"Vienotība" piedraud Straujumas parlamentārajam sekretāram ar amata zaudēšanu • IR.lv

“Vienotība” piedraud Straujumas parlamentārajam sekretāram ar amata zaudēšanu

74
Rihards Kols. Foto: Ieva Čīka, LETA

iņš parakstījis opozīcijas ierosinājumu sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi bēgļu jautājumā

Ministru prezidentes parlamentārais sekretārs Rihards Kols (VL-TB/LNNK) varētu zaudēt amatu par parakstīšanos par Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu bēgļu jautājumā.

Ārkārtas sēdes sasaukšanai nepieciešami 34 deputātu paraksti, un tieši Kola paraksts bijis pēdējais nepieciešamais. Kopumā par šo ierosinājumu bija parakstījušie 45 deputāti no Latvijas Reģionu apvienības, “No sirds Latvijai”, “Saskaņas” un Nacionālās apvienības.

Šādu VL-TB/LNNK rīcību “Vienotība” vērtē kā koalīcijas līguma pārkāpumu. “Vienotības” Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Kārlis Šadurskis (V) norādīja uz koalīcijas līguma punktu, kurā noteikts, ka partneri nevar atbalstīt opozīcijas ierosinātu Saeimas ārkārtas sēžu sasaukšanu, ja par to nav pieņemts atšķirīgs koalīcijas partneru lēmums.

Politiķis piebilda, ka šo jautājumu varētu pārrunāt nākamajā valdošās koalīcijas sanāksmē. Pēc Šadurska domām, VL-TB/LNNK pārstāvjiem būtu jājautā, vai viņi grib turpināt strādāt ar pašreizējiem partneriem. “Kādreiz ir grūti atšķirt ziloņa trauku veikalā veiklās kustības no apzinātas rīcības,” norādīja politiķis.

Savukārt Kols atgādina, ka, “tāpat kā likumdevējvara – Saeima – un izpildvara – Ministru kabinets – ir atdalītas, tāpat arī nodalīti ir mani amati kā Saeimas deputātam un Ministru prezidentes parlamentārajam sekretāram. Viens neprevalē pār otru un lēmumi, kurus esmu pieņēmis kā brīvi ievēlēts Saeimas deputāts, nevar un nav sasaucami vai jebkādi saistāmi ar manu darbu Ministru prezidentes birojā. Politisko spēlīšu vidū diemžēl arī aizmirsts par jebkādu korektu, juridiski pamatotu vai tīri cilvēcīgu pieņemamu attieksmi un etiķeti darba attiecību jautājumu risināšanā”.

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars vaicāja, vai parakstīt kopā ar opozīciju ierosinājumu par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekļu atlaišanu nav vērtējams kā koalīcijas līguma pārkāpums. Tāpat Dzintars šaubījās, vai pieņemt nostāju bēgļu politikā, ignorējot Nacionālās apvienības nostāju, atbilst koalīcijas principam saskaņot svarīgus jautājumus.

“Mēs vienmēr esam savu nostāju pauduši, mēs esam noraizējušies par šo situāciju un izmantojam visas iespējas, lai pievērstu sabiedrības uzmanību,” sacīja Dzintars, skaidrojot, kāpēc VL-TB/LNNK atbalstīja ierosinājumu par ārkārtas sēdes sasaukšanu.

Paraksti par ārkārtas sēdes sasaukšanu tika vākti vakar, un pēc Saeimas sēdes “Vienotības” un VL-TB/LNNK politiķi ilgāku laiku bija palikuši sēžu zālē, pārrunājot šo jautājumu. Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, Straujuma jau trešdien esot informējusi Kolu, ka viņu varētu atbrīvot no šī amata. Oficiāli šāds lēmums vēl nav pieņemts.

Šadurskis, lūgts komentēt iespēju atbrīvot no amata valdības vadītājas parlamentāro sekretāru, sacīja, ka “būtu konsekventi un loģiski, ja Ministru prezidente izraudzītos citu parlamentāro sekretāru”. “Tas tieši ir parlamentārā sekretāra uzdevums – nodrošināt komunikāciju starp Ministru kabineta locekļiem un Saeimu. Tas ir primārais parlamentārā sekretāra uzdevums, un šī nav komunikācijas nodrošināšana,” norādīja politiķis.

Savukārt Dzintars teica, ka Kols pildījis savus pienākumus pēc labākas sirdsapziņas. Šajā pusgadā, kad norisinājās Latvijas prezidentūra, Kols ieguldījis lielu darbu, piedalījies neskaitāmās sanāksmēs. “Un neviens viņam nevar pārmest, ka viņš rīkojies saskaņā ar savu sirdsapziņu un partijas ideoloģisko pārliecību,” teica VL-TB/LNNK līderis.

Saeimas ārkārtas sesijas sēdē deputāti ceturtdien kvoruma trūkuma dēļ līdz galam neizskatīja opozīcijas partiju un nacionālās apvienības iesniegto lēmumprojektu uzdot Ministru kabinetam sniegt skaidrojumus bēgļu jautājumā.

Saeimas sēdē kvoruma nebija, jo balsojumā nepiedalījās “Vienotības” un Zaļo un zemnieku savienības deputāti. Kvoruma trūkuma dēļ sēde tika pasludināta par slēgtu.

 

Komentāri (74)

guna 09.07.2015. 12.18

Vienotība uzvedas kā bandīti – ar draudiem, izrēķināšanos mēģina par visu vari panākt savu. Šis jautājums patiešām ir ļoti svarīgs Latvijas nākotnei, tāpēc par to ir jādiskutē, jāinformē sabiedrība un jāpiekāpjas sabiedrības vairākumam nevis šauri jādomā par saviem labumiem, ieguvumiem un siltām vietiņām Briseles gaiteņos.

+14
-5
Atbildēt

3

    andrejs > guna 09.07.2015. 12.28

    nevis šauri jādomā par saviem labumiem, ieguvumiem un siltām vietiņām Briseles gaiteņos

    ————————–

    laikam Straujuma sapņo par kaut ko līdzīgu Dombrovska karjerai Briseles mīkstajos krēslos.

    +9
    -6
    Atbildēt

    0

    guna > guna 09.07.2015. 12.40

    Ielaboju:))

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    aivarsk > guna 09.07.2015. 12.34

    Guna. Vienotība sāk uzvesties kā bandīti

    ____________________________________

    SĀK?????????????????????

    +11
    -4
    Atbildēt

    0

Krix 09.07.2015. 12.50

Kkur tāds koalīcijas līgums atgādina bandītu vienošanos….jeb vienotie domā, ka citām partijām nav savas programmas, idoloģijas un principu – nu gluži kā viņiem pašiem !

+11
-3
Atbildēt

1

    Ēriks > Krix 09.07.2015. 13.14

    Bēgļu jautājums attiecas tikai uz Vienotību un ZZS,runas vīriem spēks rokā,un ko tie nolemj,tas paliek.Bez goda maltītes nekādi nevar!

    “Jā, dienas jādod,” Prātnieks sacīja, nemaz viņā neklausīdamies, “jo tas ir tiesa, ko mērnieka cienīgs tēvs teica, ka, ja viņš ar saviem puišiem strādās, tad tur, kur mērīs, to vasaru tik nomīdītu zāli un nomīdītu labību vien dabūsim pļaut; un viņš turklāt negrib nebūt par velti, jo vai mums kuram diena par divdesmit kapeiku daudz vairāk maksā? Un, kad skaita vēl goda maltīti klāt, kura izmaksās varbūt rubli uz ikkatra saimnieka – par nieku viņš, zināms, netaisīs -, tad sanāks varbūt vairāk nekā trīsdesmit kapeiku par dienu. Tā ir pilnīga alga.”

    “Tās goda maltītes gan nemaz nevajadzēja,” tā otrais runas vīrs, tas ar bālajiem matiem, ņurdēja, “tādas pasaules bērnu dzīres vis Dievam nepatīk. Labāk lai maksā vien visu naudā.”

    “Goda maltītes vis nevar atlaist, jo tā ir vairāk nekā nauda,” Prātnieks aizstājās. “Pie tāda galda tu, draugs, neesi gan vēl sēdējis, kāds būs tur, kur varbūt sulaiņus un pavārus vedīs no pilsētām.”

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

lno 09.07.2015. 12.10

Ja Vienotības politiķi būtu neatkarīgi, tad viņi katru dienu neiesistu kārtējo naglu savā zārkā. Liekas Šadurskim pilnīgi nobrucis jumts, bet tā taču nav – kas velnam atdevis mazo pirkstiņu…

Vai beidzot nebūs atbrīvojusies vietiņa Junkeram jeb viņš par dumju?:)

+12
-5
Atbildēt

5

    Normunds > lno 10.07.2015. 00.04

    Es domāju, ka drīz Saskaņa , Vienotība un ZZS apvienosies ap Aivaru Lembergu kā Latvijas tautas tēvu. Māte būs Čigāne.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Normunds > lno 09.07.2015. 23.59

    Šādu VL-TB/LNNK rīcību “Vienotība” vērtē kā koalīcijas līguma pārkāpumu. “Vienotības” Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Kārlis Šadurskis (V) norādīja uz koalīcijas līguma punktu, kurā noteikts, ka partneri nevar atbalstīt opozīcijas ierosinātu Saeimas ārkārtas sēžu sasaukšanu,

    =================

    Koalīcijas līgums nav reglamentēts nevienā normatīvajā aktā, tāpēc fiļkinas gramotas pārkāpšana nevar nest tiesiskas sekas oficiālam amatam. Izskatās ka Lemberga/kremļa koalīcija ZZS/jenoti vēlas par visām varītēm atbrīvoties no NA un paņemt koalīcijā Saskaņu ( lasi Единая Россия https://er.ru/ )

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Normunds > lno 10.07.2015. 00.04

    Putins būs krusttēvs..

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    v_rostins > lno 10.07.2015. 03.22

    Normunds

    Lemberga ietekme ir stipri pārspīlēta. Jaunā koalīcija būs triāde, kas tiks vadīta no Antonijas ielas nama. Tam vajadzēja būt skaidram jau dienā, kad Puķina favorītu, Vējoni, ielika preža krēslā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    fretka > lno 09.07.2015. 13.02

    Ja Vienotības politiķi būtu neatkarīgi, tad viņi katru dienu neiesistu kārtējo naglu savā zārkā.

    —-

    Neviens zārks nav bezizmēra. Pēdējai naglai var pietrūkt vietas :)

    +11
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu