Ārsti brīdina - pret gripu vasarā vakcinēties nevajag • IR.lv

Ārsti brīdina – pret gripu vasarā vakcinēties nevajag

2
Foto: Andriuss Ufartas, F64/BFL
Krista Petrošina

Kāds veselības centrs šādi ticis vaļā no vakcīnām, kurām beidzas derīguma termiņš

Vakcinēties vasarā pret gripas vīrusu nav pareizi – gripas vakcīna darbojas labi pusgadu, tātad nākamajā gripas sezonā tā vairs nebūs derīga, Ir.lv stāsta P.Stradiņa klīniskās slimnīcas infekciju uzraudzības dienesta vadītājs Uga Dumpis. Viņš un arī Bērnu slimnīcas ārsti aicina iedzīvotājus uzmanīties no tādiem piedāvājumiem, kas tagad sola lētas gripas vakcīnas.

Viens no tādiem gadījumiem, uz kuru asi reaģēja Bērnu slimnīcas ārsti, bija veselības un skaistuma centra “Adoria” piedāvājums. Bezmaksas gripas vakcīnu termiņš beidzās šovasar. 

Ir.lv noskaidroja, ka šīs bezmaksas vakcīnas centram bija palikušas pāri no iepriekšējās sezonas. To telefonsarunā apstiprināja veselības centra attīstības vadītāja Dana Valuškina, sakot: “Vairs tomēr šī iespēja nav pieejama, palikusi tikai viena vakcīna.”

Viņa stāsta, ka “Vaxigrip” vakcīnām derīguma termiņš esot līdz jūlijam, “tāpēc, lai tās nebūtu jāmet ārā, piedāvājam vakcinēties bez maksas”. Valuškina teic, ka šajā gadījumā vairāk esot domāts par cilvēkiem, kuriem nav naudas vakcinēties pret gripu par maksu.

Dumpis norāda, ka, tagad vakcinējoties, gripas pote nākamgad vairs nebūs derīga. Viņš gan iesaka potēties pret gripu, jo tas ir efektīvākais zināmais veids, kā aizsargāties no slimības. Bet vakcinēties ārsts iesaka tikai novembrī, jo tad gripas vakcīnas darbības ilgums būs līdz maijam, kad Latvijā pārsvarā beidzas gripas epidēmijas periods. Tagad vakcinējoties ar iepriekšējās gripas sezonas poti, var izrādīties, ka tā nav derīga un vakcinēties pret gripu vasarā nav pareizi, jo tagad nav pat tādas vajadzības.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) pārstāve Dace Preisa atgādina, ka “katra vakcīna ir trieciens cilvēka imūnsistēmai”. BKUS Bērnu vakcinācijas centra speciālisti teic, ka vasaras mēnešos gripas vīruss cirkulē ļoti nelielā apjomā. Slimību profilakses un kontroles centrs maija beigās informēja, ka gripas sezona Latvijā ir beigusies.

Tāpat kā dakteris Dumpis, arī BKUS Bērnu vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska teic, ka vakcinācija pret gripu ir svarīga pirms ikgadējās gripas epidēmijas sākuma, proti, oktobrī, novembrī, vēlākais decembrī. Nākamās sezonas gripas vakcīna būs pieejama tikai no šāgada oktobra.

Infektoloģijas centra vadītāja Baiba Rozentāle Ir.lv apstiprina, ka pastāv tikai viena oficiāla vakcīna pirms katras gripas sezonas, kas pieejama tikai rudenī.

Pagājušās sezonas laikā Latvijā cirkulēja vismaz četri dažādi gripas vīrusi. Tā kā katru gadu gripas vīrusi var atšķirties, arī vakcīnas katru reizi tiek īpaši veidotas un tās ir domātas konkrētai sezonai.

Gripa ir akūta, sevišķi lipīga vīrusu infekcija, kas skar elpceļus. Salīdzinot ar citām infekcijas slimībām, gripa atšķiras ar izplatīšanās ātrumu, izraisīto komplikāciju biežumu un smagumu. Gripa Latvijā izplatās rudens – ziemas periodā. Parasti saslimstības pacēlums ilgst 8 – 10 nedēļas.

 

Komentāri (2)

ozolnieki 11.06.2015. 17.14

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) pārstāve Dace Preisa atgādina, ka “katra vakcīna ir trieciens cilvēka imūnsistēmai”. BKUS

………

Diez ko par šo ” triecienu cilvēka imūnsistēmai ” saka Uga Dumpis ……

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu