Par balsu pirkšanu "Saskaņas" labā uzrāda apsūdzību diviem vīriešiem • IR.lv

Par balsu pirkšanu “Saskaņas” labā uzrāda apsūdzību diviem vīriešiem

24
Viens no "Saskaņas" deputātiem Saeimā Andrejs Elksniņš pēc 12.Saeimas vēlēšanām nebija apmierināts ar rezultātiem Latgales vēlēšanu apgabalā. Izrādās, ka Rožupes pagastā balsis par "Saskaņu" pirktas par naudu. Foto: Nora Krevneva, F64

Vīrieši savas balsis pārdevuši apmaiņā pret naudu un spirtu

Latgales tiesas apgabala prokuratūra uzrādījusi apsūdzību diviem vīriešiem par balsu pirkšanu partijas “Saskaņa” labā pērn notikušajās Saeimas vēlēšanās, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka apstiprināja, ka 8.jūlijā apsūdzības uzrādītas divām personām pēc Krimināllikuma panta par kavēšanu īstenot vēlēšanu tiesības. Partiju nosaukumu un personu vārdus Eiduka neatklāja.

Taču aģentūras LETA rīcībā esošajā 8.jūlija lēmumā par Fjodora Martinova saukšanu pie kriminālatbildības teikts, ka Rožupes pagastā dzīvojošais Fjodors Martinovs 2014.gada rudenī pirms oficiālās 12.Saeimas vēlēšanu dienas Līvānu novada Rožupes pagastā pēc Anatolija Sproges piedāvājuma vienojās, ka viņš atradīs cilvēkus, kuri par naudas atlīdzību vai spirtu būtu ar mieru nobalsot vēlēšanās par 11.sarakstu – partiju “Saskaņa” – un izdarīs plus atzīmi pretī kandidāta Andreja Elksniņa uzvārdam.

Apsūdzība uzskata, ka Martinovs pierunāja un saņēma četru cilvēku piekrišanu par mantisku atlīdzību nobalsot vēlēšanās par 11.sarakstu.

Sproge un Martinovs vienojušies, ka Sproge atvedīs šīs personas uz balsošanas iecirkni. Vēlēšanu dienā Sproge ar kādam uzņēmumam piederošu mikroautobusu atveda uz Rožupes kultūras namā izvietoto iecirkni Martinovu un četrus vēlētājus, teikts apsūdzībā.

Kad Martinovs un četri vēlētāji atgriezās pēc balsošanas un uzrādīja Sprogem atlikušos balsošanas biļetenus kā apliecinājumu, ka viņi balsojuši par 11.sarakstu, Sproge kā atlīdzību katram no viņiem samaksāja pa desmit eiro, norādīts lēmumā par saukšanu pie kriminālatbildības. Pēc tam Sproge un Martinovs aizbraukuši un pēc pusstundas atveduši uz autobusa pieturu vienu litra pudeli ar neatšķaidītu spirtu, kuru Sproge nodevis Martinovam, bet tas vēlāk sadalījis starp diviem nobalsojušajiem vēlētājiem.

Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā atrodamā informācija liecina, ka Rožupes kultūras namā tieši Elksniņš no visiem “Saskaņas” deputāta kandidātiem saņēmis vislielāko plusu skaitu – 12, bet svītrojumu viņam nebija. Elksniņš tika ievēlēts 12.Saeimā.

Deputāts Andrejs Elksniņš uzskata, ka lietā par iespējamo balsu pirkšanu “Saskaņas” labā maksāts par liecību maiņu. Elksniņš LETA pauda, ka pašlaik pret “Vienotību” un politiķi Dzintaru Zaķi ir jau trīs krimināllietas saistībā ar balsu pirkšanu un šī ir ceturtā lieta, kurā “Vienotība” “met cilpas”.

“Ja iepriekšējās lietās viņi aprobežojās ar balsu pirkšanu, tad šajā maksāts arī par liecību maiņu,” piebilda politiķis. Viņš iespējamos pārmetumus “Saskaņai” vērtēja kā “absolūtas muļķības”.

Jau ziņots, ka Drošības policija bija sākusi vairākus kriminālprocesus par iespējamu 12.Saeimas vēlēšanu balsu pirkšanu par labu vairākām partijām vai to kandidātiem. Vairākas lietas jau atrodas tiesā.

Rēzeknes tiesā, piemēram, tiek skatīta krimināllieta, kur divas personas apsūdzētas par desmit vēlētāju balsu pirkšanu par labu “Vienotības” politiķim Dzintaram Zaķim. Lietas iztiesāšanu plānots turpināt 14.septembrī. Šajā lietā uz apsūdzēto sola sēdušies uzņēmējs Andris Kozulis un kāds Andrejs Sačkovskis.

Cita lieta atrodas Kuldīgas tiesā. Neoficiālā informācija liecina, ka šajā lietā kandidāts, kura labā balsis, iespējams, pirktas, ir advokāts un Latvijas Zaļās partijas valdes loceklis Mārtiņš Martinsons, kurš Saeimas vēlēšanās startēja no Zaļo un zemnieku savienības saraksta, taču ievēlēts netika.

(papildināta ar deputāta Elksniņa viedokli)

Komentāri (24)

aivarsk 17.07.2015. 11.08

Par balsu pirkšanu “Saskaņas” labā uzrāda apsūdzību diviem vīriešiem

________________________________

Vai virsraksts gadījumā nav seksisks? Kā jūs zināt, ka vīriešiem? Pasīviem vai aktīviem? Vai varbūt tās bija transpersonas?

+1
0
Atbildēt

0

v_rostins 16.07.2015. 17.11

Divas reizes ar paša asinīm esmu pircis vēlētāju balsis, kad VDC man ir nākuši klāt cilvēki, lai es nodotu tās priekš viņu tuvinieka. Paņēmu solījumu, ka visa viņu ģimene balsos par maniem kandidātiem un brīdināju, ka manis nodotās asinis var izrādīties inde, ja viņi būs mani piešmaukuši. Esmu izbeidzis plurālismu ģimenē pēc tam, kad mani vecāki bija nobalsojuši par Gorbunova “smuko frizūru”, ka arī vienmēr ietekmējis visus no manis materiāli atkarīgos. Ejot uz vēlēšanām, vienmēr paņemu līdzi kādu paziņu, kurš pēc manām domām ir politiski infantīls, lai viņa balss netiktu nolaista kanalizācijā vai netiktu ienaidniekam.

Redzot, cik nekaunīgi rīkojas ZRP(v) un viņu paģeļņiki, SC, valsts glābšanas vārdā nākošreiz nepažēlošu naudu nelegālam alkoholam un nopirkšu pāris simts litru spirta.

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu