Valdība varētu pārskatīt lēmumu par peļņas atņemšanu kultūras iestādēm • IR.lv

Valdība varētu pārskatīt lēmumu par peļņas atņemšanu kultūras iestādēm

25
Latvijas Nacionālā opera. Foto: Kaspars Krafts, F64

Nākamā gada budžeta tēriņus ministrijām rosina «griezt» par 1-5%

Valdība nākamnedēļ, iespējams, pārskatīs lēmumu par peļņas neatstāšanu vairāku Kultūras ministrijas (KM) kapitālsabiedrību rīcībā, šodien žurnālistus informēja Ministru prezidente Laimdota Straujuma, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv.

Valdība otrdien, 11.augustā, nolēma peļņu atstāt piecām no deviņām KM kapitālsabiedrībām – Rīgas cirks, Liepājas Simfoniskais orķestris, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Valmieras Drāmas teātris un Daugavpils teātris varēs valstij dividendēs izmaksājamo peļņas daļu jeb 90% no kapitālsabiedrības tīrās peļņas ieguldīt dažādu saimniecisko vajadzību īstenošanai, nevis iemaksāt valsts budžetā.

.Savukārt valdība peļņas daļu neatļāva paturēt Latvijas Nacionālajai operai un baletam, VSIA “Latvijas koncerti”, Jaunajam Rīgas teātrim un Latvijas Leļļu teātrim. Pret šo lēmumu īpaši asi protestēja operas vadītājs Zigmārs Liepiņš. Iestāžu vadītāji pārmeta Kultūras ministrijai nepārdomātus ieteikumus valdībai, kuru dēļ iestādēm tagad jākavējas ar nepieciešamiem uzlabojumiem un attīstību, bet budžetu ar šiem ieskaitījumiem tāpat nevarētu salāpīt.

Straujuma ar kultūras ministri Daci Melbārdi pārrunās šo situāciju. Premjerministre uzskata, ka summas, kādas KM kapitālsabiedrības lūgušas paturēt to rīcībā, ir salīdzinoši mazas. “Mēs varētu budžetā izturēt šo nepārskaitījumu,” teica Straujuma. Vienlaikus viņa apzinās, ka Finanšu ministrijai par to joprojām būs iebildumi, tāpēc, ja nākamnedēļ valdībā vēlreiz būs jāskata KM lūgums, diskusijas būs ļoti asas. Līdzīgi varētu būt arī ar Veselības ministrijas kapitālsabiedrībām – slimnīcām.

Valdība savā lēmumā ņēma vērā Pārresoru koordinācijas centra atzinumu, kas bija izvērtējis uzņēmumu likviditāti un to, vai peļņas daļas neatstāšana negatīvi neietekmēs tā darbību. Peļņas daļa tika atstāta tām kapitālsabiedrībām, kurām tā ir būtiska, lai pastāvētu. Liepiņš preses konferencē uzvēra – ja Latvijas Nacionālās operas un baleta peļņa jāatdod valstij, ne institūcijai, ne sponsoriem nav motivācijas ieguldīt.

Finanšu ministrija (FM) piedāvā nākamā gada valsts budžetā samazināt visu ministriju bāzu izdevumus par 1%, 3% un 5%, šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, premjerministri Laimdotu Straujumu (Vienotība) un Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču sacīja finanšu ministrs Jānis Reirs (Vienotība). Paredzēts, ka FM varētu veidot darba grupu, kas pētīs, kuru ministriju tēriņus varētu samazināt par 1%, kuru par 3%, kuru pat par 5%. Iespējams, ka tēriņi tiks mazināti, nepērkot jaunas mašīnas vai datorus.

Četras ministrijas būs izņēmumi un to izdevumi netiks samazināti – Aizsardzības, Iekšlietu, Veselības, kā arī Izglītības un zinātnes ministrija savus izdevumus nemazinās, jo to vadītās nozares ir prioritāras.

Komentāri (25)

DontUworry 14.08.2015. 11.35

No budžeta (Latvijas iedzīvotāju samaksātajiem nodokļiem) dotētās valsts iestādēs nevar runāt par peļnu. Tehniski tām var konstatēt ieņēmumu pārsniegumu pār izdevumiem, un tas ir grāmatvedības termins bez taustāma labuma.

0
0
Atbildēt

1

    Optiskais Tēmeklis > DontUworry 14.08.2015. 16.41

    Un kam un kāds labums, ja šai situācijā Vienotības Reirs arņem 10 000 (?!) eiro Leļļu teātrim? Tikpat bezjēdzīgi, cik nožēlojami.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu