FOTO: Dziesmotā revolūcija Vācijā saņem Paneiropas idejas iedvesmotāja balvu • IR.lv

FOTO: Dziesmotā revolūcija Vācijā saņem Paneiropas idejas iedvesmotāja balvu

32
Pēc apbalvojuma saņemšanas - Trivimi Velliste (otrais no kreisās), Dainis Īvāns un Vītauts Landsberģis. Foto: Rainer Wenning
Līga Bogdanova

Dainis Īvāns pateicas Minsterei un Minsteres latviešiem par atbalstu Latvijas brīvības atgūšanā

Godinot „Baltijas ceļa” nozīmi Berlīnes mūra krišanā un Vācijas atkalapvienošanā, kā arī atgādinot Eiropai par milzu spēku, kas ir cilvēku vienotībā, ar ko Baltijas valstis izcīnīja brīvību, 2.septembrī Vācijas sabiedriskā organizācija “Europa-Union” Minsterē pasniedza Kūdenhova-Kalerdži (Coudenhove Kalergi) apbalvojumu triju Baltijas valstu Atmodas laika līderiem.

Apbalvojumu, kas šogad tika piešķirts “Dziesmotai revolūcijai”, saņēma un Minsteres Miera zālē, kurā 1648. gadā tika parakstīts Vestfālenes Miera līgums, Zelta viesu grāmatā parakstījās „Baltijas ceļa” līderi – no Igaunijas Trivimi Velliste (Trivimi Velliste), no Latvijas Dainis Īvāns un no Lietuvas Vītauts Landsberģis (Vytautas Landsbergis).

Kūdenhova-Kalerdži apbalvojumu pasniegšanā piedalījās gan Baltijas valstu vēstniecību pārstāvji, gan klātesošos uzrunāja apgabala valdības prezidents Rainhards Klenke, Minsteres pilsētas mērs Markuss Lēve un Eiropas Padomes deputāts Markuss Pīpers, kurš teica, ka Baltijas valstis piešķir Eiropas idejai dvēseli.

Svētku uzrunu teica Eiropas Parlamenta (EP) viceprezidents Rainers Vīlands. Savukārt apbalvojuma saņēmējs, bijušais Igaunijas ārlietu ministrs Trivimi Velliste pateicās Eiropai, ka tā neaizmirst Baltijas valstis un saskata Igaunijā daļu no Eiropas.

Bijušais Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs un Atmodas kustības līderis Dainis Īvāns savā runā pateicās Ziemeļreinas-Vestfālenes valdībai par atbalstu Minsteres latviešu ģimnāzijai un Minsteres latviešu centram, jo Minsteres latvieši bija atbalsts Latvijai brīvības atgūšanā. Īvāns piebilda, ka daudzi Minsteres latviešu ģimnāzijas absolventi tagad ir vadošos amatos Latvijā.

Pasākumā uzstājās arī Minsteres Latviešu centra muzikālais ansamblis. Dziesmas “Atmostas Baltija” laikā, kas tika dziedāta trīs valodās, ne vienam vien zālē sēdošam sariesās acīs asaras. Tika demonstrēta Lietuvā uzņemtā dokumentālā filma par Baltijas dziesmoto revolūciju.

Apbalvojums nosaukts grāfa Kaunta Ričarda Kūdenhova-Kalerdži vārdā, kurš bijis viens no pirmajiem Eiropas integrācijas idejas popularizētājiem un tiek uzskatīts par vienu no Eiropas kustības dibinātājiem.

Autore ir Latviešu centra Minsterē praktikante, Ventspils Augstskolas TSF 4.kursa studente

 

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu