VM nepilda Straujumas lūgumu par Ķikutes nepārcelšanu (papild.) • IR.lv

VM nepilda Straujumas lūgumu par Ķikutes nepārcelšanu (papild.)

20
Veselības ministrs Guntis Belēvičs. Foto: Ieva Lūka, LETA

Straujuma lūdza apturēt Belēviča rīkojumu par ZVA direktores vietnieces pārcelšanu

Veselības ministrija izvēlējusies nepildīt Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) lūgumu nepārcelt citā amatā Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktores vietnieci Daci Ķikuti, līdz tiks izvērtēta situācija.

Kā aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā, veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) ceturtdien saņēmis Straujumas rezolūciju ar lūgumu apturēt veselības ministra rīkojuma izpildi.

Savukārt Veselības ministrija jau vakar premjerministrei ir iesniegusi skaidrojumus par apstākļiem, norādot, ka nav tiesiska pamata pārskatīt ministra pieņemto pārvaldes lēmumu par valsts civildienesta ierēdņa pārcelšanu citā amatā viena resora ietvaros. Tas nozīmē, ka Ķikutei ar šodienu ir jāsāk pildīt Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra direktora vietnieces pienākumi.

Ministrija norāda, ka atbilstoši Valsts civildienesta likumam ierēdne pārcelta uz viņas kvalifikācijai un profesionālajām iemaņām atbilstošu amatu, jaunā darbvieta atrodas tajā pašā pilsētā, pārcelšanas rezultātā ir saglabāta esošā mēnešalga. Turklāt ministrijas rīkojums ir pārvaldes lēmums, kas ticis pieņemts viena resora ietvaros, tādējādi administratīvā tiesvedība par ministrijas rīkojumu nav iespējama, tādējādi neveidojot arī iespējamo eventuālo finanšu zaudējuma riskus.

Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders skaidroja, ka ministrijas ieskatā premjerministres rezolūcija ir izpildīta – ir sniegts skaidrojums par situāciju un ka pārcelšana citā amatā juridiskas sekas neradīs. Lai gan no Ministru prezidentes atbilde vēl nav saņemta, tas pēc būtības nav nepieciešams, un šāds jautājums par pārcelšanu viena resora ietvaros arī neesot valdības vadītājas pienākumu kompetencē. “Ministrija bažas ir kliedējusi, un nav iemesla lēmumu par pārcelšanu pārskatīt,” viņš uzsvēra.

Jau ziņots, ka Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) ir lūgusi apturēt rīkojuma izpildi par Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktores vietnieces Daces Ķikutes pārcelšanu citā amatā.

Lūgumu izvērtēt šo pārcelšanu Valsts kancelejai bija nosūtījusi ZVA, kā arī premjerministre bija saņēmusi privātpersonas iesniegumu ar lūgumu izvērtēt situāciju.

Straujuma lūgusi apturēt šā rīkojuma izpildi un Veselības ministrijai sniegt skaidrojumu par konkrēto situāciju.

Kā norāda Valsts kanceleja, šāda Veselības ministrijas rīcība apdraud valsts pārvaldes politisko neitralitāti un neatbilst labas pārvaldības praksei, kā arī tiesvedības gadījumā valstij var radīt finansiālus zaudējumus.

ZVA direktores vietniece Dace Ķikute vakar, 26.augustā, saņēmusi veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) rīkojumu par pārcelšanu Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra direktora vietnieka amatā, sākot ar 28.augustu, informē ZVA pārstāvis Jānis Graudiņš.

ZVA ieskatā rīkojums neatbilst normatīvo aktu prasībām, tāpēc aģentūra ir vērsusies Valsts kancelejā ar lūgumu vērtēt pārcelšanas rīkojuma tiesiskumu.

Belēvičam jau labu laiku ir izveidojies konflikts ar ZVA direktori Ingunu Adoviču. ZVA direktorei Belēvičs pārmet rīcību, kas novedusi pie tā, ka Latvijā ir ļoti dārgas zāles. Viņai ticis piemērots arī disciplinārsods, kuru gan amatpersona ir pārsūdzējusi. Savukārt pats Belēvičs, kurš savulaik strādājis farmācijas biznesā, šajā procesā tika nonācis interešu konfliktā, uz ko norādīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Adovičai novembrī beidzas darba līgums par ZVA direktores pienākumu pildīšanu, un veselības ministrs ir paziņojis, ka tas netiks pagarināts.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (20)

klusais 28.08.2015. 12.14

Interesanti ko Straujuma darīs tālāk … nez kapēc čuja, ka viss rezultātā notiks kā Belevičs ieplānojis …

+2
0
Atbildēt

1

    Charlie Hebdo > klusais 28.08.2015. 14.05

    klusais

    Beļēvičam nav lielas manerva iespējas, jo čekas ieliktnītis, Maizītis, atkal var piedraudēt atņemt viņam pielaidi valsts noslēpumiem.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

Lauris Grâvelis 27.08.2015. 17.49

Beidzot Straujuma kaut ko dara, ka Belēvičs klaji atbrīvojas no savam privātajam biznesam tik neērtiem cilvēkiem un ieceļ vietā Zaļās partijas biedrus. To jau Belēvičs izliekas nezinām, ka zāļu cenas nosaka vertikālā integrācija tirgotāju vidū un daži spēlētāji, kas pat kontrolē zāļu piedāvātāju pozīcijas.

ZVA, līdzās CSDD un dažām citām, ir vienas no kvalitatīvākajām iestādēm Latvijā, nodrošinot neatkarīgu un profesionālu darbu. Salīdzinot ar citām attīstītām valstīm, kur zāļu tirgus groži ir palaisti vaļīgāk, Latvijā nelegālo zāļu tirdzniecība ir daudz mazāka un arī tirgotāji klaji nenozāļo cilvēkus (to dara ārsti!)

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu