Kozlovskis: Izskanējusī informācija par DP amatpersonām satur arī pārbaudāmas ziņas • IR.lv

Kozlovskis: Izskanējusī informācija par DP amatpersonām satur arī pārbaudāmas ziņas

17
Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Foto: Ieva Čīka, LETA

DP vadība Saeimas komisijā skaidros, kā notiek darbinieku iekšējā kontrole un vai tās darbinieki ir kompetenti

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) vērtējot pēdējo dienu laikā publiskajā telpā izplatīto informāciju par Drošības policijas (DP) amatpersonām, atzina, ka tā ir vispārīga informācija bez konkrētiem faktiem, lai gan tā satur arī tādu informāciju kam būtu nepieciešams skaidrojums, ziņo LETA.

Otrdienas rītā intervijā Latvijas Radio ministrs atzina, ka ir atsevišķas nianses, kas liek ieviest skaidrību par publiskajā telpā izskanējušo informāciju. Tomēr viņš apliecināja, ka parasti ierindas darbinieki neizlemj jautājumus par to, kam piešķirt pielaidi valsts noslēpumam, jo tādas tiesības ir tikai iestādes vadītājam.

Kozlovskis pieļāva, ka otrdien šajā jautājumā tiks ieviesta skaidrība, jo uz Saeimas Nacionālās drošības komisijas sēdi izsaukti DP priekšnieks Normunds Mežviets un ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) intervijā Latvijas Radio atzina, ka, viņasprāt, publiski izskanējusī informācija “satur daudz pieņēmumu, taču tajā arī mesta šaubu ēna pār Drošības policiju un procesu, kā tiek izsniegtas pielaides valsts noslēpumam”.

“Rakstā ir minēta saistība ar diviem politiskajiem spēkiem, pat ar viena politiskā spēka vadītāju, kas varētu būt kaut kādā veidā ietekmējis vai iesaistīts, kas met ēnu uz to. Tāpēc ir jāvar sniegt skaidrojumu par to, kas notiek Drošības policijā, kas notiek ar pielaižu izsniegšanu, kāda ir kompetence un vai šajā rakstā minētais kaut kādā veidā tiešām ietekmē visus procesus, tas ir svarīgākais, par ko jāpārliecinās,” sacīja komisijas priekšsēdētāja.

Āboltiņu interesē tas, kādā veidā notiek Drošības policijas darbinieku iekšējā kontrole un vai minētās tiesībsargājošās institūcijas darbinieki ir kompetenti, nav ietekmējami. Tāpat viņu interesē vai ir pārliecība par to, kādā veidā tiek izsniegtas šīs pielaides un vai ir pamats bažām, ka to izsniegšana ir ietekmējama.

Žurnāliste Agnese Margēviča savā blogā pagājušajā nedēļā ievietojusi publikāciju par vairākiem DP augsti stāvošiem darbiniekiem, kuri atbild par pielaižu valsts noslēpumam piešķiršanu vai atteikšanu. Publikācijā apgalvots, ka viņu dzīvesveids ir statusam neatbilstoši dārgs un viņi saistīti ar personām, par kurām nākas lemt saistībā ar piekļuvi valsts noslēpumam.

DP šo publikāciju dēvē par pretreakciju uz dienesta aktīvo darbu valsts noslēpuma aizsardzības pasākumu stiprināšanā, un tā esot sagatavota, lai diskreditētu kārtību, kādā tiek izsniegta atļauja darbam ar valsts noslēpumu.

Kā norāda DP, publikācijā nav minēts neviens konkrēts fakts, kas norādītu uz prettiesisku rīcību. Turklāt raksta autore esot aicināta par iespējamajiem pārkāpumiem informēt DP vadību vai Ģenerālprokuratūru, taču viņa izvēlējās publiskot “uz faktiem nebalstītus pieņēmumus, kas tiek apstiprināti tikai ar anonīmu avotu izteikumiem”.

DP informē, ka personas, par kurām “ir pausta nepatiesa informācija, plāno vērsties tiesā”.

 

Komentāri (17)

Mantrausis 02.06.2015. 08.17

Gribētu saprast – kurā brīdī kādam jebkuras valsts iestādes darbiniekam parādīsies kaut šķipsniņa paškritikas… Bija laiks, kad cilvēki pie TV kameras vai mikrofona stājās ar vismaz kaut kādām zināšanām… Tagad – viss ir kārtībā, lasiet papīrus! Piedodiet, bet Latvijā TIK daudz kas notiek ārpus rājmiem un saprašanas (es nerunāju par radošām izpausmēm!!!!), ka ik ministram vai cita līmeņa vadītājam būtu pienākums noskaidrot un tad runāt.

Protams, ka “bandinieki” nelemj par pielaidēm, bet viņi vāc informāciju! Neba DP vadība pati ķeras pie datu pārbaudes un cilvēku aptaujas! Valsts iestāžu dokumentus arī paraksta viens, sagatavo cits…

Bet runa būtu par ko citu – izskatās, ka ir ļoti svarīgi satraukties, ka “Krievija vai naidīgie spēki” nemitīgi ķeras pie mūsu “tiesībsargājošo iestāžu” kompromitēšanas, toties sniegt konkrētus, saprātīgus un saprotamus pretargumentus ir TIK grūti… Tātad – varbūt neviens nevienu nekompromitē un tā ir vai arī viss ir tik haotiski, ka labāk tev un man nezināt…

+6
-1
Atbildēt

0

IvarsA 02.06.2015. 12.10

Margēvičai jāgatavojas Eiropas tiesai, paredzu, ka LV nekas nesanāks. Pārāk ciešs iesaistīto loks. Eiropā gan ir cita žurālistikas un tieslietu latiņa. Finālā varam sagaidīt kaut ko līdzīgu Nagles variantam. Īpaši ņemot vērā šī brīža ģeopolitiku ar Krieviju.

+3
-1
Atbildēt

0

dzeris49 02.06.2015. 11.23

Ja jau tie DP darbinieki atklāti dzīvo pāri līdzekjļiem, kur tad mūsu VID?

Kaut gan, muļķīģs jautājums pēc Jezdakovas.

Un ko kādreiz ir atklājusi Saeimas izmeklŗešanas komisija, jāsmejas, tā arī šai valstī ir tikai imitācija, tāpat, kā daudz kas cits.

+2
0
Atbildēt

4

    Pelēkais Vilks > dzeris49 02.06.2015. 13.41

    zeris49 …

    Un ko kādreiz ir atklājusi Saeimas izmeklŗešanas komisija, jāsmejas..

    ==========

    Un ko kādreiz ir atklājušas Saeimas izsmiešanas komisijas, jāsmejas

    http://titania.saeima.lv/livs/saeimasnotikumi.nsf/webComisCat?OpenView&restrictToCategory=12|Nacion%C4%81l%C4%81s%20dro%C5%A1%C4%ABbas%20komisija&count=1000

    Sau

    0
    0
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 02.06.2015. 14.04

    …Dzeri….un kas ir ar Jezdakovu?…uzpūsts skandāls, kura rezultātā Jezdakova tagad varēs vērsties ar prasību pret valsti…

    …protams, sabiedrībai ir interesanti – skandāls piesaista uzmanību, arī medijiem savs prieciņš no klikšķu skaita…bet, no kā tagad prasīs atbildību – Jezdakovas gadījumā?….

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Bet > dzeris49 02.06.2015. 12.11

    Man arī šķiet, ka VID vajadzētu pārbaudīt iesniegtās ierēdņu deklarācijas arī “dabā”!

    Tiem, kam neatbilstoši liela skredītsaistība sattiecībā pret ierēdņa lagu- vispār vajadzētu padzīt no drošibsa iestādēm!Ta staču ir skaidra kā Amen baznīcā, bet ko tur brīnīties, ja pat tiesas attaisnoja tādu sarunu slepenu noklausītāju kā Lazdiņu . Labi, ka spriedums tika pārsūdzēts, jo ko man ierindas pilsonim domāt par tādām tiesām, kuras attaisno ārvalstu spiegus Latvijā!

    Bet, atkal jau tas Bičkovičš amatā..

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > dzeris49 02.06.2015. 11.50

    “Ja jau tie DP darbinieki atklāti dzīvo pāri līdzekjļiem, kur tad mūsu VID?”

    ==

    2 lietas:

    1) VID nezina (tagad jau zina), ka šamie strādā DP

    2) džekiem varētu nebūt grūti paskaidrot, ka naudu dod vecāki

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu