības centra arhīva eksperts. Pagājušajā nedēļā tas pats Igors Kuliks referēja LPSR Valsts drošības komitejas zinātniskās izpētes komisijas rīkotajā konferencē Rīgā, tagad jau kā Ukrainas Nacionālās atmiņas institūta administrācijas direktors.

Viņš izklāstīja, ka visi čekas un līdzīgu padomju laiku represīvo orgānu arhīvi Ukrainā ir pilnīgi atvērti visiem – gan Ukrainas pilsoņiem, gan ārvalstniekiem, gan bezvalstniekiem. Visam var tikt klāt bez maksas, un visu drīkst pats nofotografēt vai pasūtīt kopijas.

Reizē Igors Kuliks brīdināja, ka ne viss čekas arhīvos ir svēta patiesība. Viņš sniedza piemērus, kā čeka ievietoja savā arhīvā safabricētas ziņas, lai liktos, piemēram, ka kāds pazīstams Ukrainas patriots būtu visu laiku sadarbojies ar čeku.

Tagad Latvija ir pilnīgi atpalikusi no Ukrainas. Mēs sargājam gan nevainīgos, gan vainīgos. Ne tikai mēs nepublicējam čekas arhīvus, bet uzliekam visādus šķēršļus, lai pat oficiālā čekas izpētes komisija netiktu pie datiem.

Ir pēdējais laiks grozīt attiecīgo likumu un padarīt visu čekas arhīvu – gan “maisus”, gan elektroniskās datu bāzes – pieejamus visiem. Protams, ar brīdinājumu, ka arhīvs ir nepilnīgs un vietām nepatiess.

Autors ir laikraksta “Latvietis” redaktors

Komentāri (46)

vvilums 15.08.2016. 10.24

“oficiālā čekas izpētes komisija netiek pie datiem.”
Nu un šī “vareno spēlīte” nu gan nav man mirstīgajam saprotama. Cerams SAB grib pasargāt “čekistus nodevējus” no putlera atriebības, ka neļauj komisijai redzēt un atklāt kaut ko.

+2
0
Atbildēt

1

    moonlight > vvilums 15.08.2016. 18.19

    vvilums

    Čekisti nodevēji, jokainais, ir Viņas Majestātes aizsardzībā, bet ne Latvijā, kur tiem izredzes izdzīvot nav lielākas, kā Maskavā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

edge_indran 15.08.2016. 15.48

————Gunārs Nāgels:”….Tagad Latvija ir pilnīgi atpalikusi no Ukrainas. Mēs sargājam gan nevainīgos, gan vainīgos. Ne tikai mēs nepublicējam čekas arhīvus,…”

========================================================================================

Vajag palūgt Dž.Baidenam, lai Lenglijas arhīvus publicē. Tad, iespējams, pat auseklīšu veterāniem beidzot nāks apgaismība par tiem iemesliem, kāpēc Īvāns piekāpās Gorbunovam – kāpēc Rietumu darboņi tik naski steidzās dibināt partiju ar čekas virsorganizācijas biedriem?

http://g3.delphi.lv/images/pix/520×315/edy9jEhmNF8/delfi-foto-misc-47036-47058381.jpg

1993.g. 13.februārī slepenā konsultatīvā apspriedē viesnīcā “Jūrmala” tika panākta vienošanās par priekšvēlēšanu bloka – savienības “Latvijas ceļš” (LC) izveidošanu [1]. Tika panākta vienošanās starp komunistiem – “kažokapmetējiem” un Pasaules brīvo latviešu apvienības (PBLA) vadību. Kā atceras Māris Gailis: “Aktīvs bija Egils Levits, kurš faktiski arī bija saite starp šejieniešiem un trimdiniekiem. Meierovics pat izteicās, ka, ja piedalīsies Egils, tad viņš arī ies.” [2].

http://www.delfi.lv/news/comment/comment/andris-pauls-pavuls-si-diena-latvijas-vesture.d?id=47058369

+2
0
Atbildēt

2

    moonlight > edge_indran 16.08.2016. 11.28

    “ASV, caur latviešu trimdiniekiem, realizēja savu militāri stratēģisko tā brīža vajadzību – piemēram, par katru cenu panākt pēc iespējas ātrāku Skrundas lokatora aizvēršanu.”

    Fufels. LC komunistu cūkas un čekas pederasti parastīja Maskavā sastādīto līgumu “par Krievijas armijas izvākšanu” (lasi: Skrundas lokatora darbības pagarināšanu, atvaļināto krievu militārpersonu un viņu ģimeņu locekļu atstāšanu Latvijā un privilēģiju nodrošināšanu tiem) un pēc lokatora darbības beigām pēc savu, kremļa saimnieku rīkojuma šo nenovērtējamo militāro objektu, kas būtu varējis kalpot NATO, ar lielu pompu uzspridzināja.

    ASV trimdinieki neko Latvijas iekš un ārpolitikā neietekmēja, LC čekas pederasti to kamzoļos tikai noslaucīja savus sūdainos daiktus.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    edge_indran > edge_indran 16.08.2016. 13.21

    ————

    Slaucīties varēja ar “Pravda”, tagad vairs tik mīkstu papīru poligrāfijā neizmanto.

    http://latviansonline.com/wp-content/uploads/exported/images/news/100224vairasvirtuve.jpg

    0
    0
    Atbildēt

    0

jurisml_inbox_lv 15.08.2016. 11.38

nav jau izsleegts ka muusu drošiibas dienestos straadaa bijušie kādžībī profesionaaļi , jo nav pamata taa nedomaat , nav jau mums skolotu speciaalistu šai jomaa , lembe mieriigi izvieto iistos kadrus teju visos augstaakajos iereedniiciibas amatos , par to liecina patrizeejie notikumi VIDā, kas ir ozola un kaadi ir taas uzdevumi.

+2
-2
Atbildēt

2

    moonlight > 15.08.2016. 18.02

    Ebenemezers

    nav jau izsleegts ka muusu drošiibas dienestos straadaa bijušie kādžībī profesionaaļi

    Nemaz nav izslēgts par “profesionāļiem”, jo Vienotības sugas un saprāta brālis, Čevers 1991. gada rudenī čekistiem, kuriem nebija izdevies uzsākt savu biznesu, vai iekļauties organizētās noziedzības bandās, speciāli izveidoja struktūvienību IeM, kas vēlāk pārtapa par DP, kaut gan LC, DPsaimņieks, TP, LPP, ZRP un Vienotība šais gados drošības dienestus ir selekcionējušas pēc sava ģīmja un līdzības, ka čekai vairs nav vajadzības pēc bijušiem t.s. profesionāļiem. Kā zināms DP pamatdarbības ir krimināla piesegšana un Latvijas patriotu vajāšana. Ar SAB nav par matu labāk.

    Patreizējie notikumi VIDā liecina, ka meļņiki, zaharjini, savicki, rāvji, esterkini, suharenkas, fiļi, berņi un citi Vienotības uzraugi un saimnieki ir pamatīgi satraukušies un Maizītim var nākties vairākām personām anulēt pielaides valsts noslēpumiem, kamēr čekai izdosies VID vadībā iedabūt savējo.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    jurisml_inbox_lv > 15.08.2016. 18.11

    viņi ne tikai vajaa patriotus , bet piesedz kontrabandu , nodarbojas ar mellaas naudas atmazgaašanaa , piemeeram drošiibnieks margeevičs iekrita briidii kad saņeema kaapostu par gaļas kontrabandas piesegšanu, bet drošiibnieka bora sieva ar uzņēmeeju hartmani atmazgaaja 150 000 000 latu , neviens nav aiz resteem iemests

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu