Mūžībā aizgājusi vokālā pedagoģe un dziedātāja Anita Garanča • IR.lv

Mūžībā aizgājusi vokālā pedagoģe un dziedātāja Anita Garanča

12
Anita Garanča. Foto: Lita Krone, LETA

 

Latvijas Nacionālā opera un balets dziļās sērās paziņo, ka pēc smagas slimības mūžībā aizgājusi izcilā vokālā pedagoģe Anita Garanča (10.02.1949 – 23.07.2015).

Pirms nedēļas viņas meita Elīna Garanča sociālajā tīklā “Facebook” paziņoja, ka uz laiku pārtrauc aktīvu koncertdarbību, lai būtu kopā ar māti viņas dzīves pēdējās dienās.

Anita Garanča bija ilggadēja LNO vokālā pedagoģe un skolojusi lielāko daļu Nacionālās operas solistu.

Daļa no viņiem tagad uzstājas uz pasaules mēroga operas skatuvēm. Viņas audzēkņi ir tādi dziedātāji kā Maija Kovaļevska, Ilona Bagele, Evija Martinsone, Ieva Parša, Inga Šļubovska, Viesturs Jansons un citi. Anitas Garančas meita ir pasaulslavenais mecosoprāns Elīna Garanča. Audzēkņi atzīst, ka Anita Garanča ar savu augsto profesionalitāti un sirds siltumu palīdzējusi attīstīt ne tikai viņu balsis, bet arī personību.

Garanča ieguvusi divas augstākās izglītības: Latvijas Mūzikas akadēmijā – vokālā un kordiriģēšanas jomā, bet maģistra grādu vokālajā un skatuves mākslas izglītībā Latvijas Kultūras akadēmijā.

Pagājušā gadsimta 80.gados Garanča bija soliste leģendārajā kamerkorī “Ave Sol”, vēlāk turpināja neatkarīgas solistes karjeru kamermūzikā.

Pēdējos gados, būdama profesore, viņa savu māku nodeva jaunās paaudzes dziedātajiem Mūzikas akadēmijā, Kultūras akadēmijā, kā arī Latvijas Nacionālajā operā.

Garanča ir palīdzējusi iestudēt daudzus un mūziklus un muzikālas teatra izrādes. Regulāri piedalījusies žūrijās vokālās mākslas konkursos Latvijā un ārzemēs.

 

 

Komentāri (12)

Bet 23.07.2015. 18.56

Skumja ziņa. Lai vieglas smiltis Garančas kundzei. Paldies par to ko viņa darījusi Latvijas labā.

+7
-1
Atbildēt

0

andrejs 23.07.2015. 17.59

Liels zaudējums. Līdzjūtība Elīnai.

+6
0
Atbildēt

1

    lno > andrejs 23.07.2015. 18.50

    Pievienojos.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Andra Tallija 24.07.2015. 07.37

Visdzilaka lidzjutiba gimenei un tuviniekiem.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu