Viesuļvētras „Katrīna” mācība • IR.lv

Viesuļvētras „Katrīna” mācība

37
Nakts redzamības ekipējums zemessargiem, ko plānots iegādāties par saziedotajiem līdzekļiem. Foto: Evija Trifanova, LETA

jeb kādēļ Latvijas sabiedrībai vajadzīga spēcīga Zemessardze

Tieši pirms desmit gadiem ASV brīvprātīgā rezerves militārā organizācija Nacionālā gvarde piedzīvoja savu, iespējams, spožāko miera laiku slavas mirkli nepilnu 400 gadu ilgajā pastāvēšanas vēsturē. «Skatuve» bija gaužām skarba, pat traģiska. 29.augustā viesuļvētra „Katrīna” bija nopostījusi Meksikas līča piekrastes pilsētu Ņūorleānu. Daudzas ielas klāja trīs metrus dziļa ūdens kārta, cilvēki uz māju jumtiem gaidīja glābējus. Nacionālā gvarde darīja to, ko apmācītu brīvprātīgo organizācijai pienākas darīt – devās palīgā cietušajiem.

96 stundu laikā pēc viesuļvētras plosīšanās Ņūorleānā bija ieradušies vairāk nekā 30 tūkstoši nacionālo gvardu, kuri piedalījās meklēšanas, glābšanas evakuācijas un kārtības nodrošināšanas operācijās, kā arī sniedza medicīnisko palīdzību cietušajiem. Līdz septembra beigām viņi bija izveduši no applūdušās pilsētas 88 tūkstošus cilvēku, piegādājuši 18 tūkstošus tonnu palīdzības sūtījumu un izglābuši vairāk nekā 17 tūkstošus dzīvību.

Tas nebūtu iespējams, ja ASV nebūtu tik spēcīga un nācijas atbalstīta brīvprātīgā militārā vienība, kas piedalās regulārās apmācībās un tiek apgādāta ar modernu ekipējumu. Šie cilvēki strādā pilna laika darbu katrs savā sfērā un iziet apmācības brīvajā laikā.

Novērtējot brīvprātīgo ieguldījumu, amerikāņi labprāt ziedo dažādiem fondiem, kas palīdz nacionālo gvardu ģimenēm un iegādājas labāku aprīkojumu.

Šāda brīvprātīgo vienība ir arī Latvijā. Tie ir labi zināmie zemessargi, kuru ir vairāk nekā profesionālā militārā dienesta karavīru. Nacionālo bruņoto spēku (NBS) sastāvā ietilpstošā Zemessardze ir ne vien reāls militārs spēks, kas var piedalīties valsts aizstāvēšanā un misijās ārvalstīs, bet arī palīdz sabiedrībai ikdienišķākās lietās. Tā bieži sadarbojas ar Valsts policiju, piemēram, pazudušu cilvēku meklēšanā. Zemessargi aktīvi piedalījās arī „Maxima” traģēdijas seku novēršanā.

Diemžēl atšķirībā no ASV Zemessardze no sabiedrības saņem minimālu atbalstu. Pērn tika saziedoti 1323 eiro, šogad 770 eiro. Pašaizsardzības formējumam nepietiek līdzekļu, lai visiem 8000 zemessargu nodrošinātu atbilstošu un pienācīgu ekipējumu. Ar ekipējumu netiek domāti ieroči, bet gan lietas, kas noder arī miera laiku glābšanas misijās un apmācībās. Patlaban zemessargiem vajadzīgi 36 kompasi, 4 termālā diapazona novērošanas ierīces, 36 termālā diapazona tēmekļi, 4 lauka ķirurģisko instrumentu komplekti un 36 nakts redzamības brilles. To iegādei nepieciešami aptuveni 130 tūkstoši eiro. Pateicoties ziedotājiem, Zemessardze jau var nopirkt ķirurģisko instrumentu komplektus, bet visam pārējam vēl nepietiek.

Tagad īpaši svarīgi būtu savākt naudu nakts redzamības briļļu iegādei. Sēņošanas laiks ir sācies un atkal medijos lasīsim ziņas par cilvēkiem, kuri pazuduši mežā un stundām ilgi gaidījuši glābējus. Viņu vietā var nonākt jebkurš, jo iestrēgšana mežā ne vienmēr ir saistīta ar nespēju atrast ceļu. Var savainoties krītot vai meža dzīvnieku uzbrukumā un šādos gadījumos katra stunda ir dārga. Taču rudeņos naktis ir tumšas un nereti glābšanas operācijas ir jāaptur uz vairākām stundām tikai tādēļ, ka glābēji neko neredz. Tādēļ zemessargiem ir nepieciešamas šīs brilles, kas ļauj viņiem turpināt darbu cauru nakti.

Latvijas Transatlantiskā Organizācija (LATO) ar portāla „ziedot.lv” atbalstu īsteno kampaņu, kuras ietvaros ikviens varēs palīdzēt iegādāties zemessargiem nepieciešamo ekipējumu. Līdzekļus var ziedot vietnē „zemessargam.lv”, labdarības portālā „ziedot.lv” vai pa maksas tālruni 90006886, kur viena zvana ziedojums ir 1,42 eiro.

No sirds aicinu ikvienu Latvijas patriotu dot savu artavu Zemessardzes un līdz ar to arī Latvijas drošības stiprināšanā!

Autors ir Dr. sc. admin., Kiberaizsardzības vienības zemessargs, uzņēmējs, augstskolas pasniedzējs, LATO valdes loceklis

 

Komentāri (37)

edge_indran 21.09.2015. 12.00

——-Juris Ulmanis:”Viesuļvētras “Katrīna” mācība”.

===============================================================================

“Mūsu kaimiņi var būt mierīgi. Latvju karavīrs nekad neuzbruks citai zemei un nekāro pēc svešas zemes, mantas un darba augļiem. Latvju karavīrs arī nekad nevienam neies. palīgā apspiest citas tautas…” Armijas komandieris ģenerālis L.k.o.k. Kr. Berķis.

https://www.youtube.com/watch?v=tP0jFiLt0sc

There is a house in New Orleans, they call the Rising Sun

It’s been the ruin of many a poor boy, and God, I know I’m one.

I cried to my daddy on the telephone,

how long now?

Until the clouds unroll and you come home,

the line went.

But the shadows still remain since your descent,

your descent.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu