Brigmanis: Vējoni ievēlēja ar opozīcijas atbalstu • IR.lv

Brigmanis: Vējoni ievēlēja ar opozīcijas atbalstu

42
Valdošās koalīcijas partiju līderi Saeimā - Solvita Āboltiņa (Vienotība) un Augusts Brigmanis (ZZS) pēta biļetenu. Foto: Ieva Lūka, LETA

Dzintars: Nacionālā apvienība turpinās strādāt koalīcijā pat ar atšķirīgiem viedokļiem

Valsts prezidents ir ievēlēts ar opozīcijas atbalstu, un tā ir normāla lieta, ceturtdien LNT raidījumā „900 sekundes” teica Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Uz jautājumu, kuras opozīcijas partijas balsis par Vējoni atdotas, Brigmanis izvairījās atbildēt. “Visi deputāti jebkurā gadījumā ir tautas vēlēti,” piebilda Brigmanis.

Kā ziņots, trešdien Valsts prezidenta vēlēšanu priekšpēdējā – 4.kārtā – Saeimā ZZS kandidāts aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis saņēma tikai 46 tautas kalpu balsis, bet ievēlēšanai bija vajadzīgas vismaz 51. Izsludinātajā 90 minūšu pārtraukumā Saeimā ieradās „Saskaņas” līderis Nils Ušakovs.

Politologs, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra uzskata, ka Vējonim nepieciešamās papildu balsis varēja iedot tieši partija “Saskaņa”, kurai neesot bijis izdevīgi pieļaut jaunu vēlēšanu norisi, jo tādā gadījumā prezidenta amata kandidāts Egils Levits varētu turpināt izvērst savu kampaņu, audzējot savu popularitāti un atbalstu. Līdz ar to Skudra pieļauj, ka “Saskaņa” ir devusi kādu daļu Vējoņa iebalsošanai nepieciešamo balsu, ziņo LETA. Tādā veidā “Saskaņa” nodrošinājusi, ka Levits vismaz uz kādu laiku “tiek izslēgts” no politiskās arēnas kā Nacionālās apvienības kapitāls.

Spriežot par Levita ieguvumiem no notikušajām vēlēšanām, Skudra teica, ka Levits būs guvis labu mācību, kā arī pārliecību, ka viņam ir labas izredzes tad, ja viņš izvēlēsies startēt nākamajās Saeimas vēlēšanās.

Partijas “Saskaņa” līderis Nils Ušakovs aģentūrai LETA sacīja, ka politiskais spēks respektē Saeimas izvēli. “Vējonis nebija labākais kandidāts uz šo amatu, tomēr bija labs,” piebilda politiķis. Viņš arī noraidīja pieļāvumu, ka Vējonis būtu ievēlēts, pateicoties “Saskaņas” balsīm. Ušakovs apgalvoja, ka “Saskaņa” pēc Dolgopolova izkrišanas konsekventi balsojusi pret visiem kandidātiem.

Arī Latvijas Reģionu apvienības (LRA) Saeimas frakcija esot balsojusi pret citiem kandidātiem, kad bija caurkritis pašu atbalstītais Mārtiņš Bondars, teica frakcijas priekšsēdētājs Dainis Liepiņš, kurš pats mandāta darbības apturēšanas dēļ nevarēja piedalīties balsojumā.

To pašu publiski stāsta arī partijas “No sirds Latvijai” līdere Inguna Sudraba – NSL deputāti balsoja pret Vējoņa ievēlēšanu.

Tikmēr Brigmanis jau pēc prezidenta vēlēšanām teica, ka ZZS jauno kandidātu aizsardzības ministra amatam meklēs nākamās nedēļas sākumā. Bet par valdošās koalīcijas darbu viņš teica, ka tā pastāvēs un „paliks, kāda ir”.

Bažas par valdību veidojošās koalīcijas nākotni radīja trešdien Nacionālā apvienība, jo pirms pēdējās balsojuma kārtas Nacionālās apvienības frakcija nolēma neatbalstīt Vējoņa ievēlēšanu Valsts prezidenta amatā. Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars pēc frakcijas sēdes uzsvēra, ka, šādi rīkojoties, tā nepārkāpj koalīcijas līgumu.

Arī ceturtdien Dzintars LNT raidījumam “900 sekundes” sacīja, ka Valsts prezidenta vēlēšanu dienā neviena no koalīcijas partijām līgumu nepārkāpa. Dzintars stāstīja, ka par koalīcijas atšķirīgajiem viedokļiem bija zināms pirms Valsts prezidenta vēlēšanām, tāpēc Nacionālās apvienības rīcību nekādi nevar nosaukt par jaunu vai negaidītu pozīciju.

“Rezultātā mēs redzam, ka jaunais Valsts prezidents ievēlēts ar partijas “Saskaņa” balsīm un varu tikai Raimondam Vējonim novēlēt veiksmi turpmākā darbā,” sacīja Dzintars.

Tomēr atgriežoties pie jautājuma par koalīcijas stabilitāti, Dzintars piebilda, ka tā ir politika un tajā viedokļi var atšķirties, it sevišķi tādā jautājumā kā nākamais Valsts prezidents, ar ko tiks sagaidīta Latvijas simtgade.

 

Komentāri (42)

dzeris49 04.06.2015. 09.00

Vai, kāds pārsteigums – kārtējo melno darbu visu valsts struktūru, ieskaitot prezidenta institūciju degradēšanai Lembergs ar saviem krancīšiem veica ar prokremliskā SC palīdzību!

Būtu jau teicis atklāti – nevis ar opozīcijas balsīm, bet ar ZZS brālīgās partijas SC balsīm, tātad, nevis ar formālā vairākuma, bet, reālā vairākuma balsīm.

Visi vecie partiju, komjaunatnes, utt., funcionāri ir savākušies, pārsvarā, divās partijās – ZZS un SC, un, kā zināms, visiem viņiem bijušas tuvas attiecības ar KGB utt., un “čekists var tikai mirt, nevis mainīt profesiju”, abu partiju līderi NATO uzskata par okupantiem, un Krieviju par draugu, ar kuru jāsadarbojas, upurējot sadarbību ar Rietumiem, īstenībā, šiem diviem sen vajadzēja apvienoties, un veidot vienu partiju, jo to ideoloģija, principā, atšķiras tikai detaļās.

+13
-4
Atbildēt

8

    v_rostins > dzeris49 04.06.2015. 09.58

    dzeris49

    Lembergs ar saviem krancīšiem veica ar prokremliskā SC palīdzību!

    ————–

    ZRP(v)/SC tandēms ar ZZS palīdzību.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    v_rostins > dzeris49 04.06.2015. 12.45

    klans

    Tu pat nespēj iedomāties, kādas slavas dziesmas nodzītā komjaunatnes slampiņa, čekas “podsadnaja utka”, zanE, dziedās SC pēc nākamām vēlēšanām, kad tās rindās būs sapuvušākie ZRP(v) mērgļi.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    v_rostins > dzeris49 04.06.2015. 13.49

    Edgars Avotiņš

    “Bija informacija….” !!! Dzīvotu tu Krievijā, droši vien, pēc ziņas par krustā sisto mazuli, dotos uz novorossiju šaut ukrus.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 04.06.2015. 13.12

    Un no kādiem avotiem tev tik precīza informācija, kurš un kā balsoja?

    Neticu, ka visa V balsoja par Vējoni, tikpat labi var pieļaut, ka par viņu, protams, tikai pēdējā kārtā, nobalsoja arī visa vai daļa NA, kaut ko viņi tur pirms tā balsojuma tādu teica, tipa, ja Levits neiet cauri, gatavi uz kompromisiem, utt, protams, apgalvot neko nevaru.

    Un diskreditēt tur vairs nav ko, atrašanās Lemberga kabatas partijā jau pati par sevi ir diskreditācija uz mūžu.

    Un kas attiecas uz formālo un neformālo koalīciju – V balsoja par atklātām prezidenta vēlēšanām, ZZS un SC, kopā ar Sudrabu – pret atklātību, nu tad kā pašam šķiet, kurš tad te gatavojās melot un shēmot( tikai nevajag tās pasaciņas par balsojumu pēc “deputātu sirdsapziņām”, ZZS deputātiem nav sirdsapziņas, toties Lembergs viņus ir labi izdrsējis un iestrādājis spēcīgu pātagas – burkāna refleksu).

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    klans > dzeris49 04.06.2015. 12.31

    Ieliku Džerim +, tajā pašā laikā dziļi brīnoties, ka viņš nespēj tikpat ātri pārorientēies atbilstoši PAREIZAJAI līnijai kā Zane, kurai gan arī bija nepieciešami ilgāki kursi, kuru laikā bija aizliegts komentēt.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > dzeris49 04.06.2015. 13.31

    Vienotībā bija vienošanās – pēdējā kārtā balsot par atlikušo koalīcijas kandidātu – tikai Viņķele un Čigāne atklāti paziņoja, ka par Vējoni nebalsos.

    Par NA bija informācija, ka – pēdējā frakcijas sēdē par šo bija ilgas diskusijas, tika minēts, ka Naudiņš un vēl daži izvēlējušies atbalstīt Vējoni

    Bet galu galā – kāda bija alternatīva?

    Levitam, Bondaram, Dolgopolovam nebija balsu un nebūs.

    Seskam? Noteikti mazāk kā Vejonim.

    Auziņam – nebūtu – viņu atbalsta tikai Vienotība

    Nu ko vēl? Kādu Riekstiņu?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > dzeris49 04.06.2015. 12.54

    Džeri – beidz muldēt un beidz pats diskreditēt prezidentu.

    Beigās par Vējoni nobalsoja:

    visa ZZS

    gandrīz visa Vienotība (atskaitot Čigāni un Viņķeli),

    daļa NA

    un tikai daži no opozīcijas

    Reālā koalīcija viņam … tad tā arī saki, ka tavuprāt reālajā koalīcijā ir ZSS, Vienotība un SC (kautgan arī tas ir no Ozoliņa izzīsts)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    v_rostins > dzeris49 04.06.2015. 13.56

    dzeris49

    Netici, ka visa t.s. vienotiba balsoja par Vejoni, bet uzskati, ka NA to darīja. Tu esi ne tikai pretigs prostatas un hemoroīdu nomocīts STS un zarnu infekciju pereklis, bet arī plānprātiņš, kurš neapjēdz, ka kremĺa maukas, zagļi un pederasti, logiski, atbalstīja Putina favorītu.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

nomale 04.06.2015. 10.16

Visvairāk mani pārsteidz opozīcijas lepošanās ar klaji pretvalstisko pozīciju – ja mūsējo neievēl, tad nebalsosim ne par vienu.

Labi, Urbanoviču saprotu – jo sliktāk Latvijai, jo labāk Kremlim, bet Bondars un Sudraba??? Nu paskaidrojiet man, kāpēc nevarējāt paziņot, ka aicināt balsot par tautas atbalstīto un politiskās partijas nepārstāvošo Levitu?

Esmu ļoti vīlies! Pie varas vēl nav tikuši, bet niķi opozīcijai jau ir tie paši, kas “tiesiskajai” koalīcijai!

+8
-1
Atbildēt

2

    v_rostins > 04.06.2015. 10.22

    nomale

    Labi, Urbanoviču saprotu – jo sliktāk Latvijai, jo labāk Kremlim

    ————

    Un tāpēc krievu oficiera atvase, Putina favorīts un Rāvja rokaspuisis nonāca preža krēslā.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > 04.06.2015. 11.30

    BOndars un Sudraba it kā “saglabāja nevainību”, īstenībā, nospēlējot par labu ZZS, SC un Kremlim, un neko citu no tiem, īpaši, no Sudrabas, arī nevarēja gaidīt, no RP gan bija cerība sagaidīt ko loģiskāku, bet, izkūpēja.

    Bija jau runas, ka, ja neievēl Vējoni, nākamais būtu it kā “neatkarīgais” Daudze, kas, manuprāt, ir vēl sliktāks variants, un par to, iespējams, nobalsotu arī Sudraba, bet, izrādījās, ka nemaz nevajadzēja.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

Valdis Eiserts 04.06.2015. 12.05

Notikušā balsojuma izglītības un patriotisma līmenis liek atzīt faktu, ka 03.06,2015 Latvija vēl nav atguvusi neatkarību, kaut uz to ejam.

+7
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu