Grib noteikt akcīzes nodokli šokolādei, cukuram un sālim • IR.lv

Grib noteikt akcīzes nodokli šokolādei, cukuram un sālim

83
Šokolādes konfektes. Foto: Evija Trifanova, LETA

VM redz iespēju budžetā iekasēt pat papildu 30 miljonus eiro

Veselības ministrija (VM) sagatavojusi priekšlikumus nākamā gada budžeta ieņēmumu palielināšanai par teju 30 miljoniem eiro un šī mērķa sasniegšanai rosina noteikt akcīzes nodokli arī šokolādei, sālim, cukuram un citiem produktiem, aģentūrai LETA pastāstīja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

VM ir izstrādājusi priekšlikumus noteikt akcīzes nodokli vairākiem pārtikas produktiem un augu aizsardzības līdzekļiem, kā arī vairākām precēm. VM sākotnēji vēstīja, ka šādi budžetā varētu papildus rast 9,5 miljonus eiro, ziņo LETA.

Tomēr VM ir izstrādājusi priekšlikuma papildinājumus, kurus iesniegusi Finanšu ministrijai. Jaunais piedāvājums paredz noteikt akcīzes nodokli cukura konditorejas izstrādājumiem jeb karamelēm, īrisiem un citām konfektēm, šokolādei un tās izstrādājumiem, kā arī miltu konditorejas izstrādājumiem. Šiem produktiem VM vēlētos noteikt akcīzes nodokli 41 eiro apmērā par 100 kilogramiem produkta.

Tāpat VM rosina sālim noteikt akcīzes nodokli deviņu eiro apmērā par 100 kilogramiem, bet cukuram – 14 eiro apmērā par 100 kilogramiem.

Ar akcīzes nodokli varētu aplikt kartupeļu čipsus, sāļos riekstus, popkornu un sāļās kukurūzas uzkodas, kas satur sāli vairāk nekā 1,25 grami uz 100 gramiem produkta. Šiem produktiem VM vēlētos akcīzes nodokli noteikt 41 eiro apmērā par 100 kilogramiem, lai arī sākotnēji izskanēja 21 eiro.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka ministrija vēlētos akcīzes nodokli noteikt desām un tamlīdzīgiem izstrādājumiem no gaļas, gaļas subproduktiem vai asinīm, pārtikas izstrādājumiem uz šo produktu bāzes, citādi gatavotiem izstrādājumiem vai konserviem no gaļas, gaļas subproduktiem vai asinīm, sālītai, sālījumā, žāvētai vai kūpinātai gaļai un gaļas subproduktiem, kuru saturā sāls ir vairāk par 1,8 gramiem uz 100 gramiem gaļas produkta. VM vēlas šiem produktiem akcīzes nodokli noteikt nevis septiņu, bet gan 21 eiro apmērā par 100 kilogramiem produkta.

Tāpat ministrijas plānos ir noteikt nodokli palmu eļļai, cūku taukiem, kā arī gatavajām zupām un buljoniem, izstrādājumiem to pagatavošanai, kuru saturā sāls ir vairāk nekā viens grams uz 100 gramiem produkta. Iepriekš ministrija vēlējas šiem produktiem akcīzes nodokli piemērot 21 eiro apmērā par 100 kilogramiem vai litriem produkta, tomēr tagad plāns ir šo likmi paaugstināt līdz 41 eiro.

Savukārt saldinātiem bezalkoholiskajiem dzērieniem VM vēlētos akcīzes nodokli trīskāršot, ne tikai dubultot, kā tas izskanēja sākotnēji. Šobrīd tas ir 7,4 eiro par 100 litriem, savukārt ministrija vēlētos nodokli palielināt līdz 22,2 eiro par 100 litriem dzēriena.

Tāpat ministrijas iecerēs ietilpst noteikt atsevišķu akcīzes nodokļa likmi bezalkoholiskajiem dzērieniem, kas satur vairāk nekā 15 miligramus metilksantīna jeb kofeīna uz 100 mililitriem, tai skaitā noteikt akcīzes nodokli enerģijas dzērieniem – 29,6 eiro par 100 litriem.

VM uzskata, ka piemērot akcīzes nodokli šiem produktiem vajadzētu, lai veicinātu iedzīvotāju vidū veselīgākus uztura paradumus, kā arī samazinātu neveselīgu pārtikas produktu lietošanu, mazinātu iedzīvotāju aptaukošanos, ne tikai pusaudžu, bet visas populācijas vidū.

Ministrija norāda, ka tradicionāli vairākās Eiropas Savienības valstīs akcīzes nodokli piemēro pārtikai, kas ir pārāk trekna, pārāk salda vai pārāk sāļa, nekā indivīdam ir nepieciešams ikdienas uzturā. Ministrija norāda, ka akcīzes nodokļa likmes ir noteiktas atbilstoši citu valstu pieredzei un Pasaules Veselības organizācijas ekspertu ieteikumiem.

VM piedāvā paaugstināt akcīzes nodokļa likmi sasmalcinātajai tabakai līdz 62 eiro par vienu kilogramu. Šobrīd akcīzes nodoklis šim produktam ir 60 eiro par vienu kilogramu.

Paredzamie papildus ieņēmumi no akcīzes nodokļa neveselīgai pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem būtu aptuveni 29,9 miljoni eiro, uzskata VM.

 

Komentāri (83)

fretka 03.07.2015. 14.19

Kāpēc aizmirsts par akcīzes nodokli maizei un kartupeļiem?

+15
-2
Atbildēt

0

dzeris49 03.07.2015. 15.25

Tagad Stradiņos ieraka zemē 12 miljonus, nu būs papi8ldus 30 milj., varēs ierakt divarpus reizes vairāk, varēs atkal uzsākt kādu celtniecību, kādas jaunas birokrātiskas struktūraws radīšanai, utt., maz ticams, ka šī nauda aizies konkrēti slimnieku ārstēšanai vai izmeklējumiem.

Igaunijā līdz tādam absurdam neaizdomājas, toties iezīmēta daļa no soc. nodokļa iet medicīnas finansēšanai, un cilvēki var saņemt med. palīdzību par simbolisku līdzmaksājumu, tur pat nav tādas VM, visu regulē slimokase, un nav jāuztur dārga, nekompetenta un korumpēta birokrātiska struktūra.

Latvijā, saprotams, nekas tāds nav iespējams, jo tad jau naudas plūsmas ietu garām birokrātijai un politiķiem, un politiķi nevarētu atlīdzināt saviem sponsoriem ar naudas novirzīšanu “pareizajiem cilvēkiem”.

Muļķuzemē viss pa vecam, un, jo tālāk, jo stulbāk, šī te “spožā” ideja ir tam apliecinājums, tā vietā, lai cīnītos ar korupciju, un sodītu tos, kas to naudu zog un izsaimnieko, kāsīsim iedzīvotājus, lai varētu izsaimniekot vēl vairāk, ne valsts, bet, anekdote.

+14
-1
Atbildēt

30

    Edgars Avotiņš > dzeris49 03.07.2015. 15.58

    Vispār jau atgādināšu, ka vecajās ES valstis vidēji “iekāš” budžetā kādus 50% IKP, kamēr Latvijā zem 28% – tā ka … iekāst no iedzīvotājiem vairāk būtu vēlams. (ja aizsardzība grib 2%, veselība 6%, izglītība vel kādus pāris%, zinātne 1% … un pensijas, vide, kultūra, infrastruktūra utml – skaidrs, ka ar līdzšinējiem nodokļu ienākumiem nepietiks.

    Par to, ka nepieciešams arī jēdzīgāk izmantot un apkarot korupciju – pilnība piekrītu.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    v_rostins > dzeris49 04.07.2015. 10.37

    klusais

    Ušmerika miļicija RCT, Kozlovska plintnieki Bolģerājā. Ja būtu vēlme iekasēt akcīzes nodokli maksimālā apmērā, likumdošana to paveiktu mēneša laikā un nezināmas izcelsmes organisms(lasi: krievijas pilsonis vai t.s. nepilsonis), kurš tirgo nezināmas izcelsmes akcīzes preces, pieķeršanas gadījumā būtu laimīgs tikt pāri Zilupei un nekad vairs nerādīties šai krastā.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    v_rostins > dzeris49 04.07.2015. 10.01

    Edgars Avotiņš

    Progresīvais ienākuma nodoklis izcili taisnīgs, tikai tas nedos pienesumu budžetam, jo ikviens to optimizēs. Nauda ir jāievāc ar nodokļiem, kurus nevar apiet, kā NĪ un transporta līdzekļu un tas mierīgi var būt progresīvs.

    Štrunts par progresīvo ienākuma nodokli, ja kaut būtu aizklapēta ZRP(v) paģeļņiku, SC, miļicijas cītīgi apsargātā spiķikvodkassigareti točka centrāltirgū un citur.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > dzeris49 03.07.2015. 18.21

    Džeri – mums ēnu ekonomika ir ap 25% un Eiropā vidēji ap 18% no IKP

    Pat ja korumpantus un nodoklu nemaksātajus apkaros līdz ES vidējam līmenim – tikuntā Latvija pārāk maz iekasēs nodokļos. Plānots jau ir apkarot un vērtējums ir, ka Latvija tuvākajos gados varētu samazināt ēnas par 1% gadā – bet … skaidrs, ka veco valstu līmeni mēs ļoti ilgi nesasniegsim – varam tikai pamazām tuvoties.

    Nodoklis uz cukuru, sāli utml … virziens ir pareizs tādā izpratnē, ka Latvijā nodokļus vajag pārcelt no darba algas uz patēriņu.

    Es tikai šaubos, vai akcīzes nodoklis ir tas labākais risinājums, jo sarežģīti administrējams.

    Manuprāt – varētu celt IIN 10% likmi (savas mantas pārdošana, kapitāla pieaugums utml) – pamazām uz 15% pusi.

    Būtu arī logiski apkarot PVN atgūšanu par privātu preču pirkšanu caur uzņēmumiem – bet kā to izdarīt … nezinu.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 04.07.2015. 11.00

    …Dzeri…. Tu saki – “pieņemsim, visa prese meloja, kaut, grūti ticēt, ka viss tas tika izzīsts no pirksta”…

    …………

    ….vai atceries tā laika virsrakstus?…pat uz viena, Tu, paspēji uzķerties – “Mediju pārstāvji pārsteigti par redzēto Jezdakovas dzīves vietā”…un…cilvēkiem rosās fantāzija, tekstu nelasot…bet realitātē – pārsteigums par vienkāršību, luksus mantu neesamību un 1000 latu “atradumu” skaidrā naudā….

    …Jezdakova netika apcietināta, ne arī apsūdzība uzrādīta, bet mediji pasniedza divdomīgus virsrakstus un attīstīja tekstus pieļāvumu formā, jo…lai mediju pasniegto ziņu lasītu/skatītos – ir vajadzīga sensācija…bet cilvēks tiek apzīmogots un Tu esi vislabākais piemērs, cik vieglu roku sabiedrība šo štempeli izmanto, pateicoties masu mediju pārprastai “vārda brīvībai”…

    …MM veido sabiedrisko domu, taču nejūt nekādu atbildību par savu darbu un tā ir vislielākā nelaime Latvijas masu mediju pārstāvjiem – uzticības zaudēšana…

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 04.07.2015. 14.36

    …Dzeri…”starpnieks”, kurš saņēmis naudu, lai to, it kā kukuli, nodotu VID amatpersonām – ir aizturēts un tiks tiesāts, jo uzņēmējam, kuram stāstījis pasaciņas, ka “lietas nokārtos”, bet tādēļ nepieciešams kukulis – neko nav kārtojis, bet naudu iebāzis savā kabatā…salielījies un “draugu” uzmetis….ne pirmais, ne pēdējais tāds gadījums…

    ….par to tika ziņots arī MM, tikai šoreiz tā klusiņām, nemanāmi, bez liekas pompozitātes, jo uz nepārbaudītiem faktiem uzpūstais skandāls – pārplīsa kā ziepju burbulis….kurš tad gribēs atzīties, ka esi pārsālījis un pāršāvis pār strīpu?….

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 04.07.2015. 09.40

    klusais – labi, pieņemsim, visa prese meloja, kaut, grūti ticēt, ka viss tas tika izzīsts no pirksta, Jezdakova to nedarīja, bet, izdarīja zemāk stāvošie ierēdņi, tad, kāpēc nesoda tos?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 04.07.2015. 11.52

    NEEsmu nekāds lielais specialists pa nodokļiem, utt.,bet, med. sistēmā gan nedaudz orientējos, un reāli zinu to bardaku un dārdzību, ja esi nopietni saslimis, kas ir pie mums, un varu salīdzinot ar to, kā analoģiskos gadījumos ir Igaunijā, cik lielas izmaksas, kā viss notiek, utt., ja ne “teorētiski, tad tīri praktiski, pats caur saviem radiem esmu saskāries ar konrētiem gadījumiem.

    Kas att. uz Jezdakovu, ja reiz viss tas bija izdomāts, kāpēc nav tiesas procesi pret att. preses izdevumiem, likumdošana taču to atļauj?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 04.07.2015. 12.39

    ….Dzeri….neviena tiesa neuzsāks procesu par goda un cieņas aizskārumu, kurš pamatots ar pieļāvumu – “iespējams”…bet ar to pietiek, lai tauta ceptos un izgāztu savas negatīvās emocijas…un žurnālistu lomas tēlotājiem ir arguments – tas ir tikai viedoklis un par viedokli nevienu nevar notiesāt…ja kāds politiķis vai amatpersona mēģinās pret to sacelties – noraks sevi uz mūžīgiem laikiem….

    …atkārtošu n-to reizi – masu mediji gadiem nespēj vienoties par savas cunftes Ombuda izveidi?…vai tāpēc, ka tas priekš viņiem ir apdraudējums visatļautības ierobežošanai?…

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 04.07.2015. 11.10

    dzeris – es pēc pāris paša personīgi iepazītām situācijām Igaunijā skatos skeptiski uz stāstiem par sakārtoto sistēmu. Es drīzāk teiktu , ka igauņi māk uzspodrināt spalvas … starp citu tāpat kā leiši. Par medicīnas situācijas sakārtotību nemācēšu spriest … presē lasītajam uzticos ļoti nosacīti :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 04.07.2015. 11.06

    rostins – tur kaut kāds čurka visu to rajonu tur savā paspārnē.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 04.07.2015. 10.31

    dzeris – no mana subjektīvā viedokļa … – mēs Latvijā ļoti mīlam paši sev “dirst” virsū … , kamēr kaimiņos nav šī īpašība tik ļoti izteikta. Bet tā laikam ir mūsu problēma :)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 04.07.2015. 11.36

    …Dzeri…par Igaunijas nodokļu sistēmu 2015.gadā…salīdzināšanai:

    Igaunija

    Mēģinot atgūt konkurētspējīgas nodokļu sistēmas priekšrocības, salīdzinot ar pārējām Baltijas valstīm un arī Somiju, 2015. gadā Igaunijā ir samazināta ienākuma nodokļa likme. Iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir 20% (2014. gadā bijušā 21% vietā). Fiziskajām personām – nodokļu maksātājiem neapliekamais minimums ir 1848 EUR gadā (154 eiro mēnesī). Savukārt uzņēmumiem un ārvalstu komersantu pastāvīgo pārstāvniecību sadalītā peļņa, ziedojumi, reprezentācijas izdevumi un izdevumi, kas nav tieši saistīti ar saimniecisko darbību, tiek aplikti ar likmi 20/80. Šī likme arī piemērojama darbinieku papildlabumiem (fringe benefits) kopā ar sociālo nodokli.

    Igaunijas sociālās apdrošināšanas iemaksu sistēma ir mazliet sarežģītāka nekā citās valstīs, jo sastāv ne tikai no ierastā sociāla nodokļa, bet arī no citiem papildmaksājumiem. Tā 2015. gadā no darbinieka algas ietur 1,6% bezdarba apdrošināšanas iemaksas. Papildus tam darba devējs veic bezdarba iemaksas 0,8% apmērā. Sociālās nodoklis, ko veic darba devējs, ir 33% no bruto darba samaksas, un minimālais nodokļa apmērs 117,15 eiro mēnesī. Sākot ar 2012. gadu, darbinieki veic arī iemaksas valsts obligāto fondēto pensiju shēmā 2% apmērā, un no 2014. gada darbinieks var izvēlēties ieturējuma nodokļa likmi 3% apmērā. Kā sistēmas īpatnību var minēt zemes nodokli, ko maksā par zemes vērtību, izņemot zemi, kur saimnieciskā darbība ierobežota vai aizliegta. Zemes nodokļa likme ir 0,1 līdz 2,0 procenti no zemes vērtības.

    Kopumā, salīdzinot ar 15 Latvijas valsts nodokļiem, Igaunijas nodokļu sistēmā ir 8 valsts nodokļi (ienākuma, akcīzes, azartspēļu, pievienotās vērtības, zemes, sociālais, smago kravas autotransporta nodoklis un muitas maksājumi), kā arī 6 vietējie maksājumi (reklāmas, ielu un ceļu slēgšanas, transportlīdzekļu, dzīvnieku, izklaides nodoklis un stāvvietas nodeva).

    ….Baltijas valstu nodokļu pamatlikmju salīdzinājums:

    https://businessnetwork.lv/ievads/bilance/arvalstu-nodoklu-sistemu-iespejas-un-ipatnibas-27175

    ….tur atradīsi arī informāciju par Lietuvu un….Baltkrieviju….

    …no baltkrieviem gan mēs varētu pārņemt labu praksi attiecībā “izmirstošajām” lauku teritorijām:

    – Mazpilsētas/lauku stimuli uzņēmumu izveidei apdzīvotajās vietās un pilsētās, kur iedzīvotāju skaits ir mazāks nekā 50 000 cilvēku = 7 gadi atbrīvojums no peļņas nodokļa un 5 gadi nekustamā īpašuma nodokļa un vietējo nodokļu atbrīvojums…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Optiskais Tēmeklis > dzeris49 04.07.2015. 16.45

    Edgar, Tev tāpat kā VM pamuļķiem un nkauņām aizmirsies, ka “vecajās Eiropas valstīs” pilsoņu/iedzīvotāju ienākumi atšķiras no LV iedzīvotāju ienākumiem. Neesi pamanījis?

    Nodoklis/akcīze paredzēta arī gaļas žāvējumiem, — pārvaldes elites kārtējais sveiciens LV lauciniekiem.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 04.07.2015. 12.47

    Tad jau vajag ombudu arī sabiem,knabiem un dēpiem,kas dala pielaides zaķiem un potapkiniem ,bet uz ”pamatotu aizdomu” pamata nedod citiem.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 04.07.2015. 13.08

    Jebkurā gaidījumā, ja reiz tādas publikācijas, pieņemsim, ka pilnīgi sadomātas, parādījās, acīmredzot, bija kāds pasūtītājs, kuram tas izdevīgi.

    Un, cik noprotu kaut vai pēc klusais komentāra ( kurš, vispār, ir ļoti informēts cilvēks, viņa faktiem es es nešaubīgi ticu, cita lieta ir par to interpretāciju, bet, tas ir normāli) neviens nenoliedz, ka pats blēdības fakts pastāvēja, strīds varētu būt tikai par to, kurš to veica, tad, kāpēc vispār neviens netika saukts pie atbildības?

    Kāpēc visu to skandālu apklusināja, Jezdakova aizgāja, un netika meklēts ne pasūtītājs, ne izpildītāji, ne presē, ne VID?

    Nē, nu saprotu jau, ka nevajag būt naivam, jo, kaut vai pēc tā paša klusais vārdiem, mums nevienu augstākstāvošu blēdi nesoda nekad, tik daudz es arī saprotu, nu bet, pieņemsim, es esmu naivs, un uzdodu šādu jautājumu?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 04.07.2015. 23.46

    dzeris – par blēdībām runājot … NP uzdeva rakstisku jautājumu Pētersonei ( manuprāt tas bija maijā ) par PVN atmaksu apmēru 2014 un 2015 gadā pa mēnešiem … tas bija saistīts ar to ,ka ar PVN iekasēšanu iet nu galīgi šķērsām un bija zināms , ka PVN atmaksa ir būtiski palielinājusies konkrētajā mēnesī , atbilde bija , ka jautājumam nav nekāda sakara ar PVN iekasēšanu …

    Ja par procesiem VID , tad ir interesantas tendences , ka Pētersone atbrīvojas no cilvēkiem ,ko vēl esot FM 2002-2003 VID sistēmā atbildīgos amatos iebīdīja VD . Tas viss notiek bez lielas ažiotāžas , bet notiek :) Patreiz vienīgais , kas runā pretim Pētersonei ir Kravalis :) Pirmais mēģinājums noēst viņu nav izgājis cauri …

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 04.07.2015. 11.45

    …un vēl…ļoti interesants pensiju izdevumi ES-28 valstīs procentos no IKP:

    ….arī tas Tev būs pārsteigums… :)

    http://pbs.twimg.com/media/CI_LzKUUwAAJUBp.png

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 04.07.2015. 09.47

    dzeris – vai tad pirmo dienu dzīvo Latvijā ? Augstajos plauktos reāli nevienu nemaz nedomā sodīt … ir vajadzīgie un savu laiku nokalpojušie … tad nu viņus dažādos veidos pārbīda, dažus ar resna mieta pavicināšanu un tas arī viss. Un nevajag domāt , ka citur ir savādāk ( ar to domāju kaimiņu pieasaukšanu ) .

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 04.07.2015. 08.58

    dzeris – pastāsti kapēc domā , ka Jezdakova bija jāsoda un lietu noklusināja ? Tev ir kādi konkrēti fakti zināmi vai tikai tas , ko rakstīja prese? Man tajā pašā laikā VID struktūru labi zinoši cilvēki stāstīja , ka to , ko piesēja Jezdakovai viņa nemaz nevarēja izdarīt vai precīzāk to reāli varēja izdarīt zemāk stāvošas personas , nesauksim vārdos , bet tie ir zināmi . Tapēc arī man Jezdakovas apsūdzību noņemšana neizbrīnija , bet gan pārliecināja , ka tā bija vienkārši cīņa par amatu.

    Par nodokļu jēdzīgāku izmantošanu jau esmu rakstījis – redzot nodokļu izmantošanu nav motivācijas tos maksāt … tā vienkārši un elementāri.

    Un treškārt – ir jānormalizē attiecības VID – nodokļu maksātājs . Patreiz tas plūst kādā nesaprotamā represiju virzienā .

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 04.07.2015. 10.19

    Domāju gan, ka ideāli nav nekur, bet, daudz kur, tomēr, nedaudz savādāk ir, ne par velti Latvija visos negatīvos rādītājos daudz zemāk pat par kaimiņu valstīm, diezin vai korupcija un valsts nozagšana ir valsts pārvaldes modelis pilnīgi visur, citur ar to, tomēr, mēģina cīnīties, arī politiskā līmenī, Latvijā par to vairs pat vispār nerunā, jo tā ir sistēma, vai nu turi muti, piedalies un esi tur iekšā, ja pavērsi muti, tad lido ārā, un vēl vari zaudēt visu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 04.07.2015. 01.34

    – “Nevienā normālā valstī netiek nodokļa likme noteikta pēc ienākuma avota, ir viens income tax gan algai, gam depozītiem, gan dividendēm”

    ————————————————–

    ….Normund…man Tevi nāksies apbēdināt…

    http://www.pwc.com/gx/en/paying-taxes/overall-ranking-and-data-tables.jhtml

    http://www.pwc.com/gx/en/paying-taxes/index.jhtml

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Normunds > dzeris49 03.07.2015. 23.38

    zanE ….Edgar….mēs jau vairākkārt esam to izrunājuši – kapitāla pieauguma nodoklis IR 15%….ar 10% tiek aplikti bankas noguldījuma procenti – tos gan varētu aplikt ar 15%, it īpaši, ja ņem vērā faktu, ka bankas par noguldījumiem vairs negrib maksāt noguldījuma procentus… :)

    …tāpat – varētu dividendēm nodokli paaugstināt no 10% uz 15%…un tas būtu tikai loģiski…

    …kura partija saņemsies to ierosināt?..

    ====================

    Nevienā normālā valstī netiek nodokļa likme noteikta pēc ienākuma avota, ir viens income tax gan algai, gam depozītiem, gan dividendēm un Latvijas gadījumā visiem ienākumiem jānosaka 23%, kādu maksā cilvēki no minimālās algas.

    Neviena partija to neierosinās, jo visas partijas ir partijas sponsoru īsā pavadiņā.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 04.07.2015. 10.06

    rostins – piekrītu ,ka būtisks rādītājs cik ļoti valsts grib sakārtot nodokļu sfēru ir vienkāršais “spirtik-cigareti” Centrāltirgū … Klasiskākais piemērs valsts cīņai pret nelegālo alkohola apriti ir “točka” Bolderājā tieši pretī Policijas logiem … tas ir reāls pasākums :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 04.07.2015. 09.05

    Edgars Avotiņš – progresīvo nodokli kavējas ieviest , jo tā administrēšana ir sarežģīta un iespējams rezultāts neattaisnos līdzekļus :)

    Piebildei par ēnu ekonomiku – to varētu mazināt , ja vienkāršotu piemēram grāmatvedības uzskaiti mazajiem uzņēmumiem , kuri idejiski netrāpa zem mikrouzņēmuma statusa . Relatīvi sarežģītā grāmatvedība daudzus dzen pelēkajā zonā , jo tā ir lētāk un vienkāršāk .

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 04.07.2015. 10.59

    klusais – nedomāju gan, ka tikai tur ir problēma.

    Notiek taču dažādu starptautisku aģentūru pētījumi, kas balstās uz objektīviem rādītājiem.

    Kāpēc Latvija nespēj izveidot tādu veselības aprūpes modeli, kā Igaunijā?

    Valstis taču absolūti analoģiskas un salīdzināmas pēc visiem parametriem

    Elementāri – tur politiķi domā, kā būtu lētāk, bez liekas birokrātijas, un ērtāk nodokļu maksātājam, Latvijā politiķiem motivācija pavisam cita – visai naudai jāiet caur politiķu un VM birokrātu rokām, lai var novirzīt “kam vajag”.

    Un līdzīga situācija arī citur, igauniem viss daudz sakārtotāks, kaut, saprotams, savas problēmas ir katram.

    Tad kas vainīgs, varbūt, dažāda mentalitāte, mums vairāk tā “austrumu” mentalitāte, igauņi ir vairāk ziemeļieropieši?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > dzeris49 04.07.2015. 08.51

    Zane – atvaino par to kļūdu

    p.s.

    Rekur Delfos Vienotības Atis Lejiņš rosina progresīvo nodokli

    http://m.delfi.lv/versijas/article.php?id=46175741

    Tikai viņam laikam gan Vienotībā nav domubiedru un arī citas nevienas daudzmaz reālas SD partijas nav.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > dzeris49 03.07.2015. 19.19

    Edgars Avotiņš Vispār jau atgādināšu, ka vecajās ES valstis vidēji “iekāš” budžetā kādus 50% IKP, kamēr Latvijā zem 28% –

    ________________________________

    Atgādināšu, ka vecajās valstīs, pirms sākt slaukt govi, pagaidīja, kamēr tā nāk slaucama, nevis kā pie mums – sāka slaukt maziņu teliņu, visu laiku brīnoties, ko tas neaug lielāks un mēģina mukt?

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 03.07.2015. 20.28

    ….Edgar….mēs jau vairākkārt esam to izrunājuši – kapitāla pieauguma nodoklis IR 15%….ar 10% tiek aplikti bankas noguldījuma procenti – tos gan varētu aplikt ar 15%, it īpaši, ja ņem vērā faktu, ka bankas par noguldījumiem vairs negrib maksāt noguldījuma procentus… :)

    …tāpat – varētu dividendēm nodokli paaugstināt no 10% uz 15%…un tas būtu tikai loģiski…

    …kura partija saņemsies to ierosināt?…

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 03.07.2015. 16.11

    Tad tu domā, ka nodoklis uz cukuru un sāli ir tas, kas atrisinās šo problēmu?

    Varbūt, vajag uzlabot VID darbu, teiksim, sodīt augstus VID ierēdņus, kā piemēram, Jezdakovu, par korupciju, nevis visu to lietu apklusināt, varbūt, vajag mainīt nodokļu sistēmu, un iesākumā arī domāt par jēdzīgāku nodokļu izlietošanu, nevis, uzlikt akcīzi uz produktiem, kas, saprotams, visvairķ atsauksies uz maznodrošinātiem, jo tie produktiem tērē lielāko daļu no sava budžeta?

    Varbūt, ar to kontrabandu jācīnas adekvātāk, jo bezakcīzes cigaretes un alkoholu var nopirkt katrā mazpilsētā?

    Kamēr valstī tāda korupcija un absolūta ar politiķiem saistīto personu nesodamība un visatļautība, sākot no visaugstākā līmeņa, nekādi akcīzes nodokļi nelīdzēs.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

traductrice 03.07.2015. 14.32

Man gan ir jautājums – kāds tam ir mērķis? Aizbildinās ar nodokļa uzlikšanu neveselīgai pārtikai, lai IEROBEŽOTU tās lietošanu, bet rezumējumā uzskaita, cik naudiņas varētu par to iekasēt cerībā, jo vairāk jo labāk. Nedaudz divkosīgi.

Lai vai kādi arī būtu patiesie nodomi, PĀRTIKAI, es uzskatu, nekādu nodokli likt virsū nedrīkst. Mums jau tā ir ļoti dārga pārtika pret pirktspēju. Ražotāji tiks nolikti dilemmas priekšā – vai nu iemācīsies, piemēram, ražot gaļu vispār bez gaļas vai šokolādi bez kakao un cukura, vai arī lēnā garā putēs ārā.

+13
-2
Atbildēt

2

    Normunds > traductrice 03.07.2015. 23.31

    Kāds ir mērķis? Mērķis ir viens, palielināt budžeta ieņēmumus. Viss pārējais ir bla bla tukša muldēšana.

    Ir samazināti darbaspēka nodokļi pēdējo gadu laikā, nodokļi no IKP nokritušies līdz 25% un tā jau ir robeža, kur jāsāk domāt, vai valsts vispār spēj pildīt savas funkcijas.

    Bet valdība un koalīcija tā vietā, lai paceltu Uzņēmumu ienākuma nodokli, kas ir nesamērīgi mazs pret Igaunijas un Lietuvas UIN, kā arī lai izlīdzinātu dividenžu ienākuma nodokli, depozītu nodokli ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, izlemj atkal ķerties pie rīkles nabagiem un aplikt ar nodokli pārtiku. Cūkas jūs esat!

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    fretka > traductrice 03.07.2015. 14.50

    Bet varbūt parādīsies “točkas”, kur uzņēmīgi kontrabandisti slepus tirgos sāļu gaļu un saldu šokolādi :)

    +14
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu