Skanot dziesmām dažādu tautu valodās, sākas VIII Ziemeļu un Baltijas valstu dziesmu svētki • IR.lv

Skanot dziesmām dažādu tautu valodās, sākas VIII Ziemeļu un Baltijas valstu dziesmu svētki

33
Ziemeļvalstu un Baltijas valstu Dziesmu svētku līdzjutēji no Somijas. Foto: Ģirts Ozoliņš, F64

Svētkos piedalās 56 ārzemju kori

Skanot dziesmām dažādu tautu valodās, gājienā devušies VIII Ziemeļu un Baltijas valstu dziesmu svētku dalībnieki, ziņo LETA.

Svētku gājiens no Pils laukuma pa Vecrīgu devās uz Brīvības pieminekli. Visvairāk cilvēku gājiena dalībniekus sagaidīja pie Brīvības pieminekļa. Skatītāju rindās ir gan latvieši, gan ārzemnieki. Gājienu dokumentē arī ārvalstu mediji.

Gājiena sākumā pirmais tiek nests Latvijas karogs. Aiz tā seko Ziemeļu un Baltijas valstu dziesmu svētku karogs, kā arī visu dalībvalstu un Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē karogi. Aiz karogiem seko Latvijas un citu valstu oficiālie pārstāvji – ministri, vēstnieki, organizatori un virsdiriģenti.

Svētkos plaši pārstāvēti ir Latvijas kolektīvi. Te piedalās gan novadu kolektīvi, gan Rīgas kori.

Gājiena noslēgumā Brīvības pieminekļa laukumā kopkoris vienojās dziesmā “Saule, Pērkons, Daugava” virsdiriģenta Romāna Vanaga vadībā. Pie klavierēm bija dziesmas autors Mārtiņš Brauns.

VIII Ziemeļu un Baltijas valstu dziesmu svētki tika atklāti ceturtdienas vakarā.Svētki ilgs līdz 28.jūnijam.

Svētkos piedalās 56 ārzemju kori, kuros ir 1383 dziedātāji, kā arī Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Dānijas, Norvēģijas un Zviedrijas prezentācijas kori ar 160 dziedātājiem. Latviju pārstāv 251 koris ar 4616 dziedātājiem. Svētkos piedalās arī astoņi latviešu diasporas kori ar 178 dziedātājiem.

Ziemeļu un Baltijas valstu dziesmu svētku tradīcija iedibināta 1995.gadā ar mērķi pulcēt kopā Baltijas un Ziemeļvalstu amatierkorus, izkopjot Dziesmu un deju svētku tradīcijai raksturīgo kopdziedāšanu, arī izpildījumā “a cappella”, kura līdz tam bijusi raksturīga tikai Baltijas valstīs, un sekmēt savstarpēju Eiropas kultūras apmaiņu.

Pirmie svētki notika šīs tradīcijas dibinātāju valstī – Latvijā, Rīgā, kopā pulcējot gandrīz 6000 dziedātāju no Baltijas un Ziemeļvalstīm. Šogad svētku tradīcijai aprit 20 gadi – šo gadu laikā svētki sarīkoti visās tradīcijā iesaistītajās dalībvalstīs.

 

Komentāri (33)

Bet 26.06.2015. 17.39

atā, līdz rītvakaram!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu