Stūra mājai vēl neizdodas atrast īrniekus • IR.lv

Stūra mājai vēl neizdodas atrast īrniekus

25
Stūra mājai jeb Tetera namam sākta fasādes restaurācija. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Ēkai sākta fasādes un jumta restaurācija; plāno atjaunot Tetera nama vārdu

Bijušajai Valsts drošības komitejas ēkai Rīgā, Stabu ielā, jeb tā sauktajai Stūra mājai joprojām nav izdevies atrast īrniekus, intervijā Latvijas Radio 1 atzinis ēkas apsaimniekotāja “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Tols. Patlaban sākta ēkas fasādes un jumta restaurācija, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv.

Fasādes un jumta atjaunošana maksās apmēram pusmiljonu eiro, un tālākā nākotnē plānots ķerties pie iekšdarbiem. VNĪ speciālisti cer, ka remonts palīdzēs mazināt ēkas drūmo tēlu un varēs atgriezties pie sākotnējā Tetera nama nosaukuma, iespējams, vieglāk atrodot īrniekus ēkas augšējiem četriem stāviem.

Pagaidām namā darbojas izstāde pirmajā stāvā un čekas pagrabos. Par visas ēkas saturu joprojām skaidrības nav, atzīst Tols: “Kamēr neizremontēsim iekštelpas un nesavedīsim kārtībā komunikācijas, droši vien būs grūti kādu atrast.”

“Ja mēs atstātu ēku tādā izskatā, kādā tā bija pirms darbu sākšanas, man liekas, ka neviens nomnieks arī neatrastos,” saka VNĪ vadītājs, ”vienīgais interesents pagaidām ir un paliek Okupācijas muzeja biedrība [ar izstādi “Stūra māja”]. Kaut ko labu var izdarīt, pirmkārt, atbrīvojot namu no tā drūmuma – ne tikai vizuāli, bet arī saturiski un jēdzieniski. “Stūra mājas” ekspozīcija ir “Stūra mājas” ekspozīcija, bet nams lai tomēr turpmāk ir Tetera nams.”

Komentāri (25)

traductrice 21.08.2015. 11.58

Tetera īres nams kļuva par Stūra māju, tomēr Stūra māja nekad vairs nepārtaps par Tetera namu. Un diez vai Teters gribētu atjaunot savu vārdu namam, kas ir kļuvis par komunisma terora simbolu.

+15
0
Atbildēt

1

    DD1 > traductrice 21.08.2015. 12.04

    > traductrice

    “Tetera īres nams kļuva par Stūra māju, tomēr Stūra māja nekad vairs nepārtaps par Tetera namu”

    Tieši tā un visi to saprot, bet VNĪ izliekas par nezinīšiem.

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

Skumjais Bruņinieks 21.08.2015. 09.47

Ko tur tagad lieki izteikties, viss jau uzrakstīts un pateikts.

Pašlaik notiek kaut kas prātam neaptverams, liekās, ka tā nav patiesība.

Sajūta tāda, ka dzīvojam atjaunotā PSRS.

Ļautiņi mīļie !

Latvieši!

Attopieties un mēģiniet sagremot šo šausmīgo plānu –

nav tālu tā dieniņa, kad viss, kas notika šajā drūmajā “lopkautuvē”, tiks pakāpeniski nogludināts un aizmirstībai nolemts.

Gunārs Astra, kas tika čekas pagrabos turēts, kapā otrādi apgriezīsies.

Mēs vienkārši uzspļaujam visiem tiem nevainīgajiem upuriem, kas tika nomocīti šajā mājā.

Vai varam iedomāties kādu tautu pasaulē, kas atļautos iznīcināt vietu, kur mocīta tā tika.

Tieši tā – viss, kas notiek un, kas tiek plānots ap Čekas stūra māju, ir piemiņas iznīcināšana.

Varam iedomāties, ko teiktu un, kā rīkotos ebreji, ja kāds prātā jucis “žīds” ierosinātu Osvencimas nometnē ierīkot glamūrīgus motelīšus un izīrēt tos naci.

Attopieties, es vēlreiz lūdzu, neļausim notikt šim noziegumam.

Ja viss, ko paredzējusi ir KP sekretāra, čekista Lemberga Sistēma notiks, ja nams tiks “atbrīvots no drūmā tēla”, ja tiks ” atņemts tam drūmums” un mēs to pieļausim, es droši varēšu teikt – latvieši nav ne graša vērti.

Vai tiešām esam tāds nožēlojams lopu bars, pērkamas dvēselītes??!!

Lūdzu, lūdzu izlasiet šo rakstu vairākas reizes un varbūt sapratīsiet, cik daudz tur cinisma, nelietības un necieņas pret mūsu tautu un tās ciešanām.

+16
-3
Atbildēt

8

    lno > Skumjais Bruņinieks 21.08.2015. 16.29

    andrejs. Varianti ir vairāki, bet šī histērija par naudas tērēšanu un “rūpes” par Vecrīgu ir smieklīgas uz LM, Citadeles, Zelta tilta, visus nenosaukt, fona…Ja jau rūp Vecrīga, tad OM ēku vajag nojaukt. Tie, kuri tagad Nāgeli grib pataisīt par ierāvēju un nodevēju, agrāk abām rokām balsoja par draudzību ar SC:)

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    lno > Skumjais Bruņinieks 21.08.2015. 14.41

    zanE.:):):).Straujumai bija uzspļaut Būvniecības likumam

    __________________________

    Lācītim nebija?:):):)

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    “ja nams tiks “atbrīvots no drūmā tēla”, ja tiks ” atņemts tam drūmums” ”

    ===

    Nomierinies, nekas tāds nevar notikt. Tie ir tikai VNĪ izmisīgi pūliņi kaut ko darīt ar īpašumu, kam īsti nevar atrast pielietojumu (un iegūt līdzekļus tā uzturēšanai).

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    Charlie Hebdo > Skumjais Bruņinieks 22.08.2015. 11.44

    andrejs

    Čekas kājslauķi pamatoti baidās, ka Stūra mājā okupācijas aina būs pārāk reālistiska, tāpēc dzen “tuftu”, ka civiliedzīvotāju masu slepkava, sadists, marodieris, kapu un pieminekļu apgānītājs un vecenīšu un zīdaiņu izvarotājs, vai Vīzentāla centra terorists, pēc OM Strēlnieku laukumā, apmeklējuma, iznāks laukā kā cilvēks.

    Atkārtoju, jau kuro reizi, tas kuru interesē Latvijas vēture, obligāti aizstaigās līdz Stūra mājai, bet tas kuru nē, neparko neapmeklēs OM un tāpēc nav jākropļo Vecrīgas tēls. Apvienotais Strēlnieku un Leģionāru muzejs būtu jāpārvieto uz Karātavu laukumu.

    Es nekad neietu uz Holokausta muzeju, vai Ļeņina mauzoleju, pat ja tie būtu vienīgie objekti pilsētā un tur nebūtu pat neviena kroga. Esmu divas reizes pats apmeklējis Berlin Wall Museum Rietumberlīnē, blakus Checkpoint Charlie un pat nezinu vairs, cik reizes tur speciāli esmu vedis cilvēkus, kuri ar mani ir bijuši kopā Rietumberlīnē vai pēc sienas nojaukšanas. No visas sirds, kā objektu Nr 1. iesaku to visiem Berlīnes viesiem,

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    zanE. > Skumjais Bruņinieks 21.08.2015. 15.00

    …. “Konkrētajam objektam (OM) plānošanas un arhitektūras uzdevums bija izsniegts jau 2007.gadā. Termiņš bija pagarināts un noslēdzās šā gada 5.aprīlī. Taču šajā termiņā būvvaldē netika iesniegts Okupācijas muzeja [rekonstrukcijas] tehniskais projekts. Līdz ar to šobrīd iesniegtā iecere ir uzskatāma par jaunu un jāvērtē atbilstoši pagājušā gada 1.oktobrī spēkā stājušamies Būvniecības likumam un tam pakārtotajiem normatīvajiem aktiem”…

    ———————————

    ….bet…Tu, ln0, pat neapjēdz par ko ir runa…Tev galvenais – purkšķīti palaist….

    +9
    -5
    Atbildēt

    0

    zanE. > Skumjais Bruņinieks 21.08.2015. 10.08

    …saki – “Nomierinies, nekas tāds nevar notikt.”

    ….es nebūtu tik pārliecināta…prievīšbāleliņi aizspersies pie Straujumas un viņa nespēs turēties pretī kungu šarmam un atbalstīs jebkuru viņu prasību…Straujumai bija uzspļaut Būvniecības likumam, ja kungiem sagribējās baņķieru cienīgus kabinetus un miljonus nobēra pie Nāgela un Nollendorfa kājām aci nepamirkšķinot, kas viņai tāda Stūra māja, kas “cienījamajiem vēsturniekiem” rada diskomforta sajūtu…

    +13
    -8
    Atbildēt

    0

    TanteSidra > Skumjais Bruņinieks 21.08.2015. 22.28

    lno 16:29 “…histērija par naudas tērēšanu un “rūpes” par Vecrīgu ir smieklīgas..[..]..Nāgeli grib pataisīt par ierāvēju…”

    ~~~~~~

    Lielas valsts naudas notriekšanā apšaubāmas jēgas pasākumos nav un nevar būt smieklīga.

    Mēs nepildām NATO kolektīvas aizsardzības līguma saistības, tam aizvien mums naudas nav, bet, – tajā pašā laikā kur un kad vien varam prasām NATO palielināt izdevumus Latvijas aizsardzībai. Abas augstākā valsts amatpersonas Vējonis ar Straujumu sola nodrošināt OM biznesam pieprasītos deviņus miljonus un vienlaicīgi aicina palielināt NATO klātbūtni Baltijā.

    Par to varam gari un plaši izpausties, bet te es gribēju arī ko citu teikt.

    Nebūs labi ja tikko kādā jautājumā mūsu viedokļi nesaskanēs viens otru par čekistu sāksim godāt. Kronis bija aizvakar 15:04 lamas uznāciens: “un kur tad Zaiga Gaile ar moskovītu aizmaksāto intelektuello arķitekturas utuvanagu kompāniju?”

    Es nebiju te ne vakar ne aizvakar, bet man liekas ka tā saiet matos domu biedriem ir ļoti nemērķtiecīgi. Tā runāt viens uz otru var tikai tādi kas ar ārsta zīmēm.

    Bez tam, – tiem, kas lobē vai vienkārši atbalsta jauna objekta celšanu Vecrīgā, OM piebūvi Nākotnes nams vai sauciet to kā gribiet, derētu apzināties, ka tie parakstās uz Čekas nama likvidāciju.

    Te piekrītu Skumjais Bruņinieks:

    “…Mēs vienkārši uzspļaujam visiem tiem nevainīgajiem upuriem, kas tika nomocīti šajā mājā.

    Vai varam iedomāties kādu tautu pasaulē, kas atļautos iznīcināt vietu, kur mocīta tā tika.

    Tieši tā – viss, kas notiek un, kas tiek plānots ap Čekas stūra māju, ir piemiņas iznīcināšana.”

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > Skumjais Bruņinieks 21.08.2015. 15.48

    Okupācijas muzejs ir jāsaglabā esošajā vietā bez nejēdzīgi dārgās “tikai 17*21 piebūves”. Un paplašināšanās jāveic Stūra mājā. Stabu un Brīvības ielu stūris ir īstā vieta, kur stāstīt par krievu okupantu zvērībām un starptautisko likumu pārkāpumiem, kas līdz pat šim laikam nav novērsti.

    Lai gan es šaubos, ka tā būs – līdz šim OM ekspozīciju var raksturot ar vārdiem “remdena”…

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

DD1 21.08.2015. 12.03

VNĪ nevar (un nevarēs) atrast bijušajai Valsts drošības komitejas ēkai, jeb Stūra mājai īrniekus, bet Straujuma “piemet” valsts naudu Okupācijas muzeja piebūvei. Elementārs nesaimnieciskums, nemaz jau nerunājot par ētiku, loģiku utt.

+15
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu