Kanādas tiesa soda tabakas ražotājus ar 11 miljardiem eiro • IR.lv

Kanādas tiesa soda tabakas ražotājus ar 11 miljardiem eiro

23
Cigarešu izsmēķi pelnutraukā. Foto: ITAR-TASS/LETA

Lieta izskatīta pēc miljona Kvebekas iedzīvotāju sūdzības par cigarešu ražotājiem

Kvebekas Augstākā tiesa piespriedusi 15,5 miljardu dolāru (11,3 miljardu eiro) soda naudu cigarešu ražošanas firmām “Imperial Tobacco”, “Rothmans Benson&Hedges” un”Japan Tobacco International” par kaitējumu, ko to saražotā produkcija nodarījusi Kvebekas iedzīvotājiem.

Tiesa savu spriedumu balstīja uz divu kolektīvu prasību, kuras tika iesniegtas jau 1998.gadā un bija parakstījuši vairāk nekā 1,02 miljoni Kvebekas iedzīvotāju, izskatīšanu. Prasības iesniedzēju vairākums bija smēķētāji kopš pagājušā gadsimta 60.gadiem. Pati lietas izskatīšana sākās 2012.gadā, ziņo franču avīze “Le Figaro”.

Saskaņā ar tiesas lēmumu lauvas tiesu no soda naudas būs jāsamaksā “Imperial Tobacco” grupai.

Trīs sodītās cigarešu ražotājfirmas nolēmušas nekavējoties pārsūdzēt Kvebekas Augstākās tiesas tiesneša Braiena Rioranda pieņemto spriedumu. “Visas pēdējās desmitgades pieaugušie smēķētāji un valdības zināja par riskiem, ko rada smēķēšana,” paziņoja tabakas kompāniju pārstāvji.

Turklāt “Imperial Tobacco” pārstāvji sagaida, ka tiesa atzīs – pieaugušajiem smēķētājiem jābūt atbildīgiem par visām savām darbībām.

Savukārt “Japan Tobacco International” pārstāvji paziņoja, ka kanādieši jau kopš 1950.gadiem bija pietiekami informēti par riskiem, kas draud smēķētājiem, turklāt atzīmē, ka Kanādā jau vairāk nekā 40 gadu uz cigarešu paciņām drukā brīdinājumu, ka smēķēšana ir kaitīga veselībai.

 

Komentāri (23)

Pēteris 02.06.2015. 21.44

Doma laba. Jāiesūdz kartupeļu audzētāji, kartupelis taču arī ir nakteņu dzimtas, un viņi jau neteica, lai nesūkā bumbuļus un lakstus. Cūku ražotāji atkal ražoja piesātinātos taukus un neteica, ka paliksim resni.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu