Ēvalda Valtera pieminekli novietos pie vecā Kuldīgas rātsnama • IR.lv

Ēvalda Valtera pieminekli novietos pie vecā Kuldīgas rātsnama

22
Aktiera Ēvalda Valtera krūšutēls Eduarda Smiļģa Teātra muzeja dārzā.

Kuldīgas vecajā rātsnamā jau drīz noslēgsies restaurācijas darbi

Pieminekli aktierim un sabiedriskajam darbiniekam Ēvaldam Valteram, kuru veido tēlnieks Oskars Mikāns, novietos pie vecā Kuldīgas rātsnama, Baznīcas ielā 5, Kuldīgā, aģentūra LETA uzzināja Kuldīgas novada domē.

Iepriekš tika apsvērtas trīs citas vietas, kur piemineklis varētu atrasties, taču daļa iedzīvotāju uzskatīja, ka neviena tām nav īsti piemērota. Jautājumu par pieminekļa atrašanās vietu metu konkursa komisijai visbeidzot palīdzējusi izlemt kādas kuldīdznieces sniegtā informācija – iedzīvotāja dalījusies savas vecmāmiņas atmiņās par to, ka Valtera ģimene savulaik dzīvojusi netālu no Rātslaukuma. 

Kuldīdznieces vecmāmiņa mazmeitai stāstījusi par epizodi, kad Valtera māte devusies uz ūdens pumpi Rātslaukumā pēc ūdens un, ieraudzījusi savu dēlu atgriežamies no Pēterburgas, priekā par viņa ierašanos pat noslīgusi Rātslaukumā uz ceļiem, bet dēls māti saudzīgi piecēlis kājās. Pašvaldības speciālistiem izpētot pieejamos informācijas avotus, secināts, ka Valteru ģimene tiešām dzīvojusi mājā netālu no rātsnama, kuras gan vairs mūsdienās nav. To ņemot vērā, kā arī to, ka Kuldīgas vecajā rātsnamā jau drīz noslēgsies restaurācijas darbi, iedodot senajam namam jaunu elpu, konkursa komisija lēmusi, ka piemineklis varētu atrasties pie šīs ēkas.

Jautājums par to, kur piemineklis varētu atrasties, pēdējā mēneša laikā daudzkārt ticis apspriests gan pašvaldībā, gan vietējā sabiedrībā. Kuldīgas novada dome, lai izzinātu iedzīvotāju viedokli, piedāvāja balsojumam trīs iespējamās vietas, kur piemineklis varētu atrasties, – pie ēkām Liepājas ielā 16, Baznīcas ielā 4/6 un Liepājas ielā 17. Šīs vietas bija izvēlētas, sadarbojoties tēlniekam un pašvaldības pārstāvjiem. 

Ņemot vērā iedzīvotāju komentārus, kuros bija pausts viedoklis, ka neviena no piedāvātajām vietām nav piemērota, aptaujai tika pievienots vēl viens atbildes variants, kuru varēja izvēlēties tie, kuriem neviena no piedāvātajām vietām nelikās piemērota.

Kopumā aptaujā saņemti vairāk nekā 400 balsojumi. Saskaitot nodotās balsis, konstatēts, ka iedzīvotāji gandrīz vienādu daudzumu balsu atdevuši par Liepājas ielu 17 kā iespējamo pieminekļa novietni un atbildes variantu, ka neviena no piedāvātajām vietām nav piemērota.

Pieminekli Valteram Kuldīgā veido latviešu tēlnieks Mikāns. Metu konkursa žūrijas komisijas vairākums atbalstīja iedzīvotāju viedokli un izvēlējās piedāvājumu “Tējas tase kopā ar Ēvaldu Valteru”. Piemineklis būs atliets bronzā. Paredzams, ka tas taps līdz gada beigām.

 

Komentāri (22)

Optiskais Tēmeklis 07.09.2015. 15.28

IR atkal noslinkojuši.

Ilustrācijā krūšutēls no Smiļģa ielas ir … vairāk deizinformējošs: Oskara Mikāna ideja par “Tējas tasi ar Ēvaldu Valteru” ir nesalīdzināmi pievilcīgāka un Osis Mikāns zīmē pietiekami labi, lai īsā laikā uzrautu zīmuļskici, — pat, ja tās nekad un nekur iepriekš nebūtu bijis. IR turpina haltūrēt, — “žurnālistika” paviršība un necieņa pret IR auditoriju. Kuldīgu, Ēvaldu Valteru… Utt.

+4
0
Atbildēt

0

lno 07.09.2015. 13.41

Latvijā notiek arī jaukas lietas

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu