Prezidents Bērziņš izsludinās "tikumiskās audzināšanas" grozījumus • IR.lv

Prezidents Bērziņš izsludinās “tikumiskās audzināšanas” grozījumus

30
Valsts prezidents Andris Bērziņš. Foto: Evija Trifanova, LETA

Tomēr vēl būs jānodrošina normatīvā regulējuma precīzi formulējumi, norāda Valsts prezidents

Valsts prezidents Andris Bērziņš izsludinās Saeimā pieņemtos grozījumus Izglītības likumā, kas cita starpā nosaka, ka izglītības sistēma nodrošina izglītojamā tikumisko audzināšanu, kas atbilst Satversmē ietvertajām un aizsargātajām vērtībām, īpaši tādām kā laulība un ģimene.

Sociālajā tīklā Twitter sestdien izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile norāda, ka “prezidents atbalsta Izglītības likuma grozījumus, pret kuriem iebilda gan atbildīgā Saeimas komisija, gan Izglītības un zinātnes ministrija”.

Pieņemtais likums paredz vairākus jaunumus izglītības sistēmā – gan definējot Latvijas kvalifikāciju ietvarstruktūru, gan akcentējot izglītojamo tikumisko audzināšanu un izglītības iestādes padomes iesaisti mācību un audzināšanas procesā, gan paplašinot vidusskolu dibināšanas iespējas. Likums precizē prasības iestādes vadītājam, kā arī noteic, ka izglītības iestādes nosaukumam ir jābūt valsts valodā, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Bērziņš ir saņēmis vairākus argumentētus lūgumus gan izsludināt šo likumu, gan to neizsludināt un prasīt likuma otrreizēju caurlūkošanu. Valsts prezidents, izvērtējot paustos viedokļus, ir nolēmis likumu “Grozījumi Izglītības likumā” izsludināt, respektējot ievērojamo deputātu atbalstu kopumā pieņemtajam likumam, kā arī to, ka tiesību uz izglītību īstenošanas veids pamatā ir tiesībpolitisks jautājums. Saņemtie priekšlikumi tiks nosūtīti Saeimas atbildīgajai komisijai, jo tie prasa padziļinātu izvērtējumu un diskusijas.

Jau ziņots, ka viens no tiem, kuri vērsās pie prezidenta ar lūgumu neizsludināt likumgrozījumus, bija parlamentārietis Veiko Spolītis (Vienotība).

Vēstulē prezidentam Spolītis norādīja, “ka vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs par mācību līdzekļiem, metodēm, materiāliem, informāciju lemj vecāki skolas padomē, kas faktiski ļauj īstenot Latvijas Republikas Satversmei pretēju politiku”.

Spolītis lūdza Bērziņam pirms lēmuma pieņemšanas lūgt šīs normas saturisko ekspertīzi pedagoģijas zinātnes lietpratējiem no universitātēm, kā arī lūgt atzinumu lietpratējiem Izglītības kvalitātes valsts dienestā.

Spolītis uzsvēra, ka likums ir pretrunā ar Satversmē ietverto cenzūras aizliegumu. “Lai arī Satversmes priekšvārds nostiprina kristīgās vērtības, jāuzsver, ka Saeimas debates atspoguļoja Satversmes 99.panta pārkāpšanu, dodot priekšroku vienas reliģijas vienai konfesijai, iespējams, pat netradicionālai konfesijai vai tradicionālas konfesijas fundamentālisma sektai”.

Tāpat pieņemtais likums grauj izglītības sistēmas vienotību, turklāt iesaista administratīvu aktu izdošanā skolas padomes locekļus – vecākus un bērnus, kas izlemtu pedagoģiskās zinātnes lietpratēju vietā pedagoģijas metodes, kā arī “saskaldītu Latvijas izglītību tik sistēmās, cik ir iestāžu”.

Ņemot vērā to, ka likums paredz deleģējumu Ministru kabinetam atsevišķās jomās detalizēt Izglītības likumā noteikto, ir svarīgi nodrošināt normatīvā regulējuma precīzu formulējumu, norāda Valsts prezidents.

Likuma grozījumi arī nosaka, ka izglītības iestādēm, izņemot augstskolas, būs jāaizsargā izglītojamo no tādas informācijas un metodēm izglītības un audzināšanas procesā, kas neatbilst likuma mērķī ietvertajai izglītojamā tikumiskās attīstības nodrošināšanai. Ministru kabinetam būs jānosaka šīs sistēmas kārtība un izvērtēšanas kritēriji.

Likumā arī noteikts, ka valdībai būs jānosaka tikumiskās audzināšanas vadlīnijas.

Tāpat noteikts, ka Izglītības iestādes padome lemj par mācību un audzināšanas procesā izmantojamo metožu un informācijas, tostarp mācību līdzekļu un materiālu, atbilstību šā likuma mērķī ietvertajai izglītojamā tikumiskās attīstības nodrošināšanai, kā arī tikumiskās audzināšanas vadlīnijām.

Tādējādi Saeima atbalstīja daļu no deputātes Jūlijas Stepaņenko (S) iesniegtajiem priekšlikumiem.

Stepaņenko iepriekš piedāvāja Izglītības likumā iekļaut pantu “Izglītība un tikumība”, kurā tiktu noteikts, ka izglītības sistēma nodrošina izglītojamā tikumisko audzināšanu, kura atbilst Satversmes 110.pantā ietvertajām aizsargātajām un atbalstāmajām vērtībām, kā arī būtu paredzēts, ka mācību līdzekļu un citu materiālu, kuri var negatīvi ietekmēt izglītojamā tikumisko, estētisko, intelektuālo vai fizisko attīstību, izmantošana un izplatīšana izglītības iestādēs ir aizliegta.

Attiecīgie priekšlikumi todien sabiedrībā izraisīja plašas diskusijas, izskanot arī kritikai.

 

Komentāri (30)

dzeris49 27.06.2015. 18.25

Kurš tad par to šaubījās, manuprāt, Putinam būtu jāizsauc uz Kremli Bērziņš, SC un NA, un jāpiešķir tiem kāds oredenis, par Krievijas vērtību un mentalitātes iedzīvināšanu Latvijā, ko vērts vien tas, ka tagad “skolu vecāku padomes” krievu skolās būs tiesīgas ietekmēt izglītības saturu.

Par to vien visi SC un NA deputāti, kas par to balsoja, pelnījuši ne tikai ordeņus no Putina rokas, bet, arī Krievijas pilsonību un, pēc tam, varbūt, pat vietu Krievijas domē, Krievijā to piešķir par lieliem nopelniem Krievijas labā!

+10
-5
Atbildēt

20

    dzeris49 > dzeris49 28.06.2015. 07.27

    ASV AT nupat atzina, ka visos ASV štatos gejiem ir tiesības laulāties, jo tiesības visiem vienādas, neatkarīgi no seks. orientācijas.

    Nebūtu Latvijai pēdējais laiks izstāties no NATO, nu kā var būt vienā organizācijā ar ti “netikumīgu” valsti, un iestāties NVS, kas mūsu NA, SC, ZZS elektorātam ir tik tuva un saprotama pēc daudziem parametriem, būtu, vismaz, starp “savējiem”?

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Aldis Kaufmanis > dzeris49 28.06.2015. 11.07

    Džeri, ja šeit ir vērts lasīt komentārus, tad tas ir pateicoties Tev!

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 28.06.2015. 17.33

    Tās pašas, kas NA un SC – ksenofobija, homofobija, arhaika, liekulība, spekulācija uz atavistiskiem instinktiem, dubultmorāle, utt.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 27.06.2015. 19.27

    dieva vārds nesaprotu, kādi var būt iebildumi pret bērnu tikumisko audzināšanu?

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 29.06.2015. 01.42

    Krievijas senators no Arhangeļskas apgabala Konstantīns Dobriņins pieļāvis iespēju, ka Krievijā varētu atzīt viendzimuma laulības.

    Dobriņins intervijā izdevumam “Interfax” paziņoja, ka pasaule ir globāla, un tas esot tikai laika jautājums, kad minoritātes saņems vienlīdzīgas tiesības, kuras pašlaik viņām tiek liegtas.

    Senators, kurš ieņem arī konstitucionālās likumdošanas komitejas vadītāja vietnieka amatu, atklāja, ka tautiešiem “nevajadzētu iegrimt bārdainā un intensīvā cīņā pret gejiem”, bet gan jāmeklē tiesisku formu, lai nodrošinātu “sabiedrības balansu”.

    http://www.delfi.lv/news/world/other/krievijas-senators-pielauj-iespeju-atzit-viendzimuma-laulibas-valsti.d?id=46153133#ixzz3eOpNzmJ4

    0
    0
    Atbildēt

    0

    fretka > dzeris49 27.06.2015. 20.48

    Kāpēc tu, Džeri, vienīgais plāties ar tautību?

    “Un tev pret to krievu skolēnu vecāku ietekmi uz mācību programmām nav nekādi iebildumi?”

    Tev laikam īpaši rūp, lai tieši krievu skolēnu vecākiem nebūtu ietekme uz mācību programmām.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 29.06.2015. 10.30

    ksenofobija, homofobija, arhaika, liekulība, spekulācija uz atavistiskiem instinktiem, dubultmorāle, utt.

    ————————————

    ja viņiem ir šādas vērtības, tad tā ir baisa tauta.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 27.06.2015. 19.58

    Džeris šodien uzdodas par rusofobu :)

    ————————————

    mums jau te daudz tādu Krievijas nīdēju, bet krievu mīļotāju.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 27.06.2015. 20.20

    fretka – kur tu pamanīji rusofobiju manos komentāros?

    Tie 15% krievu, kam nepatik Putina režims, arī ir rusofobi?

    Vai tad vairs nespēj atšķirt pat tik elementāras lietas, nu tad vajag izlasīto ilgāk pārdomāt, un nereaģēt tik reflektori.

    Bet, atšķirībā no latviešiem fretkas un andra, citiem “īstenajiem latviešiem” no NA, un SC, Krievijas ietekmes palielināšanu krievu skolās caur “skolēnu padomēm” gan negribu.

    Vispār jau, ar jums, kā “īstenajiem latviešiem”, “diskutēt” samērā jautri, atkal jau nekādas atbildes vai komentāru pēc būtības, vienīgā – “dzeris ir krievs”, nu, fretka un andris, laikam ir latvieši, nu un?

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 27.06.2015. 23.37

    …Dzeri….fretka noteikti nav latvietis – citādi – būtu sesks, ne fretka…. :)

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    fretka > dzeris49 28.06.2015. 06.35

    Pieliku plusu par zooloģijas zināšanām.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    v_rostins > dzeris49 28.06.2015. 13.44

    dzēris49

    Ko vari ņemties, defektīvais? Krievijas valdošā parķija ir tādi pat fekāliju dzenātāji, kā ZRP(v) un tik pat zaglīga. Kā saka: “pidars pidaru saož pa gabalu”, un kāds te vispār varētu būt sakars ar NA?

    p.s. kā domā, vai Junkers ar Dombrovski ir pāris. Uzvedība abiem izteikti pederastiska un abu centība izpatikt kremlim, stipri līdzīga.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 28.06.2015. 21.55

    Ksenofobijas definīcija: Vietējo iedzīvotāju dziļa nepatika (bailes) pret ārzemniekiem, svešiniekiem, tajā skaitā — tūristiem. Ksenofobija var izpausties kā negatīva, dažkārt pat agresīva attieksme pret viesiem.

    ======

    Neatceros ka NA būtu ko sliktu teikusi par zviedru,somu,japāņu,vācu,igauņu,leišu tūristiem vai pat tiem,kuri palikuši te uz dzīvi.Tev,dzeri,ir cita informācija?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    v_rostins > dzeris49 28.06.2015. 19.35

    dzēris49

    Koprofobija ir visiem normāliem cilvēkiem, pat mans suns necieš sūdu smaku, kas ir relišers bļaģinās rossijas un ZRP(v) sodomītiem, kas dabīga aizsarreakcija, pac taču, koprofāg, zini, kādas nelāgas kaites esi saķēris Viss parējais ir raksturīgs tieši tavējiem, čekas un bandītu kājslauķiem, valsts izzadzējiem un UA dalītājiem.

    Kas attiecas uz krieviem, nepatika pret to starpetnisko pravoslavnutizēto negatīvo selekciju pieaug pasaulē ik dienas, tikai NA bija pionieri, laikā kad citi tos vēl neuzskatīja par lielāko sērgu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 27.06.2015. 19.35

    Nevajag liekuļot, visi zina, ko Krievija, SC un NA izprot ar to “tikumību”, un kāpēc tas likums pieņemts.

    Un tev pret to krievu skolēnu vecāku ietekmi uz mācību programmām nav nekādi iebildumi?

    Man jau izskatās, taisni tas, tās ietekmes palielināšana skolās, bija vajadzīgs SC, kad tas bīdīja to likumu, uz to “tikumību” tam dziļi nospļauties, un mūsu nacionālmuļķīšus SC vienkārši izmantoja, veikli spēlējot uz viņu homofobiju, kaut, protams, ir arī otrs variants, viņi apzināti nobalsoja par lielāku krievu skolu patstāvību mācību programmu izvēlē, tad rodas jautājums – kāpēc?

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 28.06.2015. 22.03

    arhaika, liekulība, spekulācija uz atavistiskiem instinktiem, dubultmorāle, utt. ir emocionāli vērtējumi,kuri nekādi nav nedz pārbaudāmi,ne novērtējami kādā nebūt skalā vai tabulā,lai saprastu kuram tad šīs īpašības piemīt vairāk,kuriem mazāk.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 28.06.2015. 21.59

    Homofobija

    Iracionālas bailes, vai cita negatīva attieksme un emocijas pret homoseksuālām personām. Homofobija bieži izpaužas kā naidīgi izteicieni vai naidīgi noziegumi citas diskriminējošas darbības, iebiedēšana un / vai homoseksuālu personu vajāšana. Homofobija bieži tiek jaukta ar bifobiju un / vai transfobiju, tomēr tās bieži vien pārklājas.

    ”””””””””’

    Nu ko tad Na ir teikusi?Kādi naidīgi izteicieni,vajāšanas,iebiedēšana ir bijusi?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > dzeris49 28.06.2015. 12.27

    Lai Prezidents noraidītu likumu – tad ir jābūt nopietniem iebildumiem no kādām Saeimas frakcijām vai kādām sabiedriskajām organizācijām. Patreiz nekā tāda nav. Ir atsevišķi iebildumi – un tie paši bez jebkādiem argumentiem.

    Tas likums pats pa sevi jau maz ko maina – viss būs atkarīgs no MK noteikumiem – un tur savukārt SC balsu nav. Līdz ar to … MK noteikumos ierakstīs, ka mācību priekšmets “Ētika” tiks pārsaukts par “Tikumisko audzināšanu” un ar to arī tā likuma radītās izmaiņas beigsies.

    Nu un – skolēniem tiks iemācīti tikumības pamati – Tev nebūs zagt, Tev nebūs nokaut, Tev nebūs no nodokļiem izvairīties, Tev nebūs Latvijas Radio 5 klausīties!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 28.06.2015. 15.59

    Kādas ir Krievijas vērtības,vari uzskaitīt,lūdzu,citādi man par Krievijas vērtībām nav ne mazākās sajēgas,neesmu interesējies.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    fretka > dzeris49 27.06.2015. 19.54

    Skaisti! Krievs Džeris šodien uzdodas par rusofobu :)

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

v_rostins 27.06.2015. 20.00

Vai izglības ministres paziņojums, ka arī no 2018. Latvija vēl nevarēs pāriet uz apmācībām valsts valodā, nepelna Putina ordeni, bet īpaši par UA dalīšanu krievu bandītiem un čekistiem?

+6
-1
Atbildēt

0

v_rostins 27.06.2015. 21.22

Viņu tikumi un tādus pie mums sapņo ieviest kremļa maukas, ZRP(v).

https://www.youtube.com/watch?v=cM9fSuh99h0

+2
-1
Atbildēt

1

    v_rostins > v_rostins 28.06.2015. 13.35

    Tiešām pretīgi radījumi, domāju, ZRP(v) pidrillas nav par matu labāki. Galvenais, lai latviešu jaunā paaudze par tādiem nekļūst.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu