Vēsturniece noskaidro čekas slepkavnieka vārdu • IR.lv

Vēsturniece noskaidro čekas slepkavnieka vārdu

13
Stūra mājas kameras "acs". Foto: Kaspars Krafts, F64

Noskaidrots čekas komandanta vārds, kuram bija saistība ar nāves sodu izpildi 1941. gadā

Latvijas Okupācijas muzeja pētniece Inese Dreimane, kura pēta čekas darbības vēsturi, ir noskaidrojusi, kā sauca čekas komandantu, kas 1941.gadā organizēja un iespējams pats izpildīja nāves sodus Latvijas pilsoņiem.

Cilvēks, kas ir līdzvainīgs šajos noziegumos, bija valsts drošības jaunākais leitnants Anatolijs Konstantīna dēls Jermolajevs, informē muzeja preses pārstāve Līga Strazda.

Latvijas PSR NKVD-NKGB (čekas) ēkā ierīkotajā šautuvē no 1941.gada 15.janvāra līdz 22. jūnijam tika sodīti ar nāvi vismaz 186 cilvēki. Saskaņā ar Padomju Savienībā pieņemto praksi, nāves spriedumus bieži izpildīja čekas komandanti.

Līdz šim vēsturnieku rīcībā gandrīz nebija informācijas par Rīgas čekas komandantu 1940./41.gadā. Aktos par „sprieduma izpildi” Jermolajeva paraksts vienmēr bija pirmais. Tikai pēc tam sekoja Baltijas īpašā kara apgabala (PribOVO) prokuroru Skokova vai Nosova un NKVD-NKGB 1.specdaļas priekšnieka vietnieka Zinovija Krivicka paraksti.

Šogad 15.jūnijā, pateicoties Latvijas Valsts Vēstures arhīvā esošajiem dokumentiem – mājas grāmatām – ir noskaidrots, ka komandanta pilnais vārds ir Anatolijs Konstantīna dēls Jermolajevs. Viņš kopš 1941.gada 30.janvāra dzīvoja Rīgā, Tallinas ielas 15.nama 5.dzīvoklī. Mājas grāmatā lasāms arī iemesls viņa aiziešanai no dzīvokļa: „Nezinams aizbēdzis”, kas ierakstīts 1941.gada 4.jūlijā. Vēsturnieku rīcībā pagaidām nav informācijas par Anatolija Jermolajeva tālāko likteni. Kā zināms, čekas noziedzīgā darbība Latvijā sākās drīz pēc komunistiskās okupācijas 1940.gada 17.jūnijā.

Latvijas Okupācijas muzeja bezmaksas izstādi par čekas vēsturi un gidu vadītas ekskursijas bijušajā čekas iekšējā cietumā var apskatīt Rīgā, Brīvības ielā 61.

 

Komentāri (13)

rinķī apkārt 17.06.2015. 21.14

Par Okupācijas muzeju lasu – ” …Kā privāts muzejs – tas ir ne tikai finansiāli, bet arī politiski neatkarīgs…”

Bet manprāt tas ir nepareizi. Tas ar ko nodarbojas šobrīd Okupācijas muzejs, tās ir lietas ar kurām atjaunotajai LR valsts līmenī vajadzēja nodarboties jau no pirmās dienas. Un šis materiāls bija jāapkopo vienā kārtīgā mācību grāmatā no kurām pēc vienotas programmas būtu visās LR skolās jāmāca Latvijas vēsture.

Visu cieņu okupācijas muzeja pētniece Inese Dreimane, bet ir diezgan dīvaini tikai pēc 24 neatkarības atgūtiem gadiem lasīt par kārtējām Kremļa okupantu zvērībām un tas tā ir tikai tādēļ, ka šī tēma – kas latviešiem ir Maskava un Kremlis nekad nav bijusi prioritāte atjaunotajā Latvijas Republikā, un tas ir tuvredzības kalngals.

+16
-1
Atbildēt

2

    v_rostins > rinķī apkārt 18.06.2015. 01.08

    miuma

    Ne jau katram vēsturniekam čeka ļauj pētīt savus dokumentus, izpētīs vēl ko nevajag, savukārt Strangas vai Gores – Kreituses pētījumi maz kam būs interesanti.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    miuma > rinķī apkārt 17.06.2015. 22.17

    Diemžēl vēsturnieku, kuri specializējušies attiecīgu tēmu izpētē, ir daudz mazāk, nekā t.s. “balto plankumu”. Tādēļ arī pētniecība noris lēnām.

    +13
    0
    Atbildēt

    0

Optiskais Tēmeklis 17.06.2015. 19.46

Būtu pīļnesis Svirkszdings nesājis pīles, neizlaistot urīnu, nevis ļautu viņam te piesārņot ēteru.

Dreimane IR vēsturniece un — tātad — prot šo to arī atrast.

Daiļrunīgi par bēgšanu no Tallinas ielas dzīvokļa, — sarkanarmija solījās sagrāt, toties, karam sākoties kā bēga! Padkrievi bieži raudāja, ka šiem šauts — nodevīgi? — mugurā. Ja jāšauj pa bēgošiem sargiem, tad kur vēl citur varētu trāpīt, ja ne mugurā un zemāk?

+8
-1
Atbildēt

2

    Aigars Brauns > Optiskais Tēmeklis 18.06.2015. 10.02

    > cinītis. Dērglis rostins ir Kremļa apmaksāts provokators, kura uzdevums ir nogānīt visu, kas Latvijā ir pozitīvs. Atšķirībā no Doveika, kurmīša u.c. provokatoriem šis preteklis ir divkārt bīstamāks, jo uzdodas par varenu Latvijas patriotu un sekmīgi apmuļķo glupākos lasītājus.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ciniits > Optiskais Tēmeklis 18.06.2015. 01.49

    Jūs esat interesants cilvēks, v_rostin: tas, ko dara kādas zinātnes jomas speciālisti (piemēram, vēsturnieki), ko pozitīvu izdarījuši citi cilvēki, tas allaž tiek apliets ar tādām samazgām (Jūsu ierasto sinonīmu rindu negrasos atkārtot), ka Jūsu komentiem gribas iet ar lielu līkumu. Ja es, kā dzeris49, būtu mediķis, diagnoze būtu skaidra – verbālā diareja.

    Nemēdzu interesēties par nepazīstamām personām, taču gribu uzdot Jums personisku jautājumu: ja nav īpaši grūti, esiet, lūdzu, tik laipns un atklājiet „Ir”šiem, kāds ir Jūsu pozitīvais veikums Latvijai? (ceru, ka ne tikai gānīšanās)

    Jā, un paldies Inesei Dreimanei, viņas bijušajam kolēģim Ritvaram Jansonam un citiem vēstures pētniekiem!

    +10
    0
    Atbildēt

    0

dullaisdauka 18.06.2015. 10.21

Jauki, bet, kas notiks tālāk? Jādomā, ka slepkava varētu būt sen miris, jeb tam varētu būt ap 95 gadiem… No visa var secināt tikai to, ka vēsturisks fakts ir nofiksēts, bet jēga maza. 1000-i čekas slepkavu ir daudz jaunāki un dzīvo starp mums. Ja nemaldos, čekas slepkavu komandieris, Johansona kungs, dzīvo Latvijā un pilnīgā labklājībā, bet par viņa saukšanu tiesas priekšā netiek runāts!

+4
-1
Atbildēt

2

    v_rostins > dullaisdauka 18.06.2015. 10.52

    dullaisdauka

    Visa mērķis, nekādā ziņa nepieļaut, ka ZRP(v) un to paģeļņiku, SC, radu, draugu padomnieku un sponsoru vārdi, kuru kartiņas atrodas čekas maisos nenonāk atklātībā, tāpēc lāģera kamerā šad tad ielaiž nedaudz skābekļa. Cik čekas slepkavnieku vārdus varētu atklāt, ja tās dokumentus varētu pētīt ikviens interesents, ne tikai čekas kuratoru pieļautais nelielais loks?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    miuma > dullaisdauka 18.06.2015. 17.01

    Vēsturnieki tiešām pārsvarā konstatē faktus. ar tiesas procesu ierosināšanu nodarbojas Prokuratūra u.c. tiesvedības iestādes.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu