Bizness meklē aizstājēju Krievijas tirgum • IR.lv

Bizness meklē aizstājēju Krievijas tirgum

24
Foto: Lauris Aizupietis, F64
Arnis Blūmfelds

Uzņēmējdarbībai kļūstot arvien globālākai, tā kļūst arī neparedzamāka

Pirmā pusgada dati rāda, ka biznesa pasaule ir Krieviju „norakstījusi”, proti, pieprasījums pēc kredītinformācijas biznesa vajadzībām uz Krieviju un Ukrainu ir samazinājies par 80%.

Finanšu informācija, kompānijas kredītreitings un ieteiktais kredītlimits ir pašreiz Latvijā populārākie biznesa izlūkošanas instrumenti, kas tiek pieprasīti darījumu risku mazināšanai. Otra būtiskākā ekonomiskās krīzes mācība ir kavēto maksājumu izslēgšana, jo tieši kompāniju likviditātes rādītājs ir pirmais, kas „cieš” no regulāriem novēlotiem maksājumiem. Kā rāda “Coface” finanšu analītiķu pieredze, kavētajiem maksājumiem sasniedzot 80%, uzņēmums piedzīvo būtisku apgrozāmo līdzekļu trūkumu, un tas ir viens solis līdz bankrotam.

Pašlaik vislielākais pieprasījums pēc kredītreitinga novērtējuma ir par Eiropas un NVS valstu uzņēmumiem, it īpaši tām valstīm, ar kurām Latvija robežojas. Tāpat liela uzņēmēju interese saglabājas par uzņēmumiem Polijā, Čehijā, Vācijā, Lielbritānijā, Somijā. Šim sarakstam šogad pievienojusies arī Ķīna – 2015.gada pirmajos piecos mēnešos pieaudzis kredītinformācijas pieprasījumu skaits uz Ķīnu par 20%.

Katru mēnesi pieaugošais pieprasījums pēc kredītinformācijas par eksotisku valstu uzņēmumiem liecina par to, ka bizness aktīvi meklē aizstājēju Krievijas tirgum, un Latvijas uzņēmēju sadarbības līgumi ar Pakistānas, Kataras, Kuveitas, Kongo vai Libānas valstu kompānijām vairs nav izņēmuma gadījums.

Papildus pieprasījumam pēc kredītinformācijas palielinās pieprasījums pēc eksporta darījumu kredītrisku apdrošināšanas, it īpaši interese ir palielinājusies pēc Krievijas krīzes. Ukraina, Krievija, tāpat pēdējie notikumi Grieķijā, ir uzskatāms piemērs uzņēmējiem, kādēļ ir vērts nodrošināties pret riskiem.

Starptautiskajam kredītrisku apdrošinātājam “Coface” bija nepieciešama viena diena, lai pieņemtu lēmumu atcelt pilnīgi visus kredītlimitu nodrošinājumus Grieķijai visā pasaulē. Uzņēmējiem, kas strādā šajā valstī, tas nozīmēja, ka vienā dienā viņu biznesa situācija mainījās par 180 grādiem. Uzņēmējdarbībai kļūstot arvien globālākai, tā kļūst arī neparedzamāka. Lai arī Latvijas uzņēmējdarbības vidi minētais lēmums saistībā ar Grieķiju neietekmē tieši, atsevišķas biznesa nozares līdz gada beigām izjutīs pastarpinātas sekas. Būtiski šis solis skar lielāko daļu Eiropas ekonomisko „milžu” – Vāciju, Itāliju, Franciju, t.i., valstis, kurām Grieķija ir nozīmīgs biznesa partneris.

Aktīvākie uzņēmumi Latvijā informācijas „ievākšanā” pārstāv būvniecības, tirdzniecības (preču izplatītāji) metālapstrādes, kokmateriālu ražošanas – pasaules ekonomisko satricinājumu jūtīgāko nozaru pārstāvji. Lielā interese pēc kredītinformācijas no mazu, nišas produktu (koka tara, plastmasas vāciņi u.tml.) ražotājiem liecina par uzņēmējdarbības paradumu maiņu, proti, arī Latvijas ražotāji izvēloties eksporta partneri, sākumā noskaidro summu par kādu pārdot preci, ir garantija saņemt pēcapmaksu.

Tāpat pēdējo gadu notikumi pasaulē ir veicinājuši to, ka arī Latvijas biznesa apritē ir stabili ienācis termins „politiskais risks”, kas ir kļuvis par vienu no biznesa attīstības vērtēšanas faktoriem. Fakts, ka uzņēmumi mācās no pieredzes, raksturojams, kā pozitīva tendence – uzņēmēji saprot, ka bankrotēt var jebkura kompānija jebkurā brīdī.

Esam novērojuši arī tendenci, ka, kompānijai strādājot gan iekšējos, gan ārējos tirgos, sākotnējā interese ir pēc eksporta darījumu apdrošināšanas, bet vēlāk uzņēmums pieņem lēmumu izmantot kompleksu apdrošināšanas pakalpojumu, t.i., apdrošināties arī pret riskiem iekšējā tirgū.

Autors ir starptautiskā kredītrisku apdrošinātāja “Coface” direktors Latvijā

 

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu