Pēc Krievijas sportistu diskvalifikācijas Nakoņečnijs kļūst par Latvijas 34.olimpieti • IR.lv

Pēc Krievijas sportistu diskvalifikācijas Nakoņečnijs kļūst par Latvijas 34.olimpieti

31
Ruslans Nakoņečnijs. Foto: Evija Trifanova, LETA

Pēc Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) izvirzītajām prasībām krieviem Maksimam Kustovam un Iļjam Frolovam vairs nav tiesību startēt olimpiskajās spēlēs

Pēc Krievijas modernās pieccīņas sportistu diskvalifikācijas Latvijas pilsonību ieguvušais ukrainis Ruslans Nakoņečnijs kļuvis par Riodežaneiro olimpisko spēļu dalībnieku, otrdien pavēstīja Starptautiskā Modernās pieccīņas federācija (UIPM).

Jau iepriekš UIPM bija apstiprinājusi Nakoņečniju kā pirmo rezervistu dalībai olimpiskajās spēlēs. Proti, sportists būtu devies uz Riodežaneiro ar cerību, ka viņš varēs aizstāt kādas citas valsts pārstāvi, piemēram, ja tiks piešķirta diskvalifikācija, tiks gūta trauma vai kāda cita iemesla dēļ sportists nevarēs piedalīties sacensībās, ziņo LETA.

Savukārt tagad viņš oficiāli apstiprināts par dalībnieku, jo pēc Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) izvirzītajām prasībām krieviem Maksimam Kustovam un Iļjam Frolovam vairs nav tiesību startēt olimpiskajās spēlēs. Starptautiskā federācija lēmusi, ka viņu vietā netiks uzaicināts kāds cits Krievijas sportists, bet gan oficiālais sacensību rezervists Nakoņečnijs.

Tikmēr dāmu konkurencē visām Krievijas pārstāvēm – Aleksandrai Ļesunai, naturalizētajai lietuvietei Donatai Rimšaitei un Gulnzai Gabajduļinai – piešķirtas tiesības startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Kā sarunā ar aģentūru LETA pastāstīja Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) preses sekretārs Mārtiņš Mālmeisters, kaut Nakoņečnija dalība spēlēs ir apstiprināta jau laikus, tāpat par viņa došanos uz Riodežaneiro un dzīvošanu maksās UIPM, ko tā bija apņēmusies iepriekš. Nakoņečnijs jau līdz šim bija iekļauts Latvijas delegācijas oficiālajā bukletā un viņš tāpat kā pārējā izlase arī ir instruēts par drošības pasākumiem Brazīlijā.

Mālmeisters neprognozēja, vai Latvija var sagaidīt vēl kādu jaunu olimpieti – 14.jūlijā LOK izziņoja, ka uz Riodežaneiro dosies 31 sportists, bet kopš tā laika viņiem pievienojušies arī šāvējs Dains Upelnieks un kanoe airētājs Dagnis Iļjins, turklāt arī otrais no viņiem starp olimpiešiem ticis, pateicoties citu valstu diskvalifikācijām.

“Tikai šorīt uzzinājām, ka, iespējams, tiks diskvalificēti krievu modernās pieccīņas sportisti, un visu dienu gaidījām jaunumus. Varbūt rīt jau būs citi jaunumi par ceļazīmju pārdalīšanām,” teica Mālmeisters. “Katra federācija potenciālo Krievijas sportistu dalību izskata individuāli, tomēr laika vairs nav daudz.”

SOK izpildkomiteja svētdien nolēma ļaut Krievijas sportistiem startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, tiesa, tas noticis ar dažādām atrunām. Kā lēmusi SOK, katrai federācijai būs iespēja individuāli izvēlēties, vai ļaut Krievijas sportistiem startēt Riodežaneiro Olimpiādē. Tā aicinājusi starptautiskās federācijas veikt individuālu analīzi par katra sportista antidopinga vēsturi, turklāt vērā ņemt tikai uzticamās laboratorijās pārbaudītas analīzes.

Tāpat sacensībām nedrīkstēs pieteikt sportistu, kurš karjeras laikā kaut reizi bijis diskvalificēts par dopinga lietošanu, “kaut sods jau ir izciests”. SOK uzsvēra, ka katram krievu atlētam jāveic dopinga analīzes sadarbībā ar WADA.

Ukrainā dzimušajam Nakoņečnijam pērn par īpašiem nopelniem valsts labā piešķīra Latvijas pilsonību. Savās pirmajās sacensībās ar Latvijas karogu pagājušā gada martā viņš negaidīti uzvarēja Pasaules kausa posmā, tomēr kopš tā laika rezultāti vairs nav bijuši tik augsti.

 

Komentāri (31)

moonlight 27.07.2016. 08.56

DD1

Ja tā tiešām ir, paldies par skaidrojumu.

+2
0
Atbildēt

0

Pelēkais Vilks 26.07.2016. 18.52

“SaK” komitejas izlémums prieceh IRvienu schmaltz..

0
0
Atbildēt

0

moonlight 26.07.2016. 21.12

Nesaprotu, ka Latvijas pilsonis Nakoņečņiks, būtu varējis startēt Krievijas komandā? Vai mūsu kremļjaģas slepus būtu pieņēmuši likumu, par dubultpilsonību krieviem?

0
-1
Atbildēt

1

    DD1 > moonlight 27.07.2016. 08.40

    > moonlight

    “Nesaprotu, ka Latvijas pilsonis Nakoņečņiks, būtu varējis startēt Krievijas komandā”

    Raksts patiešām maldinošs. Kā es saprotu,- katrā sporta veidā (it īpaši pieccīņā) RIO var uzņemt limitētu sportistu skaitu, krieviem izkrītot, atbrīvojās vieta nākamajam, kas, kā izrādās, pārstāv Latviju.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu