Vietas pašvaldības bērnudārzos, nevis tukšu salmu kulšanu • IR.lv

Vietas pašvaldības bērnudārzos, nevis tukšu salmu kulšanu

24
Tukšas gultiņas bērnudārzā. Foto: Ieva Čīka, LETA
Mārtiņš Linde

Atklāta vēstule Rīgas mēram Nilam Ušakovam

Mans pilsoniskais pienākums ir vērsties pret politisko nolaidību un bezatbildību manā dzimtajā pilsētā, Rīgā!

“Divu gadu laikā tiks pilnībā atrisināta bērnudārzu rindu problēma.” (Nils Ušakovs, 2013. 04.15.  2. Ģimene un bērni) Tagad, pēc diviem gadiem šī problēma ir neatrisināta un pieņemas spēkā!

Tas nav pieļaujami, ka pašvaldības nauda tiek izniekota pašreklāmās, savtīgos projektos un bezkaunīgi trallināta debesīs Rīgas svētkos, kamēr tajā pašā laikā nolaidīgi un sociāli bezatbildīgi ir pamesta novārtā Rīgai un Latvijai ilgtermiņā svarīga problēma – pirmskolas izglītības pieejamība Latvijas galvaspilsētas bērniem!

Mans dēls (2 gadi un 7 mēneši) ir sācis pirmskolas izglītību privātajā bērnudārzā, jo pašvaldības dārziņā viņš ir rindā 170 no 940. Rindā iestājāmies otrajā dienā pēc dzimšanas vistuvākajā dārziņā dzīvesvietai. Esam mainījuši dzīvesvietu, un šobrīd deklarētajai dzīvesvietai vistuvākajā bērnudārzā rinda ir 3276 bērni. Šie skaitļi norāda, ka rinda varētu tā arī nepienākt līdz pat skolas sākumam.

Finansiālais slogs par bērnu izglītošanu privātajos bērnudārzos ir daļēji jāuzņemas jaunajām ģimenēm. Spriežot pēc jaunākajām ziņām medijos, šis slogs, sākot ar jauno gadu, dramatiski pieaugs! Tagad par privāto dārziņu mūsu ģimenei jāmaksā 100 eiro mēnesī (iekļaujot ēdināšanu, un citi ir dārgāki), bet 2016.gadā draud palielināties par 142 eiro, kas kopā ir 242 eiro mēnesī par pirmskolas izglītību vienam bērnam!

Tas ir vairāk kā par augstāko izglītību! Varbūt vēl jāizdomā veids, kā piespiest ģimenes maksāt par pamatizglītību?!

Šāda sociāli bezatbildīga pašvaldības politika garantē nacionālo demogrāfijas kritumu un jauno ģimeņu plašu, skaļu un pamatotu neapmierinātību!

“.. mēs konsekventi ievērojam taisnīguma principu pret visiem bērnu vecākiem..” (Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, 2015. gada 10. septembris) 

Vai tas ir taisnīgi, ka daļa bērnu tiek uzņemti pašvaldības bērnudārzos, un vecākiem ir jāmaksā tikai par ēdināšanu, bet pārējās jaunās ģimenes ir spiestas izvēlēties privātos bērnudārzus, uzņemoties finansiālo slogu, kas ir vairāk par 200 eiro mēnesī par vienu bērnu!!??

Kad un kā šī problēma tiks atrisināta? Un sasniegts rezultāts – rīdzinieku bērniem ģeogrāfiski un finansiāli pieejami bērnudārzi, apmierinot laikus zināmo pieprasījumu tur, kur tas ir tūkstoškārt neapmierināts, nevis piedāvājot 100 brīvas vietas nekurienē, kur tās nevienam nav vajadzīgas!

Savas un daudzu citu jauno ģimeņu vārdā,

Mārtiņš Linde

 

Komentāri (24)

girtsgg 14.09.2015. 14.13

Pa vairāk nekā 10 gadiem kopš man bija aktuāla šī tēma, Rīgā mainījies uz labo pusi nav nekas :( Laikam ģimenes ar bērniem nav Ušakova elektorāts, pensionāru ir vairāk un tiem pietiek iedot bezmaksas ētalonu.

Priecē, ka vismaz privāto dārziņu īpašnieki nav kļuvuši alkatīgāki, drīzāk otrādi. 2003.gadā par privāto dārziņu vienam bērnam maksāju 250Ls.

+2
0
Atbildēt

0

Monta 15.09.2015. 17.07

Ko nu sūdzies, Mārtiņ! Rīga jau pateica, ka vecākiem nebūs pašiem tie 142eur jāmaksā, Rīga maksās arī valsts finansēto daļu! Citas pašvaldības gan savu viedokli par to, kas notiks pēc 1.janvāra, nav paudušas.

0
0
Atbildēt

1

    Roberts > Monta 15.09.2015. 20.23

    Dome turpinās savu dalu maksāt nevis maksas arī par valsti.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Agnese 15.09.2015. 09.35

Man ir divas meitas ar pieklājīgu – 6 gadu starpību, un diemžēl kopš vecākās b/d gaitām nekas nav mainījies.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu