Ģenerālprokurors: Juraša izteikumi par kukuļa piedāvājumu tiks pārbaudīti • IR.lv

Ģenerālprokurors: Juraša izteikumi par kukuļa piedāvājumu tiks pārbaudīti

28
Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Foto: Ieva Čīka, LETA

Bordāns: Juraša paziņojumam jāseko ierosinātai krimināllietai 

Kompetenta iestāde veiks pārbaudi par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītāja Jura Juraša apgalvojumiem, ka viņam piedāvāts kukulis, lai VAS “Latvijas dzelzceļš” (LDz) bijušā vadītāja Uģa Magoņa kriminālprocess tiktu pārkvalificēts.

“Juraša 14.jūlijā publiskoto izteikumu pārbaude ir organizēta, un to veiks kompetenta iestāde normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā,” aģentūrai LETA ar Ģenerālprokuratūras preses sekretāres Kristīne Sutuginas starpniecību apliecināja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Plašākus skaidrojumus par sākto pārbaudi prokuratūra nesniedz.

Jurašs žurnālam “Ir” apgalvojis, ka viņam piedāvāts vienu miljonu eiro liels kukulis, lai Magoņa kriminālprocess tiktu pārkvalificēts no kukuļdošanas uz tirgošanos ar ietekmi, par ko likumā paredzēts daudz maigāks sods.

Pēc Juraša teiktā, par šo kukuļa piedāvājumu atbilstoši iekšējai kārtībai viņš informējis KNAB priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku, taču nekāda izmeklēšana, vismaz pēc viņa rīcībā esošās informācijas, par notikušo nav sekojusi.

Reaģējot uz Juraša publiski pausto, ka “nekāda izmeklēšana, vismaz pēc viņa rīcībā esošās informācijas, par notikušo nav sekojusi”, KNAB paziņoja, ka, izpaužot šo informāciju, Jurašs ir būtiski kaitējis sekmīgai faktu pārbaudei. Plašākus komentārus KNAB nesniedza. Papildus KNAB paskaidroja, ka iestāde saņemto informāciju par iespējamu noziedzīga nodarījuma izdarīšanu vai jebkuru citu iespējamu prettiesisku rīcību, kuras izvērtēšana ir KNAB kompetencē, nodod pārbaudei struktūrvienībai, kuras kompetencē ir šādu faktu izvērtēšana.

Bijušais tieslietu ministrs Jānis Bordāns ir atzīmējis, – ja patiesība ir Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājam, tad secināms, ka Streļčenoks nav izdarījis darbības, kuras viņam pēc likuma bija jāizdara, lai novērstu kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm. Tādējādi Streļčenoks būtu saucams pie kriminālatbildības un sodāms par valsts amatpersonas bezdarbību. Savukārt, ja Juraša paziņojums ir nepatiess, viņa darbības būtu kvalificējamas kā neslavas celšana.

Šonedēļ Jurašs saņēmis Streļčenoka parakstītu rīkojumu, kurš paredz, ka ar 15.augustu tiks izbeigtas dienesta tiesiskās attiecības ar Jurašu. Rīkojumā norādīts, ka Juraša profesionālā kvalifikācija un pieredze neatbilst nevienam no reorganizācijas rezultātā izveidotajiem amatiem un vakantajiem amatiem KNAB. Šāds rīkojums izdots saistībā ar birojā nesen veikto reorganizāciju.

 

Komentāri (28)

Izita 04.08.2016. 09.10

Ha, ha, ha – pārbaude tiešām beigsies ar neko, jo nebūs pierādījumu! Pierādījumi – tas ir tāds netverams jēdziens mūsu valstī, kur valda sistēmiskā korupcija (t.i. visi visu zin un saprot- kā notiek “lietas”, bet nevar, nespēj (vai nebrib!) neko pierādīt)! Cilvēku vārdiem nav nekādas nozīmes, jo, ja persona pati “labprātīgi” nesaka – ja tas ko teica, rakstīja, ziņoja – ir patiesība, tad neko nevar pierādīt! Bet visi – dazādos amatpersonu līmeņos – visu zin! Nu vai nav smieklīgi?! Ir , ja vien nebūtu tik nožēlojami, bezspēcīgi un bēdīgi. Diagnoze – sistemiskā korupcija.

0
0
Atbildēt

0

moonlight 15.07.2016. 13.27

Pārbaude beigsies ar neko, tāpat, kā tiesvedība pret Šļesera ieliktnīti, Vienotības amatā atkārtoti apstiprināto, Magoni.

+2
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu